Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Till helvetet och tillbaka

Publicerad: 17 oktober 2014, 19:52

För Linda Holmgren är ljuset starkare än mörkret.

Foto: Andreas Elgstrand.

Linda Holmgren, frilansare inom event- och musikbranschen, har gått igenom ett helvete. Nu är hon aktuell med boken "Tillsammans – bara när vi säger ja" och drar samtidigt igång tävlingen "Våldtäktsbriefen" där en jury med kända reklamnamn ska prisa den som kommer på ett alternativt ord för våldtäkt. – Eftersom jag själv har blivit våldtagen två gånger utan tillstymmelse till våld inblandat, så vet jag ju hur lätt det är att sätta en annan människa ur spel, säger hon.


Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Hon är positiv, glad och entusiastisk. Hon har nära till skratt och säger att hon älskar livet – trots en mörk historia.

Efter en karriär i event- och musikbranschen ägnar hon nu all kraft åt en brännande samhällsfråga.

Linda Holmgren
, som driver det egna bolaget Black Light,  vill förändra attityder och värderingar kring sex bland unga.

– Jag jobbar med mörka frågor med ett ljust fokus och söker alltid efter ljuspunkter hur beckmörkt livet än känns, säger hon.

Hon har skrivit tips- och rådboken "Tillsammans – bara när vi säger ja" där hon berättar sin historia om hur hon har blivit våldtagen två gånger, men där hon framförallt ger sina  bästa råd om hur man kommer vidare efter ett övergrepp, hur man stöttar en vän eller familjemedlem som har blivit utsatt.

Dessutom drar hon nu igång initiativet "Våldtäktsbriefen". Det är en tävling som går ut på att hitta på ett ord som ersätter "våldtäkt" och som förtydligar vad ett sexuellt övergrepp egentligen handlar om.

Linda Holmgren har fått med en namnkunnig jury bestående av profiler från kommunikationsbranschen – Dan Landin på Evidence, Kings copy Hedvig Hagwall Bruckner, frilansaren Thomas Larsson, varumärkeskonsulten Robert Axner och Thorbjörn Briggert på Ottoboni.

– Syftet är att det ska bli hundra procent glasklart att om man gör något mot någon annans vilja är det alltid ett sexuellt övergrepp, oavsett om våld är inblandat eller inte, säger Linda Holmgren och fortsätter:

– Gråskalan mellan vad som är rätt och fel ska försvinna, att det ska bli hundra procent glasklart att om man gör något mot någon annans vilja är det alltid ett sexuellt övergrepp. Och eftersom jag själv har blivit våldtagen två gånger utan tillstymmelse till våld inblandat, så vet jag ju hur lätt det är att sätta en annan människa ur spel.

De sexuella övergrepp som hon utsattes för skedde när hon var 19 år och 33.

– Första gången var jag så livrädd att om han hade sagt till mig: "säg att du vill", så hade jag sagt det. För jag ville bara komma därifrån levande. Och i det andra fallet blev jag drogad så att jag fick en minneslucka på sex timmar.

– Det är två varianter av hur man kan förgripa sig på någon annan utan att använda våld.

Hur har det här satt spår i ditt liv?
– Eftersom jag var så ung första gången det hände så vet jag inte hur mitt liv hade sett ut om jag aldrig hade blivit våldtagen. Men jag har till exempel valt att bosätta mig på en gata där det alltid är liv och rörelse, jag tycker att det är väldigt obehagligt att gå själv på mörka gator. Men jag har inte så mycket att jämföra med, helt enkelt.

Vad har du haft för känslor kring det som har hänt?
– Första gången det hände lade jag i stort sett all skuld på mig själv, och det var därför jag inte vågade berätta för någon om vad som hade hänt. Jag skämdes så mycket.

– Jag var med i en tv-dokumentär för några år sedan – och det första de sa var: "Vi blurrar ditt ansikte, vi förställer din röst och ger dig ett annat namn. Jag förstår att det bara är gjort av omtanke, men jag tänker: "vad är det jag ska skämmas för?". Jag ville inte skämmas, jag ville visa vem jag är och därför var det så viktigt för mig att vara "jag".

Hon menar att en viktig del i det hela är att skulden måste flyttas från den som har varit utsatt till gärningsmannen.

– Jag har varit öppen med min historia ganska länge och det är väldigt många människor som har berättat fruktansvärda historier för mig, i förtroende – som de aldrig har berättat för någon annan.

