Helgintervjuer
Så skapade hon Instagram-succén 1337likes
Publicerad: 31 mars 2017, 09:22
Foto: Andreas Elgstrand
Tora Rydelius, kvinnan bakom Instagram-kontot "1337likes", om satir i Sverige, mediemän och varför hon älskar provokationer.
Mediekritik kan bedrivas på olika sätt. Man kan, som Emanuel Karlsten och Olle Lidbom, driva en podd där man tar större grepp över nyheter inom branschen. Man kan, som Mediebrusets Björn Fridén, granska publicistiska beslut och dess följder i en blogg. Eller så driver man ett Instagram-konto med 65 500 följare, som Tora Rydelius.
De flesta fjärdeterminsstudenter på JMKs journalistprogram funderar nog rätt mycket över framtiden. Vad ska jag göra? Finns det ens jobb? Kommer jag vara arbetslös när jag går ut? Tora Rydelius sitter i en lite annorlunda sits. Efter att hennes Instagram-konto ”1337likes”, där hon satiriserar över morgonsoffor, mediemän och en nervös medelklass, uppmärksammats av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson fick hon plats som redaktör på radarparets program ”Breaking News”.
– Det var en av deras producenter, Carolina Ringskog Ferrada-Noli, som hittade mig efter att jag postat en bild på Fredrik Wikingssons morgonfrisyr. Jag tror de gillar personer som vågar kritisera dom, de ser nog att det finns en utvecklingspotential i det.
Är inte Filip och Fredrik urtypen för de mediemän du ofta kritiserar?
– Jo, samtidigt är det svårare än vad man kan tro att göra satir av Filip och Fredrik. Jag har lagt upp ett par poster men fick leta innehåll till dem ett bra tag. De är ganska duktiga på att dra ned sig själva, vilket gör att de skyddar sig för en del kritik.
Ett axplock från de senaste veckornas poster är oklarheterna över Martin Björks verkliga ålder, Henrik Schyfferts besatthet vid sin vita manlighet och skambud från företag som vill synas i hennes flöden.
Det är många som vill bli stora på sociala medier, alltifrån företag till privatpersoner. Färre lyckas. Men med en träffsäkerhet och tonalitet som verkar gå hem hos den urbana medelklassen tycks Tora Rydelius ha hittat rätt.
– Alla vill väl bli stora på internet? Sen ska det väl sägas att jag hade väldigt tur och fick spridning rätt snabbt.
När Martin Hansson hotar med att säga upp sig Ett inlägg delat av Min instagram (@1337likes) Feb 6, 2017 kl. 4:04 PST
Du har berättat att du i början köpte följare.
– Ja, jag tänkte att jag ville ha någon form av grundplåt så jag köpte 350 följare, det var välinvesterade pengar. Ibland kan man dra sig för att följa ett konto med få följare.
Följartalet har sedan dess växt organiskt.
– De första grejerna jag gjorde som fick ordentlig spridning var några klipp med Danny Saucedo. Det sprids rätt bra av sig självt på Instagram, speciellt om det är någon känd person som likear, då dyker det upp i Explore och sticker iväg.
Hur ser din följarskara ut?
– Det är nog väldigt storstadscentrerat, för alla i landet är det ju ingen självklarhet vad Trädgården är för något. Förra veckan kom det fram en riktig stekare när jag stod på ICA Fältöversten, även om det var roligt tror jag inte det är min typiska följare. Jag skämtar ju om folk som anses vara politiskt korrekta. Många läser nog och tänker att det handlar om deras keffa kompisar. Alla tror att det är någon annan det riktar sig till, även om någon på utsidan kan se att det är exakt dem själva det är riktat mot.
Får du många erbjudanden från företag som vill synas i ditt flöde?
– Inte speciellt. Men häromdagen var det ett företag som ville att jag skulle dricka te och visa hur jag ”styrde upp min ekonomi”, för det skulle jag få 1 500 spänn… Det kändes inte så aktuellt. Det är mest smågrejer jag får erbjudanden om.
Skulle du tacka ja om det rörde sig om andra belopp?
