Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Snart finns det många Jack Werners”

Publicerad: 25 april 2014, 12:56

Jack Werner.

Foto: Yasmine Winberg.

Jack Werner har alltid fascinerats av nätmysterier. Intresset resulterade slutligen i Metros nya satsning Viralgranskaren – ett projekt som ska reda ut sanningshalten i berättelser som sprids i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

ViralgranskarenMetroJack Werner

Sent under 80-talets glada dagar föddes Jack Werner. Den första tiden av sitt liv tillbringade han i ett kollektiv på Lidingö – en villa där sex, sju personer bodde tillsammans strax intill Sagateatern, i närheten av Monica Zetterlunds hus.

Enligt Jacks mamma Petra Werner var vardagen i hemmet inte alls lik den för tiden stereotypiska bild av kollektivboende som Lukas Moodysson målar upp i filmen "Tillsammans".

– Vi delade inte mat och gick inte på en enda demonstration ihop, menar Petra Werner.

När Jack var i treårsåldern flyttade de till Södermalm – han har inte hängt på Lidingö mer än kanske två gånger sedan dess.

– Jag är resultatet av en tillfällig kärlekshistoria och har flyttat runt ganska mycket. Till stor del har vi bott i andrahandsboenden, eftersom hyresvärdarna inte ville ta in en ensamstående mamma. Men jag hyser stor kärlek till Stockholm och speciellt till söder, säger han.

Jack tror att kärleken till hemstaden bidragit till att han, som relativt ung, redan gjort en karriär.

– Jag har aldrig haft något behov av äventyr, utan gjort vad jag kan här. Jag föreställer mig att det är skönare att vara hemkär. Då sitter man hemma och ser om man kommer någon vart med saker man tycker är kul istället.

I kombination med tur och tajming behöver man varken vara ett geni eller en vidare stark skribent för att göra det Jack gjort. I alla fall enligt honom själv.  

Han halkade in på journalistiken efter att under en sommar för tre år sedan kört ut en serie om nätmysterier på sin blogg – något som fick ett stort genomslag.

Sedan dess har Jack haft olika journalistiska uppdrag och blev med sitt säregna intresse headhuntad till både Nyheter24 och Metro.

– Om fyra, fem år kommer det finnas många Jack Werners. Hungriga, nyexaminerade journalister som vet precis hur de ska blogga eller Twittra till sig ett jobb. Därför är det ganska bra för min egen skull om jag lyckats fixa mig ett hörn i den här branschen till dess.

Tycker du inte att du har gjort det redan?
– Det vet man aldrig, sådant kan komma och gå. Just nu ser det okej ut, men vad morgondagen bjuder på vet jag inte. Till dess vill jag känna mig hyfsat trygg. Det ska bli kul att kolla in konkurrensen, men nervöst också. Det är många som är väldigt mycket bättre än jag.

Även om Jack väntar på konkurrens inom sitt område finns det redan andra journalister han tävlar med – något han menar genererar bra, tightare artiklar.

Vem tävlar du med?
Erik Carlsson på Expressen, som brukar springa på samma bollar som jag. När jag ringer Polisen för att kolla upp något rykte jag sett på Facebook, säger de ibland att någon redan ringt från Expressen. Då vet jag att det är han och så brukar vi skämta om vem som hinner få ut grejen först.

Men det är inte bara viktigt att få ut artiklar först. Enligt Jack Werner handlar framgång om eftertanke, att foga sig efter sin miljö, ha idéer om förbättring och om att ständigt springa snabbast i en bransch som hela tiden är i utveckling.

Viralgranskaren – är det

ett sätt för er på Metro att springa snabbare?
– Ja, att vara där behovet av journalistik är som störst just nu. Det är medias roll som tredje statsmakt att granska makten. Men när en post på Facebook kan få 5 000 delningar, som jag uppskattar till en halv miljon ögonpar, kan enskilda historier få ett gigantiskt genomslag. Vi som är avlönade för att granska historier måste därför hjälpa allmänheten att genomskåda sådant som är fejk.

Idén till Viralgranskaren fick Jack efter sitt avslöjande om "Veronika Larsson" som kom i oktober förra året. Personen bakom signaturen TheIneffableSwede, som gjort sig ett namn på nätet och omskrivits av internationella medier som The Guardian, visade sig vara en bluff.

– Idén var enkel – att med stor regelbundenhet kolla storys som sprids på sociala medier, stämpla dem och berätta huruvida de stämmer eller inte. Chefredaktören Mona Johansson nappade på det ganska fort.

För strax över fem veckor sedan lanserade Metro så Viralgranskaren – ett projekt Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson blev redaktörer för.

I dag lägger de ner mer eller mindre hela arbetsdagar på att kolla storys – och får in ungefär 15 tips om dagen. Men inom en snar framtid hoppas Jack kunna delegera uppgifter till resten av redaktionen. För att själv få grotta ner sig i nya mysterier.

Hur värderar ni tipsen?  
– Med publicistiska avvägningar. Är det en story med en namngiven brottsling som visar sig stämma kan vi inte röra vid det, eftersom det skulle ge legitimitet till ett drev. En del är rena vandringssägner som att någon på Storgatan har på sig en hatt det kommer en kanin ur. Sen är det mycket om romska tiggare just nu. Man får sålla, men vi läser allt.

Vad får ni för respons då?
– När man skriver nyhetsartiklar för webben är det som om man sitter och gör små papiermache-figurer och lägger dem i en stor jävla sopsäck, som någon plockar upp efter två år. Men här får vi feedback direkt, dels från läsarna, men också från branschen som önskar att de hade kommit på Viralgranskaren först.

Hur kan ni utveckla projektet?
– Genom att ge läsarna snabbkurser i journalistik. Alla som har ett konto på ett socialt medie är en publicist, men i dag delas historier helt okritiskt. Vi vill också punktmarkera vissa webbsidor som sprider oseriös information.

Då och då publicerar tidningar falska nyheter. Nyligen lurade ett gäng fredsaktivister bland andra TT och Ekot när de gjorde intrång på kontoret hos Inspektionen för strategiska produkter. Det hela resulterade i att medierna kablade ut fejkade nyheter och hemliga dokument om vapenaffärer riskerade att läcka ut.

Hur ser trovärdigheten för Metro ut om ni publicerar en falsk nyhet efter Viralgranskaren?
– I dag designas falska nyheter omtänksamt för att de ska bli lätta att gå på, och ingen är ofelbar, varken jag eller Metro. Vi kommer då och då att bita i det sura äpplet och göra bort oss. Då måste man vara beredd på att snabbt och ärligt berätta vad som gått fel. Viralgranskaren ska inte vara en pekpinnehyttare som säger att andra ska bli bättre. Vi är inga sadister som ska läxa upp andra medier, utan vill bara att folk ska bli bättre på källkritik.

FAKTA / Jack Werner
Ålder: 25
Bor: Reimersholme
Född: på Lidingö i ett kollektiv
Familj: Pappa, bonusmamma och deras tre barn: Simeon, 15, Sarah, 13 och Samuel, 10 år. Mamma, bonuspappa och tre syskon på den sidan: Vincent, 13 och tvillingarna Thomas 22 och Kelly, 22 år. Sambo med flickvännen Linnea.
Är: journalist, författare och krönikör
Utbildning: Bild & Form på Södra Latin.
Aktuell som: sociala medierredaktör på Metro, författare till boken "Creepypasta – spökhistorier från Internet" som kommer i höst och krönikör på Internetworld och P1:s Medierna
Karriär: jobbat på produktionsbolaget Amok Studios och bokklubben Cosy crime, drivit webbplatsen lista.se, sociala medier-korrespondent för Sveriges Radios Alltid Nyheter, journalist på Nyheter24 och jobbat med Ajour
Drivkraft: berättande i alla dess former
Medievanor: DN, P1 och Metro. Lyssnar på On the media och podden Radio Lab. Följer House of Cards och Game of Thrones.
Förebilder: Yasmine El Rafie på SR, Hanna Fahl på DN och Carl Sagan
Kuriosa: har gjort röstjobb för olika barnprogram som "Dora, utforskaren" där han spelar en sjungande ryggsäck, i "Snobben" och som Arnold i programmet "Hej Arnold"

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.