Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Skadan som förändrade hennes liv

Publicerad: 2 maj 2014, 12:51

Karin Frick.

Foto: Yasmine Winberg.

TV4:s sportprofil Karin Frick lämnar kanalen för att bli ansiktet utåt för Kanal 5:s sportsatsningar. För Resumé berättar hon om karriären, anledningen till att hon byter arbetsplats och om att inte vara omtyckt av alla.


Ämnen i artikeln:

Karin FrickTV4

Det piper till i Karin Fricks smarta telefon. För någon millisekund försvinner uppmärksamheten när ett nytt sms bland andra notiser hävdar sin plats på hemskärmen.  

– Vad lustigt, jag fick just ett sms där någon läst i Resumé att jag blivit headhuntad till SBS, säger Karin Frick med ett leende.

Och värvad blev hon. Tidigt i våras slutade den dåvarande fotbollschefen på TV4, Emir Osmanbegovic, för att gå över som sportchef på SBS Discovery TV.

Företaget storsatsar på sport – och äger rättigheterna till kvalet inför fotbolls-EM 2016 och VM 2018. I den satsningen blev alltså Karin Frick handplockad som ansiktet utåt – som Kanal 5:s svar på Anna Brolin.

– SBS Sport är i sin vagga och det känns jättekul att vara del av Kanal 5:s nya sportsatsning. Att de vill ha mig som sportprofil är jättekul och smickrande. När jag fick upplägget presenterat för mig kändes just den biten väldigt lockande, säger Karin Frick.

Hennes twitterkonto är fullkomligt översvämmat av grattis-tweets från nya och gamla kollegor, sportfantaster och annat branschfolk.

– Sedan jag fick beskedet är det så himla många människor som varit snälla mot mig. De har sagt att jag gör rätt och peppat mig. Fast, det är klart, de som inte tycker det hör säkert inte av sig.

Nu är Karin Frick föräldraledig. Lille Gunnar, två månader, sover djupt i barnvagnen bredvid vårt fikabord.  

– TV4 har satsat på mig och gett mig många lärorika år. När jag började var jag ganska grön, hade inte gjort något för den stora publiken. Jag har fått göra min grej, som när jag fick åka till USA och vara korrespondent, eller när jag fick leda handbolls-VM under min mammaledighet. De ska de ha mycket kredd för.

Nu har du fått en framstående roll på Kanal 5. Tycker du att TV4 skulle satsat mer på dig?
– Nej, jag har trivts väldigt bra på TV4. Ibland måste man hoppa på saker, anta utmaningar och satsa. Jag lämnar inte kanalen för att det har hänt något eller för att jag vantrivs, men det ska bli roligt att få testa något nytt.

Nedskärningar eller rättigheter – är inte anledningar för att du slutar?  
– Nej, jag tycker att det är väldigt tråkigt att till exempel handbollen blivit uppköpt av Viasat. Även nedskärningarna är tråkiga. Men de ligger absolut inte till grund för att jag slutar.  

Det blev sju år på TV4. Karin Frick kommer att sakna sina kollegor och poängterar att hon inte lämnar något – utan går till något.

Hur har du utvecklats under de här åren?
– Jag har blivit lite tuffare. Jag var absolut inte osäker förut, men då kunde man ändå tänka: "Oj, klarar jag det här och hur ska det här gå". Nu vet jag att jag kan – och har hittat en grej jag vet funkar.

Vilka egenskaper är viktigast som sportreporter?
– Det är väldigt viktigt att vara lyhörd. Men sen beror det såklart på vilken situation man befinner sig i. Har man gäster i studion är det viktigast att lyssna. Om man läser upp sportnyheter är det viktigt att vara tydlig, ha pondus och vara trovärdig.

Att Karin Frick skulle jobba med sport på något vis har alltid varit ganska självklart.

– Jag har alltid varit intresserad av journalistik. Sen har jag sportat väldigt mycket som ung, så då blev det naturligt att jag blev sportreporter. Jag har hållit på med allt möjligt, men tennis framför allt, där jag spelade på elitnivå.

Tennisen tog henne ända till Miami. I Sverige var Karin Frick rankad bland topp tio bästa kvinnorna på tennis i hennes åldersgrupp. Det genererade ett stipendium som hon använde för att spela tennis på ett college i USA.

– Där fick jag många kontakter

inom sport. Jag ville göra något med dem, och på det viset hamnade jag successivt inom journalistiken.

Och efter något år fick tenniskarriären ett abrupt slut.

– Jag skadade mig och fick åka hem. Första tanken var att jag skulle tillbaka till USA, men ville inte det. Jag var tvungen att försörja mig på något sätt, och sökte in till Kaggeholms journalistutbildning, säger hon och fortsätter:

– Men jag spelar fortfarande tennis och tycker det är jättekul. Jag kände bara just då att det fick vara slut på tävlingsspelandet. Sina tävlingsgener har Karin Frick god användning av i jobbet som sportreporter. Som gammal tävlingsmänniska är det lättare att sätta sig in i hur idrottarna känner sig vid vinst och förlust.

Vad gillar du mer med sportjournalistiken?
– Det är intressant med det breda spektrum av känslor som finns inom idrotten, som ofta märks under stora mästerskap. Men det absolut bästa med att vara sportreporter är att det är så oförutsägbart och levande.  

Förutom att synas i rutan har också Karin Frick tillsammans med kollegorna Anna Brolin, Maud Bernhagen och Suzanne Sjögren under nästan ett år drivit podcasten "Off Air" – ett projekt som visar hur det går till bakom kulisserna på TV4.

– Ett av avsnitten handlar om kroppsideal. Jag tycker det är tråkigt att offentliga personer ska behöva stå ut med kommentarer om sina utseenden. Det är så lätt i dag att skriva anonymt.

Karin Frick tycker att det är stor skillnad på att få kommentarer om sitt utseende och om sin prestation.

– Men personligen har jag varit ganska skonad hittills. Fast vet man med sig att man sagt något fel, eller gjort bort sig i någon sändning, kan man använda sociala medier för att rätta till det. Folk kommer alltid att ha olika åsikter och man kan inte vara omtyckt av alla.

Vad gör du om tio år?
– Det är omöjligt att svara på. Det är svårt att veta hur medieklimatet utvecklar sig – nu på bara några år har det ju gått väldigt fort. I framtiden vet man inte ens om folk tittar på tv. Det kommer säkerligen att vara helt annorlunda.  

– Men oavsett vad det blir, hoppas jag att jag är kvar inom branschen på något sätt.

FAKTA / Karin Frick
Ålder: 34
Bor: Centrala Stockholm
Uppvuxen: Hovslätt, Jönköping
Bott: San Fransisco och Miami
Familj: Maken Andreas, sonen Sven, 4 år och sonen Gunnar, 2 månader
Karriär: Sportexpressen som sedan blev uppköpt av TV4, TV4 Sport, drivit podcasten "Off Air" tillsammans med Anna Brolin, Maud Bernhagen och Suzanne Sjögren
Utbildning: Kaggeholms journalistlinje och tv-utbildning
Aktuell: Byter kanal från TV4 till SBS Discovery TV – Kanal 5
Drivkraft: Nyfikenhet och intresse för människor
Medievanor: Sport och nyheter på tv, läser DN, SvD, kvällstidningarna och Resumé
Hobbys: Tennis, golf och att spela piano
Förebilder: David Hellenius, eftersom han är "extremt duktig och snabb på att plocka upp saker"
Oanad talang: bra på att gå på händer

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Karin FrickTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.