– Om jag skulle vara pank, självklart. Jag förstår och har respekt för de som väljer att sälja ut sina flöden. Samtidigt är det så konstigt när företag betalar för ens varumärke och person. Då blir det extremt viktigt för mig att värdera vad jag är villig att göra.
Den breda och skiftande folkgruppen hipsters är några som ofta får utstå glirningar. Samtidigt som de utgör merparten av följarskaran till kontot.
– Att vara ironisk och göra saker ironiskt är ju så extremt inne, att tycka att man kan se sig själv från ett utifrånperspektiv. Hipsters är ju den grupp som tar sig själva på störst allvar, då är det nog viktigt att kunna visa upp ironin, att klara av att skämta om sig själv som en slags sköld. Det lyckas inte alltid så bra.
Är det lätt att göra satir i Sverige?
– Även om jag inte har så mycket annat att jämföra så ja, det skulle jag säga. Samtidigt tycker jag inte att allt jag postar är så himla roligt, det är snarare saker som stör mig. Alla går runt och irriterar sig på saker, kommer det någon som sätter ord på det så blir det en stark igenkännings-effekt.
– Jag har egentligen aldrig varit en rolig person och identifierar mig inte som sådan heller. Om man inte är så snabbtänkt är det mycket lättare att skämta i skrift snarare än till vardags.
Tora Rydelius säger sig störa sig på individer snarare än grupper. Individer som senare blir symboler för de större grupperna. Jazzkillar, mediemän och manliga komiker. Unga kvinnor som satiriserar över män som inte alltid beter sig helt 2017 är något som skulle kunna rendera i både hat och hot, något som Tora Rydelius ännu inte märkt av.
– De flesta förstår nog att det är på skämt. Det är klart man kan få hårda kommentarer men det är mest av typen ”det här var inte kul”. Vissa kommer aldrig fatta, och de kan väl ibland tycka att jag är rasist, kvinnofientlig och manshatare. Det gäller att vara tydlig med vad man driver för konto. I vissa inlägg menar jag allt vad jag skriver, i andra är allt helt påhittat. För mig är det ganska tydligt vad som är vad men får man ett brottstycke utan kontext kanske man inte alltid förstår, man måste ha helheten.
Grattis på kvinnodagen :) Ett inlägg delat av Min instagram (@1337likes) Mar 8, 2017 kl. 1:53 PST
Den avslappnade inställningen till gränsdragningen mellan fakta och fiktion, samt det ibland provokativa tonläget är något hon fått från det sena 00-talets bloggstjärnor.
– Den resa Blondinbella gjort med sin blogg har jag enorm respekt för. Hennes koncept med provokationsbloggande är genialt. Hon utmanade blogg-formatet och såg ingen skam i att försköna sitt liv. Hon kunde hitta på att hon varit ute och festat en hel helg fast hon hade legat hemma i soffan.
Vad är det som är så genialt med det?
– Hon tjänade ju miljoner, alla gillar att bli lite provocerade. Det finns inget som säger att det som står i en blogg behöver vara sant, det kan lika gärna vara fiktion. Dessutom verkar hon vara en genuint härlig person och extremt kompetent. Jag lyssnar på allt hon säger.
Ett återkommande tema i 1337likes-flödet är TV4s Nyhetsmorgon. Morgonsoffan med Tilde de Paula, Peter Jihde och Jesper Börjesson där den genomtrevliga stämningen gör att sexistiska, om än omedvetna, skämt slinker igenom.
– För att inte paja den mysiga stämningen väljer man att skratta bort Peter Jihdes sexistiska skämt. Formatet gör det till en omöjlighet, det finns väl ingen som vill paja en trevlig stämning.
FAKTA/TORA "1337likes" Rydelius
Ålder: 23 år
Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar
Utbildning: Journalistprogramet på JMK
Gör på fritiden: Squats
Tjänar:
Filmtips: Cloverfield, Hurman gör av med en kille på tio dagar, Min pappa Toni Erdmann
Lästips: Facebookgruppen PALMERUMMET
Medievanor: Vice, Therese Lindgren, DN, allt av Alex Schulman
Oanad talang: Kan sova 24 timmar i sträck
Dissar: Att resa, så överskattat
Hissar: Särskrivningar! Svenskar älskar det engelska språket med hatar särskrivningar, det går inte ihop.