Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Tv-branschen äter kvinnliga programledare”

Publicerad: 16 november 2012, 14:17

Steffo Törnquist sitter i Nyhetsmorgon på TV4 och är aktuell med sin nya bok ”Steffos Spritbibel”.

Foto: Blanca Sjöstedt

Han har varit på TV4 i 23 år och har en given plats i morgonsoffan. Men det är långt ifrån hans enda uppdrag. Steffo Törnquist skriver böcker, smaksätter ostar och föreläser. Han kallar sig "njutningsapostel" och är en av få som kan komma undan med käpp utan att vara halt. För Resumé berättar han om sin nya bok, kraschen på TV4 och varför han inte lyssnar på chefer.


Kanske tar han avec till kaffet eller drar en kubansk cigarr ur egen rockärm. Jag kan inte låta bli att undra vad Steffo Törnquist kommer att beställa. Föreställningarna rasar som ett korthus när jag ser att vi tagit precis samma sak. Det blir en balansgång med rågade latteglas och morotskakor till ett bord i skymundan.

Berätta om din nya bok.

– Det är en riktig kluns som heter "Steffos Spritbibel". Ett praktverk på 350 sidor fyllda med mina samlade erfarenheter av spritbranschen. En skitfin bok som fungerar bra både som uppslagsverk, inspiration och underhållning. Jag skrev den i samband med att vi startade Spritmuseet på Djurgården. Eftersom jag ville föra vidare mina sakkunskaper i sprit till arbetsgruppen så finns det en instruktiv ådra i boken.

Han ler och påstår att man antagligen kan ro hem Nobelpris i sprit genom att memorera en tiondel. Boken är varvad med fakta, anekdoter, myter och handfasta tips.

– Jag söker ständigt kombinationer i livet där 1+1 blir 3. I "Steffos Spritbibel" delar jag med mig av svårslagna smakkombinationer, säger han.

Steffo Törnquist berättar att han har varit med om nästan allt som en journalist kan önska sig. Men realiserandet av murveldrömmar är ingenting jämfört med tillfredställelsen som det spritrelaterade arbetet har gett.

– Det är härligt att få lära människor dricka whisky eller hur cognac fungerar. Jag kan se det lysa i ögonen på någon som lärt sig dricka sprit på riktigt. Kunskapen om alkohol är noll i Sverige. Därför har jag använt mina journalistiska verktyg för att ta reda på mer om det. Insikt förändrar varje upplevelse, det är ett mantra jag lever efter.

Steffo Törnquist förklarar att hans yrke kräver att man ständigt suktar efter kunskap och nya lärdomar. I Nyhetsmorgon dras det till sin yttersta spets, det är rena rama kunskapsprovet. Där diskuteras allt mellan himmel och jord.

– Nyhetsmorgon är nog det roligaste programmet man kan leda om man är en allmänt intresserad murvel. Dessutom jobbar jag med Jenny Strömstedt, vi har väldigt kul.

Hur laddar du inför Nyhetsmorgon?

– Vi har en telefonkonferens med redaktörerna klockan 17.00 för att spika programmet. Jag lämnar datorn för att gå och lägga mig ungefär vid 22.00. Då tar jag en insomningstablett, inga grova grejer. Jag kan inte riskera att bli zonkad.

– Väckarklockan ringer vid tre. Då gäller det att ha penna, klocka och kläder valda. Det tar inte mer än 12 minuter från det att jag vaknar till att jag är på TV4. Ingenting får gå fel men ibland händer det ändå. Man är dum i huvudet på morgonen.
En gång glömde jag att bromsa i garaget och körde in i väggen med Mercan. Jag orkade inte ens bry mig utan lämnade den bara där.

Steffo Törnquist poängterar att de udda arbetstiderna också gör mycket gott. Man blir väldigt nära, både med kollegor och tv-tittare.

– Det är speciellt att vakna med någon, det blir intimt. När man är trött så förstärks alla typer av känslor. Är man glad blir man hysteriskt glad, blir man ledsen är man snudd på självmordsbenägen. Det kan inte vara nyttigt, men det är satans roligt, förklarar han.

Du har varit i den här branschen länge, vilka är de viktigaste lärdomar du gjort?

– Att vuxna inte är så smarta som man tror, det är samma fåntrattar hela vägen. Det var rätt deppigt att komma till den insikten. Det betyder att jorden inte kommer att räddas om jag inte gör det själv. En annan lärdom jag fått är att inte lyssna på cheferna utan använda mitt eget huvud.

När Steffo Törnquist var chef på Expressen rådde han nya medarbetare till att köra sitt eget race. Om de ville ha jobb på redaktionen skulle det inte räcka med att göra ett nästan lika bra jobb som någon annan. Det krävs att man hittar en egen linje.

– Alla måste odla sin egen särart, sedan får det bära eller brista. Det räcker självklart inte att vara egensinnig och dålig. Men om man bara härmar andra blir man aldrig bättre än en bra kopia.

Om du kunde ändra något i mediebranschen över en natt, vad skulle det vara?

– Anställningsförhållandena är helt åt helvete, de skulle jag vilja ändra på. Folk tvingas att flytta runt mycket mellan olika redaktioner. Det främjar inte medieklimatet utan resulterar i att uttryckssättet blir likadant överallt. Det är väldigt tråkigt.

Idag måste en journalist kunna många olika saker, inte bara att skriva. Därför blir ingen skitbra på något. Jag saknar stiliken i jobben. Vi måste se till att premiera duktiga journalister och låta dem belönas efter förtjänst.

Hur uttrycker du dig helst, tal eller skrift?

– Det skrivna ordet är överlägset. Det är det mest eleganta sättet att uttrycka sig förutsatt att man kan språket väl. Jag brukar säga att "om man inte kan uttrycka det man menar, tvingas man mena det man kan uttrycka". Det är lätt att verka dummare än vad man är om man inte har språkets gåva.

Det fungerar väl även åt andra hållet? Språkbegåvningar kan låta smartare än vad de förtjänar.

– Det gäller i ytterst få fall. Möjligtvis när det kommer till en och annan psykopat.

Det pratas en del om åldersdiskriminering i tv, har du åldersnoja?

– Nej, jag har aldrig tänkt på min ålder. Oavsett om jag har varit yngst eller äldst i ett sammanhang har jag sagt det jag velat säga. I huvudet är jag fortfarande 25.
Det är tuffare för tjejer när det gäller åldern. Tv-branschen äter kvinnliga programledare. De får sällan chansen att bygga en relation med tittarna och bli riktigt bra. Det är synd, det finns inget så ledset som en före detta programledare.

Har du alltid varit lika bra på att ta till vara på livet och njuta?

– Jag fattade tidigt att världen är väldigt orättvis. Resurserna är helt snedfördelade utan att vi gör något åt det. När jag förstod det så blev det svårt att inte hjälpa andra och göra det bästa av det jag har. Jag ser ingen motsättning i att vilja göra skillnad i världen och att själv äta gåslever.

Det känns som att du har en hög lägstanivå på njutandet. Vilken är den minst njutbara stunden i din vardag?

Steffo Törnquist funderar så länge att jag blir osäker på om han kommer ihåg frågan.

– Kanske stunden när jag upptäcker hål i en kashmirtröja. Fast det värsta är nog stunderna när man känner att föräldraskapet sviker. Det går inte att göra rätt som förälder, alla gör bara mer eller mindre fel. Jag gör mitt bästa, ändå känns det alltid som att jag misslyckas.

Hur stannar man ekorrhjulet och börjar leva varje dag?

– Det där måste bara bort! Hela det där mönstret måste brytas. Det är inte lätt i början men med aktiva handlingar kan man komma ur det. Det gäller att dricka champagne på tisdagar, gå ut och käka på onsdagar och så vidare. Livet är för kort för att inte leva varje dag.

Jag tackar för intervju och god råd. Dags att lägga tisdagschampagnen på kylning.

Blanca Sjöstedt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.