Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Spindeln i OS-nätet

Publicerad: 27 juli 2012, 13:48

Åsa Edlund Jönsson.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / XP / SCANPIX.

Planeringen startade för två år sedan, nu jobbar hon 16 timmar varje dag och älskar det skarpa läget med många bollar i luften samtidigt. Åsa Edlund Jönsson, 39, är chef över SVT:s OS-sändningar från London och är lika laddad som idrottsmännen. – Det här är det största och finaste man kan göra, då krånglar man inte om arbetstimmar, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SVT

Åsa Edlund Jönsson är en nyckelperson på SVT-sporten. Hon kom till SVT 1999 från Canal Plus där hon var programledare och reporter.

På SVT har hon klättrat i hierarkin och blev projektledare 2005. Under vinter-OS i Vancouver 2010 var hon biträdande projektledare för sändningarna, och nu har hon fått förtroendet fullt ut att se till att leverera de bästa OS-sändningarna någonsin till det svenska folket.

SVT har 60 man på plats, sänder 2 000 kvalitetstimmar broadcast från London i totalt åtta kanaler – tv och webb.

Puh!

Vem som helst hade kunnat bli sönderstressad för mindre – men Åsa Edlund Jönsson är en tuffing som håller huvudet kallt.

–      Jag är nog lugn och sansad, rak och tydlig som chef, säger hon.

Åsa Edlund Jönsson har alltid varit strukturerad och bra på att planera. Inget lämnas åt slumpen.

OS-studion,  på byggnadsställningar 13 meter upp i luften, svajar lite när vinden tar i, men hon vet att den inte kan rasa – hon har haft möten med ingenjörerna som räknat noggrant på hållfastheten. Detta är bara ett exempel på de minutiösa förberedelserna som inleddes redan för två år sedan då SVT-teamet var på plats första gången i samband med World Broadcasters Meeting.

–      Men det här är ju ingen enmansshow. Jag är omgiven av så många bra personer och vi har också en otroligt duktig tekniskt ansvarig i Adde Granberg, säger Åsa Edlund Jönsson.

Hon säger att alla vet om förutsättningarna. Alla är inställda på att jobba stenhårt varje dag i drygt tre veckor.

–      Man laddar som inför en idrottstävling. Det är nu man ska vara som bäst. Vi vill slå in det här evenemanget i det finaste av guldpapper med det finaste av snören till svenska folket.

Hon medger att hon är en vinnarskalle, men "på rätt sätt".

–      Jag kastar inte golfklubborna längre, det blir annorlunda med åren, men jag vill alltid vinna mot konkurrenterna.

Spelen i London kan vara SVT:s sista OS.  MTG har skaffat rättigheterna till spelen 2014 och 2016.

Hur tror du att MTG kommer klara det?
–      Jag har för dålig insyn i deras arbete, men det kommer att bli en otroligt stor utmaning för dem. Jag hoppas verkligen inte att det här är SVT:s sista OS.

Kan du njuta av idrottsögonblicken i OS när du måste fokusera på så mycket annat den här tiden?
–      Jag njuter av allt här varje sekund. Jag kanske kan gå ner på någon arena. Men jag älskar att höra Jacob Hård och Jonas Karlsson ropa hem svenska medaljer.

Hur många medaljer blir det då?
– Jag är optimist. Tre guld, fyra silver och två brons. Nio medaljer!

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.