lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Skräp-tv:n” som fick henne att starta Juno

Publicerad: 23 januari 2015, 15:45

Hannah Davidsson. Foto: Yasmine Winberg.

Många journalister blir pr-konsulter. Hannah Davidsson har gjort tvärtom – men återigen hamnat i byråbranschen. Den här gången som en av tre entreprenörer som tillsammans startar pr-byrån Juno.
– Om jag ska vara helt ärlig hade jag inte alls planerat att gå till en pr-byrå, säger Hannah Davidsson till Resumé.

Ämnen i artikeln:

HelgintervjunJuno PrDésirée MaurdCaroline Jungsand

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


En fredag i november ringde Désirée Maurd. Vännen och den forna Prime-kollegan ville få Hannah Davidsson att byta bransch. Hon skulle nämligen starta en pr-byrå tillsammans med Caroline Jungsand och ville få Hannah Davidsson med på tåget.

– Jag fick helgen på mig att fundera. När jag kom hem satte jag mig i soffan för att tänka. Men man kan inte tänka sig till ett sådant beslut – det går inte, säger Hannah Davidsson.

Så på söndagskvällen gav hon upp och kollade på tv i stället – på den brittiska serien Dragons' Den. Programmet går ut på att miljardärer lyssnar på folks affärsidéer för att sedan bestämma om de vill investera i bolagen eller inte.

Två tonårskillar hade startat ett skivbolag och spelade upp låtar för panelen. En av miljardärerna valde att skjuta till pengar i utbyte mot en stor del av killarnas bolag.

– Det gjorde dem inget, eftersom de hade fått kontakt med en av Storbritanniens rikaste personer. De ba: Vi är 17 bast, så det känns rätt lugnt. Nu fick de ju jobba med en av de bästa. Då började jag tänka att om jag ska jobba med kommunikation igen vill jag göra det med de bästa. Dés och Carro är bäst. Då vill jag jobba med dem. Sen var det klart.

Tv-programmet hjälpte dig?
– Ja, skräptv-stunden. Det är ett tips!

Sedan dess har det varit fullt upp. Hannah Davidsson får en roll som medieexpert och COO på Juno och det nya året har inletts med pappersarbete, inköp och möten med potentiella kunder. När Resumé träffar Hannah Davidsson har hon också investerat i ett guldhalsband med texten "Juno".

Hannah Davidsson började sin karriär på Prime, men ville efter tre år på byrån testa vingarna som journalist. Hon pluggade en magisterutbildning i journalistik i Uppsala, fick praktik på Dagens Medicin och sedan har det rullat på med vikariat fram till i fjol. Då började Hannah Davidsson som inhoppare på Sydsvenskan via bemanningsföretaget Kompetens i Skåne (KiS), vars många och korta anställningskontrakt Resumé skrev om för några veckor sedan.

Hur upplevde du tiden på KiS?
– Det här med många timanställningar och dagliga kontrakt var helt nytt för mig. Jag har haft turen att få långa vik innan och blivit utlasad. Men på Sydsvenskan – med den farten skulle jag få hålla på i tio år innan jag hade blivit utlasad. Det passar inte mig. Jag vill bara jobba och på det där viset blir det bara stötigt – man får inte upp något flow, vilket är viktigt när man bland annat jobbar på webben som jag gjorde. Jag tänkte att jag inte skulle kunna hålla på med det så länge, eftersom det inte var någon optimal situation.

Hur upplevde du stämningen?
– Jag träffade mycket bra folk på Sydsvenskan, och det är den tidning som jag lusläste varje morgon under min uppväxt. Jag älskar Sydsvenskan. Därför blev det extra jobbigt med det som pågick under min tid där. Samtidigt blir jag imponerad av hur folk kämpar på och fortfarande levererar.

Och sen hoppade du på Juno?
– Ja, om jag ska vara helt ärlig hade jag inte alls planerat att gå till en pr-byrå.

