Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"Som tjej måste du tyvärr överbevisa dig själv"

Publicerad: 9 mars 2013, 14:44

Linda Öhrn Lernström

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

Hon blev chefredaktör som 22-åring och har jobbat med tjejtidningar i över tio år. För Resumé berättar Veckorevyns chefredaktör Linda Öhrn Lernström om sina drömmar att bli art director, sin ovilja att vara privat i det offentliga, och hur hon utsattes för näthat när hon berättade om hudcancern.


Ämnen i artikeln:

VeckorevynLinda Öhrn Lernström

Linda Öhrn Lernström är chefredaktör på halvfart. Efter att hon och Pär Lernström blev föräldrar till dottern Bibi i augusti var hon mammaledig i en dryg månad. Trots att hon återgår till att vara chefredaktör på heltid först i september håller hon ett vakande öga över tidningen.  

Har du varit rädd att släppa kontrollen?
– I början när jag kom in på redaktionen efter att jag fött barn så var jag nog lite som en virvelvind. Det har varit en utmalning för mig att ta ett steg tillbaka och delegera och ge min redaktion nya ansvar. Precis i början var det som sagt inte helt lätt, men idag känns det som att bitarna har fallit på plats och det funkar faktiskt väldigt bra att jobba 50 procent. Både för mig och för redaktionen.

18 år gammal började Linda Öhrn Lernström att praktisera på Frida. När hon efter gymnasiet började plugga journalistik på Folkuniversitetet blev hon uppringd av förlagschefen Ove Jerselius och fick jobberbjudandet som reporter-trainee. Hon jobbade mycket och tjänade lite. När hon lämnade Frida för ett vikariat på Expressen fick hon ett samtal från förlagschefen igen. Hon tackade ja till jobbet som chefredaktör, 22 år gammal.  

Varför blev det tidningssegmentet?
– Jag ville egentligen bli art director. Men jag har alltid haft ett stort intresse för människor och jag har tidigare jobbat med unga tjejer bland annat som ridlärare. Unga kvinnor är en spännande målgrupp och uppenbarligen en målgrupp som ligger mig nära eftersom jag själv befinner mig där.

Varför blev du inte art director?
– Min mamma är väldigt konstnärlig och jag har en viss talang. Innan praktiken på Frida kollade jag på en art director-skola i San Diego. Jag är en chefredaktör som bryr mig mycket om formen och anser själv att jag har en bra formkänsla.

När hon kom tillbaka till Linda Öhrn Lernström visste hon att det skulle bli en kort sejour. Efter ett år lämnade hon för jobbet som redaktionschef på Veckorevyn. Sedan 2011 är hon ordinarie chefredaktör. Linda Öhrn Lernström var själv en av läsarna i tonåren och såg tidningen som något av en institution.

Vem var du själv när du läste VeckoRevyn?
– Jag har alltid sett mig som en vanlig tjej med bra uppväxt och vänner. Inga mörka sidor på det sättet. Jag har varit extremt driven enda sedan jag var liten. Som tjej måste du tyvärr ofta överbevisa dig själv, det har i alla fall jag behövt göra många gånger.

Ser du dig själv som en förebild?
– Jag känner att jag vill förmedla att man som ung tjej kan göra vad man vill. Jag har inte pluggat på universitet eller känt någon som ”fixat in mig”. Men jag har hela tiden vetat vad jag vill åstadkomma och varit villig att lära mig med. Jag vill förmedla att glöden för att göra ett bra journalistiskt arbete och tro på sig själv är viktigt. Som ung journalist går det inte att bara att kliva in och få det bästa jobbet på direkten, du måste kämpa.

Känner du också att ni har ett ansvar?
– Självklart. Skulle jag inte bry mig om VeckoRevyns målgrupp så skulle inte jag vara en bra chefredaktör. Vi jobbar bland annat med frågor kring våldtäkter och med ”Size Hero" som är vår kampanj mot sjuka skönhetsideal i modebranschen. Size Hero innebär bland annat att vi i VeckoRevyn inte använder modeller under storlek 36, vi retuscherar aldrig en modells kropp smalare.  Däremot så retuscherar vi större om vi misstänker ätstörning, vi uppmärksammar temat skönhetsideal i redaktionella artiklar och vi säger nej till annonser för plastik och bantningspreparat.

