Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Smutsigt och ohederligt”

Publicerad: 11 april 2014, 13:57

Sandra Foresti.

Sandra Foresti hann lämna Nyhetsbolaget i tid. Nu har hon sadlat om till att undervisa i undersökande journalistik på JMG. Hon kokar av ilska över TV4:s nedläggning av lokal-tv och ger sina journaliststudenter rådet: – Tänk igenom ditt val både en och två gånger, det är en mycket svår arbetsmarknad.


Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4

Det var ord och inga visor när Sandra Foresti dundrade på Facebook efter onsdagens TV4-besked om nedläggningen av de lokala nyhetssändningarna, med konsekvensen att 140 tjänster på Nyhetsbolaget försvinner.

"Alltså, jag är så arg att jag skakar. Alla vackra ord, alla försäkringar om att farhågorna om nedläggning absolut inte skulle ha någon sanning i sig. Här har massor med extremt duktiga journalister ställt upp under minimala resurser år efter år, och ständigt fått falska löften om hur viktig den lokala journalistiken är för kanalen", skrev hon, bland annat.

Sandra Foresti lämnade Nyhetsbolaget  den sista januari i år. Hon anställdes på dåvarande TV4 Sverige 2007, som researcher för gemensamma projekt för lokalnyheterna och riksnyheterna. När personalen sedan flyttades över till Nyhetsbolaget blev det enbart lokal-tv för hennes del – researchtjänsten kompletterades med att hon samordnade och hjälpte fyra regionala grävgrupper.

Hennes sorti från Nyhetsbolaget var vältajmad. Hon gick vidare till en tjänst på vid JMG på Göteborgs universitet i Göteborg. Där är hon universitetsitetsadjunkt i journalistik med inriktning mot research och undersökande journalistik.

–       Jag bytte jobb av flera skäl, men ett av dem, var att jag kände att samhällsjournalistiken inom TV4 var på ett sluttande plan. Det saknas journalistiska och publicistiska ambitioner och vilja. Bland mina kollegor och närmaste chefer var viljan och ambitionen stark, man vände ut och in på sig för att uppfylla devisen "Nära nyheter som gör skillnad" - men med en ledning, både den högsta toppen i form av Bonniers, men även TV4-gruppen, som bara ser journalistiken som en möjlig inkomstkälla.

– De har och helt verkar ha släppt tanken på "kommersiell public service", så kändes det när jag fick erbjudandet om tjänsten på JMG, som en ypperlig möjlighet att kombinera två saker jag tycker är kul, undervisning och research/grävande journalistik, säger hon.

Sandra Foresti kände på sig att bildandet av Nyhetsbolaget var ett sätt att bli av med folk. Kollektivavtalet blev sämre än tidigare och när hon skrev på insåg hon att omstruktureringen med största sannolikhet var ett medvetet drag för att kunna lägga ner en kostsam verksamhet.

Hon berättar att teamen som för några år sedan bestod av journalist, fotograf/redigerare i stället blev en ensam reporter, som gjorde allt. Förutom att en och samma person skulle vara reporter, researcher, fotograf och redigerare var kravet att lämna rapporter via telefon till numera nedlagda TV4 News i direktsändning – även om man satt ensam i bilen på väg till att träffa sina intervjupersoner.

Sandra och hennes kolleger kämpade stenhårt och lyckades ändå leverera, men i ledningen var det ingen som såg någon framtid i det de gjorde.

Hon säger att det blev så som hon och kollegerna befarade – ”men ”mycket smutsigare, mer ohederligt och ett ytterst tydligt exempel på hur det går när ett företag får fria händer att vinstmaximera sin verksamhet”.

Vilka är dina råd nu till dina journaliststudenter som ska ut på arbetsmarknaden?

– Tänk igenom ditt val både en och två gånger, det är en mycket svår arbetsmarknad.

– Men våra studenter går ju på en utbildning som har flera fördelar, dels är den utsedd till en av de bästa utbildningarna inom området, och dels finns praktikterminen där man får möjligheter att knyta kontakter och få erfarenheter, extremt viktigt i denna bransch. De har ju ett mer fördelaktig läge än många andra som utbildar sig till journalister.

Vad du och dina säger dina elever om utvecklingen, med massnedskärningar i branschen?

– Jag kan bara prata för mig själv, jag har inte haft möjlighet att prata särskilt mycket varken med kollegor eller studenter, men som jag ser det är det det kortsiktiga ekonomiska tänkandet som får styra, i mediebranschen och överallt annars.

– Men det är extra problematiskt när det som man så fint kallar "tredje statsmakten"överlåts till dessa krafter och samtidigt tar bort reglering och styrning, får då är det enbart det ekonomiska som styr. Och bra journalistik som kan axla rollen som "tredje statsmakten" på allvar kostar pengar.

Du har ju berättat om ledningens hyckleri, har du någon hälsning till dem?

– Jag tror de skjuter sig själva i foten med beslutet. Det är alltför kortsiktigt, och trovärdigheten sjunker i rasande fart, och annonsörer de fått in tack vare kanalens trovärdighet och image vänder sig till andra.

– Att vädja till deras publicistiska ansvar och det demokratiska uppdraget på lokal nivå tror jag tyvärr är lönlöst, för det har de tydligt visat att de struntar i.

FAKTA/SANDRA FORESTI
Ålder: 36
Uppvuxen: Göteborg
Bor: På landet utanför Lödöse, mellan Göteborg och Trollhättan
Familj: Make, samt Sjörövar-Jenny och Enzo, två hundar av rasen Staffordshire Bullterrier
Yrke: Universitetsadjunkt
Utbildning: JMG, journalistprogrammet
Karriär i korthet: SR Ekot, Mediemagasinet, P1 Kaliber, Uppdrag granskning,  TV4/Nyhetsbolaget. Alltid som i huvudsak researcher. T.ex vunnit  Guldspaden en gång, nominerad två gånger.
Favoritmedier: Det mesta
Tittar på: Just nu - utsikten över den vackra dalen där jag bor..
Bästa undersökande journalisten: Hannes Råstam och hans researchrar som ofta glöms bort till exempel Victoria Gaunitz och Jenny Küttim

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.