– Så om man tänker på alla som går runt och bär på sådana hemligheter...jag berättade ju inte när det hände första gången, och när det hände mig igen när jag var 33 så öppnade sig en avgrund, jag tappade verkligen fotfästet helt och hållet. Det bevisar för mig hur viktigt det är att inte trycka undan det som har hänt, förr eller senare kommer ens historia ikapp, därför vill jag peppa andra att våga berätta.

Polisanmälde du övergreppen?
– Nej, eftersom jag blev drogad och har en minneslucka på 6 timmar skulle alla mina svar till polisen ha blivit: "Jag vet inte men spåren på min kropp och i min säng tyder på....".

– Så dels det omöjliga i situationen, men också att jag aldrig har varit så förstörd i hela mitt liv, gjorde att det inte gick att anmäla. Han som var min så kallade vän tryckte systematiskt ner mig genom telefonterror efter övergreppen. Min nästa bok heter "Så du kallar mig våldtäktsman?" vilket är ett citat från den tiden, han fräste fram det argt när han förstod hur jag såg på saken.

Du lägger inte det här bakom dig utan väljer i stället att göra det till en del av ditt liv. Hur resonerar du kring det?
– Det känns inte som jag har något val, på ett positivt sätt.  Den utlösande faktorn var för snart två år sedan när en av killarna som våldtog mig dök upp i min mataffär, och min värld totalt rämnade. Det blev en sådan fruktansvärd påminnelse om vad som hade hänt. Då förstod jag att det här förmodligen kommer påverkar mitt liv för alltid.

– Sedan kom det som en blixt från klar himmel – jag måste göra något bra av det här. Några personer har hört av sig efter att ha läst boken, och den känslan att min pissiga historia hjälper någon annan är ju helt obetalbar.

– Jag är extremt fattig på pengar just nu, men otroligt rik på andra saker.

Linda Holmgren berättar att hennes dröm är att föreläsa för fotbollsklubbar.

– Sex är något väldigt fint och något väldigt positivt, men var rädd om det så att ni inte gör varandra illa. Jag vill inte vara moral-pekpinne-tanten men ge en tankeställare.

– Det blir lätt en väldigt hård jargong bland killar. Ungdomar i tidiga tonår och deras föräldrar är mina målgrupper. Vi tillsammans kan göra skillnad. Många unga tror att de är sexexperter för att de har kollat på nätet. Och om inga pratar om det, hur ska man då förstå att de flesta människors sexliv inte ser ut så. Man har inga andra referenspunkter. Det man har sett på nätet är det enda man vet.

Riskerar du något genom att berätta om dina erfarenheter, har det ett pris?
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Eftersom jag har bearbetat det här på alla sätt jag kan komma åt så känns det som att den enda gången jag mår dåligt nu är när jag blir överraskad – som när de här killarna dyker upp eller som när jag såg en teaterpjäs där det var ett övergrepp med i handlingen.

– Kan jag hjälpa någon annan finns det något positivt med all den skit jag har gått igenom.

Hon har kämpat hårt för att "Våldtäktsbriefen" skulle bli verklighet.

– Jag hoppas att tävlingen skapar eftertanke och en debatt. Ordet våldtäkt är så rotat att det ingen tänker på vad det kan ge för konsekvenser. Varje person som utfört en våldtäkt och inte förstår att han är en våldtäktsman är en oerhörd fara. Slutorden i min bok är: "Det är ingen slump att i stort sett alla känner någon som har blivit våldtagen men nästan ingen känner en våldtäktsman." En av mina största drömmar är att min bok ska finnas på varje ungdomsmottagning i landet.

FAKTA/LINDA HOLMGREN

Ålder: 42
Född i:
Göteborg
Bor:
Stockholm
Familj:
Singel
Yrke:
Äger och driver Black Light AB
Karriär i korthet:
Service är den röda tråden i mitt liv, jag älskar glädjespridning. Den största delen av mitt liv har jag jobbat i musikbranschen, först på livesidan, sedan på ett management. Har gått vidare i MTG:s inkubatorsprogram Reach For Change 2014
Intressen:
Människor, kaffe, träning, saltlakrits och musik
Läser:
Sedan jag startade eget nästan bara böcker som får mig att utvecklas på ett eller annat sätt
Tittar på: Gärna svenska band på klubbscener
Förebilder:
Människor som vågar gå sin egen väg

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.