Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Retro har varit som en terapeutisk resa för mig”

Publicerad: 4 juli 2014, 12:02

Jens von Reis tv-karriär inleddes på ZTV.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT

Efter succérna med Eighties och Nineties hyllas SVT:s Jens von Reis på nytt, för färska nostalgisatsningen Retro. – Programmen har varit som en terapeutisk resa för mig, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

ZTVSVT

Nya dokumentärserien Retro är den senaste i raden av rosade nostalgitrippar i SVT.

Programledare är Jens von Reis som även gjorde omtyckta Eighties och Nineties.

För honom blir programmen en påminnelse om uppväxten och den första tiden i karriären när han arbetade som i symbios med den då rådande populärkulturen.

Han föddes i Borgholm och flyttade efter föräldrarnas skilsmässa med sin mamma till Kalmar. Men det var bara en transportsträcka – han ville till Stockholm så fort det bara gick, direkt efter gymnasiet.

–Mina föräldrar var från Stockholm och jag hade släkt där så det kändes naturligt.

Flytten till huvudstaden blev också starten på den tv-karriär där Jens von Reis gått från klarhet till klarhet.

Det började på dynamiska ZTV under kanalens glansdagar på 1990-talet.

–Min pappa kände konstnären Michel Djanaieff, pappa till Pontus Djanaieff som jobbade på ZTV. Jag ringde Pontus och sa att jag ville jobba där och om han kunde hjälpa mig. Han kontaktade Tomas Hedberg (senare vd för Titan Television) som då var chef på ZTV, säger Jens von Reis.

– Jag hade ett "brinn" för musik, tv och journalistik och det visade sig vara helt rätt i tiden. Hela den svenska populär-tv-grejen föddes med ZTV.

Det var på den tiden som ZTV satt på Döbelnsgatan. Jens von Reis knackade på och fick börja som produktionsassistent, lyckligtvis mittemot Per Sinding-Larsen.

–Han undrade om jag vill hjälpa honom med ZTV Nytt i stället, och det ville jag så klart. Sedan gjorde vi det programmet ihop i sex-sju år. Jag har Per att tacka för mycket – han hjälpte mig och lärde mig oerhört mycket.

Det blev en rivstart för Jens von Reis som dök upp i rutan relativt omgående.

– ZTV genomsyrades av Stenbecks-andan. Hade du ambitionerna och visade att du klarade av det kunde du få chansen väldigt fort. Och jag jobbade hårt – nästan jämt. Jag var där vid nio på morgonen och jobbade till nio på kvällen, sedan blev det en öl efter jobbat med kollegorna. Det var så mitt liv såg ut då.

ZTV på den tiden var en kreativ smältdegel – plötsligt kom Henrik Schyffert in från MTV London och skulle styra upp kanalen, minns Jens von Reis.

–Schyffert var något slags underbarn och han dolde inte heller att han var ett tv-geni. Jag minns att han hade en bild av sig själv på sitt skrivbord, bland annat. Han hade också en amerikansk "Cheva" som han körde omkring i – men det sades att om man fick åka i den, då var man illa ute. Han brukade nämligen ta en tur i den för att snacka med medarbetare som var oönskade. Jag fick aldrig åka med, som tur var...

Jens von Reis säger sig ha en "rastlös gen" – och efter åren på ZTV var det dags att prova på något nytt. Han lämnade kanalen och valde en ny väg – mitt under dotcom-eran: Rörlig bild på webben.

Tillsammans med vännen Martin Krall bestämde han sig för att bygga något med rörlig bild på nätet. Vintern 2000 grundade duon webb-tv-sajten och musikbolaget Mr Edmundo. De sände också direktsända videochattar med den tidens hajpade musikstjärnor.

–Vi hade två månader då vi kände att det kunde bli något, verkligen. Men bredbandet var inte tillräckligt utbyggt i Sverige då än. Vi var heller inte några affärsmän och det skulle ta tid att sälja annonser på klippen.

Det känns som att ni var tidigt ute?
–Ja, det kan kännas frustrerande så här efteråt – vi tänkte ju rätt, men vi var för tidiga. Det gick inte att kapitalisera på det.

I stället grundade han ett renodlat produktionsbolag och gjorde musikvideor och även den del reklamfilm.

–Min bror Christoffer (delägare i Camp David) umgicks i filmkretsar och jag hade kunnat hamna i den fåran, men jag kände att han var bättre än mig på det, därför gick jag vidare.

Jens von Reis blev värvad till SVT:s avdelning för ungdomsprogram i Växjö som sedan flyttades till Malmö.

–Efter en tid som egenföretagare kände jag att det kunde vara skönt att jobba på ett annat sätt. Jag gjorde Nöjesnytt på SVT med bland annat Camilla Hedén (nu på TV4) och Pernilla Månsson-Colt. Sedan gjorde SVT en redaktion i Stockholm för den typen av program och där jobbade jag med Hype med Karin Winther  och PSL på festival, med Per Sinding-Larsen.

Det blev också ett inhopp på SVT-sporten.

–Det var otroligt lärorikt, det var en så slipad och proffsig organisation där. Det passade mig också bra eftersom jag är fotbollsintresserad och spelar tennis på fritiden. Men det jobbet är lite av en livsstil, och jag var inte riktigt beredd att ha det som en livsstil på det sättet.

Då dök nostalgiprojektet Eighties upp – en SVT-satsning som skulle sammanfatta det popkulturella och musikaliska 80-talet. Jens von Reis erbjöds att bli programledare och nappade. Serien sändes 2012.

–Jag hade varit redaktör så länge och hade aldrig tänkt att jag skulle stå framför kameran igen. Men det var en fantastiskt grej att vara med om – att sammanfatta perioden då jag växte upp, en tid som präglat en.

–Jag bestämde mig för att göra det jäkligt bra och jobbade riktigt hårt med det.

Och det blev en succé, som även fick en fortsättning i Nineties – en liknande sammanfattning av populär- och musikkulturen på 90-talet.

Nu är Jens von Reis aktuell med uppföljaren Retro – en ny, bredare dokumentärserie som sammanfattar det popkulturella och musikaliska årtiondet.

Han har jobbat tillsammans med producenten Daniel Andreasson som var den som pitchade in konceptet.

– SVT förstod att ingen annan kanal kunde gör det här på samma sätt. SVT:s arkiv är oerhört rikt på material och det var schysst att de såg att det var bra public service. Det är också ett format som funkar väldigt bra på SVT Play och Flow, säger Jens von Reis.

Efter första avsnittet om dansvågen på 1980-talet förra veckan bombarderades Jens von Reis med lovord i sociala medier.

–Det finns ett sug efter sådan här nostalgi och jag har nog fått mer positiv feedback än någonsin tidigare.

I går sändes det andra avsnittet i serien. Denna gång handlade det om den kultförklarade serien Twin Peaks.

–Att få komma till platsen där Twin Peaks spelades in var magiskt. Det finns något kusligt ödesmättat över den platsen och man kan förstå att regissören David Lynch gillade det. Twin Peaks var den första serien som blev som en filmupplevelse, och som på något sätt banade väg för den streamade boomen med aktörer som Netflix. Vi följde den årliga Twin Peaks-festivalen på plats – det var fantastiskt att träffa alla härliga Twin Peaks-fans, och vi intervjuade några av seriens skådespelare. Det var nog mitt roligaste uppdrag på länge.

Hur nostalgisk är du själv som person?
–Jag är nog inte så supernostalgisk. Men programmen har varit som en terapeutisk resa som gått tillbaka till skivor och filmer som var stora för en själv då. Det finns också många intressanta politiska kopplingar som jag insett nu, men inte fattade på den tiden, som att brittpopen föddes ur kontexten att Labour kom till makten i Storbritannien. Jag har lärt mig mycket av att göra Retro.

Vilket är ditt främsta minne efter alla dessa år på tv när du intervjuat så många stjärnor?
–Det var nog en round table-intervju med Madonna. Det var jag och flera andra journalister som fick prata med henne samtidigt. Hon förstod att jag var den enda där som var egentligen var intresserad av att prata musik, och efteråt pratade vi mer på en parkeringsplats. Hon hade en positiv bild av svenskar – då kände jag mig stolt över att vara svensk och kände att vi hade något på gång internationellt.

Vad väntar härnäst för din del?
–Det får vi se. Jag känner att jag skulle vilja sitta ner och göra längre intervjuer, det är något jag känner att jag är bra på. Helst live och något som inte är snuttifierat. Det skulle vara kul.

Du är anställd på SVT, blir du kvar där?
–Jag trivs väldigt bra på SVT och har fått stort förtroende och har fått göra fantastiskt roliga program. Samtidigt så kan man aldrig stänga dörren för annat.

FAKTA/JENS VON REIS

Ålder: 41
Född: Borgholm
Uppvuxen: Borgholm och Kalmar
Bor: Gustavsberg utanför Stockholm
Familj: Tre söner
Karriär i korthet: Har jobbat med TV i olika roller sedan 1993. På ZTV, med egna företag och på SVT.
Yrke: Programledare och redaktör på SVT
Lyssnar på: Poddar som Värvet, Filip & Fredrik och Mattsson Helin.
Tittar på: Fotbolls-VM just nu
Läser: Senast lästa bok är Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Medievanor: Mycket digitalt till och från jobbet.
Förebild: En person som betytt mycket för mig är Per Sinding-Larsen som jag lärt mig otroligt mycket av.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

ZTVSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News