Helgintervjuer
Ted Valentin: "Jag är en laptopnomad som trivs på caféer"
Publicerad: 8 mars 2013, 10:01
Ted Valentin jobbar hellre på caféer än på kontor
Foto: Krister Berntsson
Ted Valentin är den självlärde sajtbyggaren som slog SVT på fingrarna, erbjöds jobb och tackade nej. Han vill hellre utveckla sin sajtfilosofi på egen hand.
Ämnen i artikeln:
HelgintervjunKB
Krister Berntsson
När Ted Valentin var pappaledig och ville titta på TV så kunde han inte hitta det han ville se på SVTplay, så han byggde sajten bestofsvt för att hitta pärlorna.
Sajten går helt enkelt igenom vilka av SVTplays program som delas och kommenteras mest på facebook och rankar dem där efter. Han kontaktades omedelbart av SVT som ville ta in honom som konsult, men han tackade nej.
– Det är inte min grej att konsulta, säger han. Det finns en djupare filosofi bakom bestofsvt som jag hellre skulle vilja utveckla, gärna tillsammans med SVT.
Vilken filosofi är det?
– Det handlar om att [företag kan uppmuntra utvecklare utanför den egna organisationen att hjälpa till med produktutvecklingen]. Om man tittar på vad som händer när företag delar med sig av sin metainformation, alltså informationen om det material man har, hur materialet hanteras av användarna, så bygger man ett ekosystem runt sig och ur det kan man sedan hämta de smartaste människorna och de mest spännande idéerna.
Det är så företag som Google Apple och Facebook fungerar. Men jag har inte sagt nej till SVT helt. Om dom är intresserade skulle det vara väldigt kul att vara med och organisera en gemensam ”hack day” för SVT, SR och UR.
Tänker du ta din idé vidare?
– Nu håller jag på att göra en liknande grej för platser. Genom att utnyttja facebookinformation om var människor checkar in kan man göra en ”bestofplatser”. Men det var något jag hackade ihop i natt. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på.
Hur kom det sig att du började med webbprojekt?
– Det var när jag gick på Handels och läste marknadsföring. Samtidigt tog jag en introduktionskurs i webbprogrammering och så skapade jag en sajt, tidningsbutiken.se, som sålde tidskriftsprenumerationer. Det här var 2002 och de flesta tidskrifter var rätt dåliga på webben, så det fanns en nisch där som jag utnyttjade. Och plötsligt var jag en kille med laptop som satt på caféer och sålde prenumerationer för 20 miljoner om året.
Du satt på caféer?
– Ja, det gör jag fortfarande. Tidningsbutiken växte ju fram och det var bara jag som skötte den. Och som jag jobbade behövdes bara en laptop och ett wifi. Jag föredrar fortfarande att jobba på det viset. Jag är väl lite av en laptopnomad.
När jag började med att jobba på caféer var jag kanske lite unik. Det fanns ett fik på söder vars granne hade öppet nätverk, och det var ju praktiskt. Men nu är det snarare regel än undantag att se någon på ett fik som sitter med sin laptop och jobbar. Det första många tänker när det ska starta eget är att skaffa kontor på en bra adress, men det behövs faktiskt inte.
Och behöver man träffa kunder så finns det många bra hotell som uppskattar att man har möten i deras lobbyer.
Saknar du inte att ha ett kontor och arbetskamrater?
– Jag drog faktiskt igång ett sådant projekt med Tripbirds som är en sajt där man tipsar varandra om hotell världen över. Där gjorde vi allt enligt den traditionella regelboken, fixade kapital, skaffade kontor, anställde folk och sådant. Men jag har märkt att jag inte trivs med att vara chef på det sättet. Så nu jobbar jag för mig själv på caféer igen. Jag uppskattar friheten att kunna jobba när och var jag vill. Att bestämma över min egen tid och kunna hämta barnen från dagis.
När du började din verksamhet så var det precis när IT-bubblan spruckit. Var inte det en nackdel att missa den där stora uppgången?
– Jag skulle säga tvärtom. Den bästa tiden skulle jag säga var mellan 2003 och 2007. Då kunde man göra fantastiska saker på internet och förväntningarna var väldigt låga.
Tidningsbutiken sålde jag till Tidningskungen för 10-15 miljoner och jag har byggt kanske ett 20-tal sajter sedan dess. Och jag gillar det där med att använda sådant som redan finns för att göra något nytt av det. Cafékartan och Restaurangkartan är exempel på sådana sajter, där folk även kan recensera sina favoriter.
Du har även skapat ett event?
– Ja, 2009 drog jag igång 24 Hour Business Camp som är Sveriges största hackathon. Vi samlas ett 100-tal webbutvecklare på Hasseludden Yasuragi, och bygger nya tjänster på 24 timmar. Det är väldigt bra för kreativiteten att tvingas till en sådan begränsad tidsram. Man lär sig prioritera, den hårda vägen. 24 Hour Business Camp har arrangerats ytterligare tre gånger sedan dess, och har även gett upphov till att många andra liknande hackathons vuxit fram i Sverige.
Sajter som Ted Valentin driver:
Restaurangkartan.se
Cafekartan.se
Sushikartan.se
Hotellkartan.se
Vandrarhemskartan.se
Annonskartan.se
Jobbkartan.se
Wifikartan.se
Slottskartan.se
Badkartan.se
Campingkartan.se
Pizzakartan.se
Hotellinspiration.se
Vintagekartan.se
Spahotellkartan.se
Kyrkokartan.se
Flygkartan.se
Minkarta.se
Sajter som Ted Valentin byggt upp och sålt:
Tidningsbutiken.se
Tidningar.info
Tidningsarkivet.se
Tidningsfakta.se
Studentprenumerationer.se
Tidningar.org
Bladbutikken.no
Opiskelijatilaukset.com
Studentabonnement.com