Hur behandlar en tidning som VeckoRevyn ett ämne som våldtäkt?
– Vi har haft en kampanj med namninsamling som vi lämnade till Beatrice Ask och gjorde en stor undersökning. Vi vill uppmärksamma problematiken. VeckoRevyn ska inte bara vara härlig och inspirerande. Vi vill beröra våra läsare och engagera. Man ska ha väckt känslor hos de som lämnar ifrån sig tidningen och det kan vara att människor känner sig förbannade lika väl som glada. Jag tror inte en story måste ha ett bra slut. Det känns som en tjejtidningsklyscha.

Vad har du gjort för skillnad på VeckoRevyn?
– Omgörningen av tidningen som resulterat i att VeckoRevyn gjort sitt bästa resultat på fem år. Omgörningen var mitt initiativ och det har varit en fantastisk resa tillsammans med VeckoRevyns redaktion.

Var ser du dig själv om fem år?
– Kanske ett annat jobb på Bonnier? Jag skulle tycka det var kul att jobba med utveckling. Ett drömjobb för mig vore att jobba som tidningskonsult med uppstartsprocesser eller i förändringsarbete.

Vad var det som drev dig till att bli journalist?
– Ja, inte för att synas. I dagens sociala medier-värld verkar det inte alltid handla om att berätta en historia eller att granska, utan att framhäva sig själv och sina åsikter. Jag vet inte om det är det som är att vara journalist – att skrika högst och ha åsikter om allt. Eller att sprida ”nyheter” på sociala medier utan att faktakolla.

Du är försiktig på sociala medier?
– Ja, som chefredaktör för VeckoRevyn så är det viktigt att jag är politisk korrekt. Jag vill inte på något sätt hamna i ett felaktigt sammanhang. Jag skulle till exempel aldrig kunna dela något som jag inte är säker på att det är sant. Jag hade varit försiktig även om jag inte vore chefredaktör.

Hon är gift med Pär Lernström. En av Sveriges mest eftertraktade programledare som just nu är aktuell i TV4:s "Veckans svensk" och frekvent syns på kvällstidningssidorna. Innan intervjun berättar Linda Öhrn Lernström att hon är mån om sin integritet, i synnerhet efter att hon blev förälder.

Är du mån om att värna ditt privatliv?
– Ja, jag lägger till exempel inte upp bilder på vår dotter i sociala medier. Jag och Pär har tillsammans bestämt att vi inte vill exponera Bibi i media.

Har du varit utsatt för näthat som chefredaktör?
– Väldigt lite. Enda gången som varit jobbig är efter att jag var med i P4 Extra med Lotta Bromé och berättade om när jag fick hudcancer. Jag var med för att prata om en dödlig sjukdom. En sjukdom jag haft. Men efter fick jag ta emot en massa mejl från män som störde sig på hur jag pratade. De tyckte att jag var korkad och ifrågasatte hur jag kunde vara chefredaktör då jag verkade vara så obetat blåst. En man mailade mig flertalet gånger där han drev med mig, försökte trycka ner mig och dumförklara mig. Jag brukar se mig själv som ganska stark, men den här mannen lyckades verkligen trycka på mina knappar och jag bröt ihop totalt.

Linda Öhrn Lernström fick beskedet att hon hade hudcancer 2008. Hon var på resande fot. En semester som fick en mardrömslik vändning.
– Det sköttes väldigt dåligt. Jag ringde från Thailand och de sa: "du har malignt melanom. Det åtta av tio som överlever. Det var en jättechock. Samtidigt har jag lärt mig mycket och blivit bättre på att ta hand om mig själv.

Utöver näthatet, fick du inte mycket stöd när du gick ut och berättade om en så pass svår erfarenhet?
– Nja… När jag var mitt i det så var jag inte allas lika öppen om det, det är först nu efteråt. Men för mig är det viktigt att prata om denna typ av händelser. Förhoppningsvis kan det kanske hjälpa någon annan i samma situation, eller så kanske det kan få någon att få sundare vanor kring att sola. Jag minns själv att jag tyckte det var viktigt att läsa intervjuer med personer som hade varit med om samma sak när jag fick beskedet. Har man en historia att berätta och tror att man kan hjälpa andra är det viktigt att göra det. Här kände jag att jag kunde göra skillnad.

Hur påverkade den här perioden dig?
– Jag har inte reflekterat jättemycket över det. Men jag har nog blivit bättre på att se saker utifrån och kunna hantera stress och svåra situationer bättre. Eller framför allt har jag blivit bättre på att släppa jobbiga saker och istället kunna se framåt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.