Hjälpte det till att du inte riktigt trivdes med arbetssituationen?
– Det är svårt att säga. När jag fick den frågan kändes det bara som om det var svårt att tacka nej, och jag är inte säker på att jag resonerat annorlunda om jag suttit på ett längre vik på TT. Det kändes bra att vara med och bygga ett bolag och inte bara gå tillbaka till pr-konsultandet.

– Det jag känt under hela tiden inom journalistiken är att man som vikarie ofta finns i en organisation som genomgår en förändring. Man sitter på möten där de säger: "Hur ska vi göra det här och vem ska göra det?" Jag har alltid sagt att jag kan göra det, men sen blir man utlasad efter några månader. Jag har längtat efter att hitta en plats där jag kan utvecklas och hjälpa till att driva arbetet framåt. Det har jag saknat under hela journalisttiden.

Du jobbade på Dagens Medicin ett tag. Hur kommer det sig att det blev så – hade du någon bakgrund inom medicin?
– Jag har alltid varit intresserad av vård och när jag var på Prime jobbade jag mycket med hälsa. Det berör och angår alla. Det är mer action än man tror att bevaka vården.

Fördomen kanske är att det är lite torrt.
– Det är absolut inte torrt, utan spännande. Du tittar så himla tvivlande på mig nu – tänker säkert: Sitter hon och ljuger nu – är det bullshit? Haha.

Det är många som säger att det är omöjligt att som tidigare pr-konsult slå sig in i journalistyrket. Hur var det för dig?
– Jag har haft det bra och jobbat hela tiden under min tid som journalist, så uppenbarligen är det inte omöjligt. Jag har inte upplevt att det har hindrat mig från att få ett jobb. Däremot har jag fått en kommentar då och då.

Vad för typ av kommentar?
– Vissa vill sätta sig på en och då kan det vara en bra grej att använda sig av. De kanske frågar vad man hade för lön eller säger: Är det inte bättre om du går tillbaka till pr-branschen?

Hur har du tagit det?
– Jag hade varit förvånad om ingen hade sagt något. Jag tycker att det har gått bra och folk har varit nyfikna och ställt frågor. Jag har inte skyltat med min bakgrund men inte försökt dölja den heller. En light-version av dont ask dont tell, helt enkelt. Den enda gången jag fått jättemycket frågor var när jag skulle börja på journalistutbildningen. Då blev jag grillad om Prime – hur det funkar och hur man jobbar. När det var över trodde jag inte att jag skulle komma in eftersom de frågat så mycket om pr. Då kände jag mig lite ledsen. Men det visade sig att de antagligen bara var nyfikna.

Vad gör du om fem år?
– Gud. Alltså jag hoppas att vi fortfarande jobbar med Juno. Att det går superbra, men jag kan inte säga mer än så just nu. Vi vill göra först och snacka sen.

FAKTA / Hannah Davidsson
Ålder: 35
Bor: Stockholm
Uppvuxen: Lund
Karriär i korthet: Kommunikationschef på Drivhuset, pr-konsult på Prime, reporter på UNT, Siren, Sydsvenskan och TT. Webbredaktör på Dagens Medicin och nu en av tre grundare för Juno.
Familj: "Halvsambo" med Henrik
Medievanor: Ekot, Omni, Facebook, Instagram och DN på papper för att "någon måste betala"
Drivkraft: Nyfikenhet och att utvecklas
Mest stolt över: Att jag hoppat på chanser som kommit
Gör en ledig dag: Tittar på serier och tränar. Gillar fantasyserier som Game of Thrones och tittar på minst ett avsnitt av Family Guy om dagen
Filmtips: Kommer inte på någon film att tipsa om men i veckan ska jag se Only Lovers Left Alive av Jim Jarmusch och jag tror att den är bra, så jag tipsar om den. En vampyrkärlekshistoria av Jarmusch, måste ju vara bra eller hur?

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev