Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Svenska medier tar inga risker”

Publicerad: 26 juli 2013, 14:44

Charlie Beckett

Foto: Johan Ljungström, Sveriges Radio

De brittiska tabloidernas största förtjänst är att de tar risker. Det var också risktagandet som ledde till avlyssningsskandalen. Det tror den brittiska medieforskaren Charlie Beckett som Resumé stämde träff med i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2013

Charlie Beckett upplevde Almedalen som ett unikt forum för politisk debatt. Han tycker att relationen mellan makthavarna och medierna i Storbritannien allt mer börjar likna en professionell cirkus. Kontrollerad och företagsmässig.

– Politiska medier blir alltmer distanserade i Storbritannien. Här har det alltid varit svårt för politiker att vara avslappnade. Almedalen är en kontrast till allt det här. Här möts politiker, lobbyister, näringslivet och allmänheten inför öppen ridå. Det är som att twittra fast med verkligheten i semesteratmosfär som plattform.

Är den ökade klyftan mellan politiker och allmänhet en internationell trend?
– Jag tror det, fast det hanteras olika beroende på kulturell kontext. I USA där man var först med pr, spinn och personfokus krävs det en öppenhet bland de politiska företrädarna. I Storbritannien har vi fortfarande kvar det grundlagsskyddade kravet på att varje parlamentariker måste återvända till sin valkrets för att möta väljarna, men toppolitikerna distanserar sig alltmer. Frankrike har alltid haft sin distanserade politiska elit och Tyskland strukturer för att få de mer demokratiska i konstitutionen, säger Charlie Beckett och fortsätter:

– Sociala medier har förändrat situationen i Storbritannien, men inte när det kommer till den politiska eliten. För David Cameron och Ed Milliband är det väldigt svårt att vara personerna. Då tolkas de bara som cyniska, de är inte bra på det. De är jättedåliga på Twitter. Skulle Ed Milliband twittra om att gillade Rolling Stones spelning på Glastonbury skulle allmänheten reagera: "Du gillar inte Rolling Stone, du är bara en hycklare".

Vi kommer in på upploppen i Husby i våras. Liksom många utanför Sverige är Charlie Beckett förvånad av att händelser som dessa inträffar landet.

– Det finns en genomslagskraft. Och det är en trend att folk gör upplopp på gatorna. Vi ser det i Brasilien, Turkiet, Egypten. När det händer i Sverige är det annorlunda. Folk blev överraskande.

Hur tycker du att de brittiska medierna skötte bevakningen av upploppen i London 2011?
– Jag är övertygad om att medierna och sociala medier gjorde upploppen värre. Vi har haft många upplopp i Storbritannien, men de har alltid snabbt stillnat. Kombinationen av tv, onlinevideos och budskapen i sociala medier skapade en fascination kring upploppen. Oroligheterna skedde inte för att människorna var fattiga, många tillhörde medelklassen. Många blev upphetsade över rapporteringen och imiterade händelserna som spred sig till flera områden. Samtidigt har du upplopp på grund av att det finns samhällsproblem, inte Twitter.

Hur pass väl följer du svensk journalistik?
– Mitt intryck är att svenska medier ett bra jobb när det kommer till undersökande journalistik, men de tar egentligen inga risker och är mindre väcka ett intresse hos opinionen.  Ni är lite lugnare och det kanske passar för er kontext, men i Storbritannien måste du skrika för att komma igenom bruset. De brittiska mediehusen är enormt tävlingsinriktade och det är en av förklaringarna till avlyssningsskandalen.

Charlie Beckett följde avlyssningskandalen samma år från nära håll. Han är besviken över den juridiska process som följde:

– Hela skandalen är anmärkningsvärd. På ett sätt har den förändrat allt, på ett annat sätt ingenting. Brian Levesons utredning är världens största polisundersökning riktad mot media, men legalt sätt har ingenting förändrats eftersom hela processen mynnat ut i en politisk kollaps. Det är både medierna, politikernas och Brian Levessons fel. Han var överambitiös och krånglade till det i en för hög utsträckning. Han fanns inte där när den konkreta lösningen på problemet skulle läggas fram.

Hur har skandalen påverkat den brittiska journalistiken?
– Mediekulturen har förändrats. Utredningen fick medierna att ta tag i ett relevant och välkänt problem. Mycket som redan var olagligt såsom telefonavlyssning, mutor till poliser var innan en del av kulturen på vissa redaktionen. Alla reglerna fanns där, men nu var de tvungna att följa dem. Men det behövs fortfarande ett mer restriktivt regelverk för att se till att de efterlevs på längre sikt, säger Charlie Beckett och fortsätter:

– I Storbritannien accepterar man mediernas roll som vakthundar. Man är mer van vid en aggressiv press än i Sverige och det finns ett lägre förtroende för politiker. De har accepterat att de behöver bettet från en aggressiv tidning för att bita i politikerna, eftersom de inte tror på dem.

De accepterar en mer aggressiv press?
– Den är cyniskt, men sant. Alla marknader är olika, men jag vill påstå att den brittiska pressen är överlägna när det kommer till att avslöja politiska skandaler. Det har varit flera skandaler just i år, inte bara politiska. The Guardians avslöjanden om NSA, hur hälsodepartementet hade tigit om misskötsel. Det är bra sidor av den brittiska pressen.

Var yttrandefriheten hotad efter skandalerna?
– Jag tror det. Jag är kritisk till Levesson och jag är emot en hårdare reglering av pressen. Men det fanns en fara med alla klavertramp som tabloiderna gjort. Det fanns en fara att vi skulle få ett system som kanske inte liknar det vi ser i diktaturerna, men det hade skapat en byrakrati som jag tror  oundvikligen hade spridit sig och förändrat kulturen. Vissa hade sagt att det var fantastiskt, mer som den franska, mindre agressiva pressen som agerar närmare politikerna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.