Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Ska det bli åka av får man lösa det på egen hand”

Publicerad: 14 december 2012, 15:54

Kakan Hermansson.

Foto: Blanca Sjöstedt.

Hon är konstnär, radiopratare och har haft sin egen talkshow på SVTplay. Kakan Hermansson är känd för sin färgstarka karaktär och sin tydligt feministiska bana. Här förklarar hon sin kompromisslöshet och ger tips till hela branschen för att skapa en mer jämställd verksamhet.


Ämnen i artikeln:

HelgintervjunKakan Hermansson

Vi äter lunch, pestoslungad pärlhöna. Det är inte alls så våldsamt som det låter, varken prismässigt eller för hönan. Det är svårt att veta i och för sig.

Kakan Hermansson är fredagstaggad och har nytt rosa hår speciellt för kvällen.   De flesta känner igen hennes röst från P3 där hon är Pär Lernströms sidekick i programmet "PP3". Innan dess var hon programledare för sin egen talkshow "Kaka på Kaka" som visades på SVTplay.

I våras tog Kakan Hermansson examen från Konstfack och fick stipendium.
– Jag jobbade med olika sorters lågstatuskonst i mitt examensarbete, allt som är tjejigt har av olika anledningar låg status. Därför använde jag nagelkonsten för att uttrycka skillnader i klass och genus. Det kändes som ett stort erkännande att få det stora stipendiet från skolan. Genus och klass är ganska motarbetade ämnen även på konstfack. Man kan tro att det är en progressiv skola, men det stämmer inte alltid. Det är fortfarande väldigt gubbigt där, säger hon.

Kakan Hermansson berättar att den största lärdomen av tiden på Konstfack är att man måste göra saker och ting själv.
– Ska det bli åka av så får man lösa det på egen hand, det finns så mycket regler överallt, säger hon.  

Har du något kul på gång just nu?
– Just nu jobbar jag som projektledare för en utställning i Botkyrka konsthall. Jag håller också på med en musikvideo till en stor svensk grupp tillsammans med Roxy Farhat. Annars är jag i min ateljé på Östermalm så ofta jag hinner. En eller två förmiddagar i veckan gör jag radio med Pär, dessutom så spelar jag mycket. Plattor alltså, på klubb. Det har jag hållit på med i typ 12 år. Vad påtagligt det blir att jag inte är 20 längre när jag säger så. Och i mars kommer jag att föreläsa på Bonniers konsthall.  

Vad har du för medievanor?
– Musik, är det media? Jag måste ha koll på musik eftersom jag spelar skivor. Jag kollar mycket på tv också. Jag älskar fulkultur som "Paradise hotel". Det blir mycket serier och så lyssnar jag en del på radio. SR:s kanaler är den enda radio jag pallar lyssna på. Det är skönt att slippa kommersialismen och en så uppenbar kapitalism som det finns i de andra kanalerna.

– Jag gillar kultur av kvinnor, för kvinnor. Jag är trött på att alla historier berättas av män för andra män. "Girls" är en bra serie tycker jag, "Game of thrones" är också bra. Jag inser att jag säger emot mig själv nu, men jag gillar verkligen "Sopranos".

Har du några tips på hur vi ska få en mer jämställd bransch?
– Ja, absolut. För det första, gå inte den enkla vägen. Tänk inte så enkelspårigt, det blir roligare då, jag lovar. Och för det andra, anställ kvinnor. Folk verkar uppfatta det som osäkert, men gör det bara. Många är så bekväma med att anställa män. I mitt nätverk pratar vi mycket om det här. Folk är rädda, men hur svårt kan det vara?

– Det finns så mycket män som inte är smarta och inte roliga heller, de får bara mycket utrymme av ren slentrian. Så borde det inte vara, det är dags att någon säger ifrån.  

Det gör Kakan Hermansson ganska ofta. Hon menar att det är viktigt för att ta till vara på det mediala utrymme som hon får för att stå upp för de kvinnor vars röster inte hörs. Hon funderar inte över vad folk ska säga eller tycka om det hon gör utan verkar för att främja kvinnor i den mån det går.

Var kommer dit mod ifrån?
– Mitt mod... Ingen frågar var Filip & Fredrik får sitt mod ifrån. De är i och för sig inte modiga, de är bara snubbar. Jag tycker att det är lite konstigt att tjejer i media anses vara modiga medan männen bara är där.    Alla tjejer i media är inte modiga men du är det.

Vad offrar du för kompromisslösheten?  
– Jag har varit så här rätt länge. Jag har inte hittat något alternativ till att vara som jag är. Jag offrar mycket energi och så kostar det mig nog en hel del jobb. Bara genom att vara mig själv säger jag nej till en massa jobbtillfällen. Jag passar inte i alla sammanhang, men och andra sidan är jag inte intresserad av att göra sexistisk svennesmörja.

Kakan Hermansson bloggar på Nöjesguiden. De vanligaste kommentarerna hon får är från tjejer som säger att dem älskar henne. Kritiken kommer bara från män som stör sig på att hon är feminist.
– Det säger ganska mycket om klimatet i Sverige. Vi tror att det här är ett feministiskt land, så är det inte, det är ett sexistiskt och rasistiskt land, säger hon.   

Vad är det bästa och det värsta med att vara i dina skor?
– Att vara kvinna och lesbisk är ingen dröm i det här samhället men jag skulle inte vilja vara något annat heller. Jag har en helt fantastisk hjärna, fantastisk flickvän, fantastisk familj och fantastiska vänner. Jag har dagar när inget i hela världen är kul och så har jag dagar då jag kan se att vi är på väg någonstans. Jag blir glad när jag ser att personer som mig och feministiska idéer får ta plats. Glad, men inte "glad och tacksam".

Kan tänka mig att ni har bra debatter vid middagsbordet i er familj.
– Båda mina föräldrar är väldigt politiskt medvetna och syrran är genusvetare, så alla har mycket att säga. Vi har faktiskt ett keramiskt ägg hemma som vi skickar mellan varandra för att inte alla bara ska skrika. Det började som ett skämt, men det där ägget har kommit till användning. Jag kan inte minnas när vi började diskutera politik.

Kakan Hermansson har visat sig på styva linan och jag går därifrån med naglar som glittrar i ett vinrött tigermönster. Jag får rnb i stegen och nagelkonsten känns långt ifrån lågstatus.

Blanca Sjöstedt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.