Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Stockholmarna förminskar göteborgarna till ett gäng pajasar”

Publicerad: 4 januari 2013, 17:40

Frida Boisen

Foto: Jan Wiridén/GT

Frida Boisen är tillbaka i Göteborg efter en längre tids exil i Stockholm. Hon är glad att jantementaliteten tycks ha lämnat staden. För Resumé berättar hon om sin lokalpatriotism, varför kampanjjournalistiken är viktig och det hårda arbetstempo som hindrar henne från att hålla topphälsan i trim. – Ibland jobbar jag 18 timmar per dag, säger Frida Boisen.


Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

Frida Boisen har snabbt gjort avtryck som chefredaktör på GT. Tidningens kampanj för en att få till en folkomröstning om trängselskatt i Göteborg har blivit en riksnyhet.

Sedan den 21 augusti har tidningen samlat in närmare 50 000 namnunderskrifter för att göteborgarna ska få tycka till i frågan. Detta är tillräckligt för att få till en folkomröstning 2014 enligt kommunlagens paragraf för folkinitativ.

Är det ett nederlag för er i fall det inte blir någon folkomröstning?
– Framförallt för demokratin. Då visar politikerna att det demokratiska systemet med folkomröstningar inte fungerar i Göteborg, säger Frida Boisen till Resumé.

Med kampanjjournalistik finns alltid risken att tappa i objektivitet. Hur försiktiga är ni med att ta ställning?
– Vi tar ställning för en folkomröstning, ingenting annat. På ledarplats har GT varit för trängselskatt i flera år. Jag har sett hur det har fungerat i Stockholm, samtidigt fungerar kollektivtrafiken mycket sämre i Göteborg än i Stockholm.

I april har det gått ett år sedan Frida Boisen tog över  som chefredaktör för GT. Hon kom från Bonniers hälsotidning ToppHälsa.  Hon beskriver inte omställningen till kvällstidningsdeskens tempo och puls som  särskilt svår. Även om "topphälsan" har fått stryka på foten. Frida Boisen vill vara där det händer.

Hur mycket jobbar du?
– Jag har stort fokus på mitt jobb just nu. Ibland blir det upp till femton, arton timmar om dagen.

Hur viktig är det personliga varumärket för dig som chefredaktör?
– Jag tycker att en chefredaktör ska vara ansiktet utåt för en tidning. Jag vill vara en skrivande chefredaktör som träffar mina läsare, de ska veta vem som är ansvarig för deras tidning.

Frida Boisens karriär är något av en framgångssaga. Hon fick ett jobberbjudande på Västsveriges största tidning, GP, mitt under en två veckor lång praktik på Journalisthögskolan i Göteborg.

Ett minne som kommer dyker är när hon som redaktör för GP:s nöjesbilaga "Avenyn" gjorde ett reportage om stadens porrklubbar.

– Oavsett vad man tycker så är det många som anser att porr är en del av  nöjesindustrin. Vi ville bevaka nöjesbranschen så brett som möjligt och därför beskrev vi hur en del av porrindustrin fungerar. Det innebar bland annat att jag praktiserade i kassan i en porrklubb i stan för att lära känna tjejerna som jobbade där. Sen avslöjade vi vilka det var som ägde porrklubbarna i stan, och någon bodde ju i en av de finare villorna på Marstrand. Och någon drev också ett av stans finare gym. Det blev ett jäkla liv. Och så ifrågasatte vi hur fastighetsägaren, som var en av stadens största och som pratade väldigt mycket om familjvärden på sin hemsida, kunde hyra ut till porrklubbar. Det ledde till att de hyresavtalen sades upp.

När Frida Boisen får frågan om karriärens största motgång dröjer hon med svaret ett tiotal sekunder. Sedan berättar hon om en hektisk tid från  åren som frilansare. Sekvensen säger något om hennes arbetskapacitet och ambitionsnivå:

– Jag hade fullt upp som frilansare när jag var höggravid. Jag vägde uppemot hundra kilo och hade Stockholms nattliv som bevakningsområde. Efter ett tag kände jag: det här funkar inte, jag kan inte stånka omkring. Men eftersom jag är ambitiös och ville vara där det händer gick jag till barnmorskan och frågade om jag kunde bli sjukskriven på 25 procent. Jag fick avslag.

Hur mycket har du varit mammaledig?
– Jag har inte varit hemma mer än några veckor efter mina födslar. Som frilansare går det att lösa ganska mycket.

Det är väldigt ovanligt att övertyga tidningschefer om ett jobb efter bara två veckor. Hur gjorde du?
– Jag frågade väldigt mycket och sa alltid till när jag var klar. Jag var inte rädd för att ta för mig och satt aldrig och väntade på att någon skulle ge mig nya uppslag.

Hade du bra självförtroende?
– Jag har nog alltid haft ett ganska gott självförtroende.

Under tiden på GP träffade Frida Boisen sin blivande make Lars Johansson som för närvarande är nyhetschef på Expressen. När Frida Boisen fick jobbet på GT försökte hon övertala sin man att följa med, men han blev kvar i Stockholm. Nu pendlar paret mellan Göteborg och Stockholm.

Finns det någon konkurrens mellan er?
– Nej, vi är otroligt generösa mot varandra. Det är ett råd jag skulle vilja ge till alla tjejer: välj rätt partner. Hade inte min man varit så generös som han är hade det aldrig gått. Vi är ett superteam.

Hur ser du på stockholmarnas bild av Göteborg?
– Den är oftast usel, det måste jag säga. De förminskar göteborgarna till ett gäng pajasar som heter Glenn. Jag har inte särskilt svårt att förstå varför många göteborgare avskyr stockholmare.

Är du lokalpatriot?
– Jag är lokalpatriot. Jag älskar Göteborg och har bott där i 27 år. Samtidigt brinner jag för Stockholm också. Det känns skönt att lära känna Göteborg på nytt, det känns som en del av jantementaliteten försvunnit.

Vad innebär jante för dig?
– Att man inte ska tro att man är något, att inte sticka upp. När jag kom in i mediebranschen i Göteborg så sa en äldre kvinnlig kollega: "Vänta bara, snart är någon annan new kid on the block". Den missunsamheten har jag inte märkt av i Stockholm på samma sätt.

Ser du dig själv som en förebild?
– Det låter väldigt pretentiöst. Jag skulle inte kalla mig det.

Frida Boisen har en publik vid sidan av tidningsläsarna. Hon har upprätt vid både Göteborgsoperan och Stora Teatern i Göteborg.

Du har varit sångerska, skådespelare och journalist. Hur stort är ditt bekräftelsebehov?
– Säkert gigantiskt. Jag tror att alla människor har ett jättestort behov av att bli älskade. Det är bara att se på oss som barn. Vi sträcker upp armarna och säger "älska mig!" från första stund, säger Frida Boisen och tillägger.

– När det gäller sången så älskar jag att sjunga. Det kan mycket väl vara så att sjunga är det jag är allra bäst på.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.