Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Twittrandet som byggde hennes mediekarriär

Publicerad: 28 augusti 2015, 13:47

Värvet-redaktören Lovisa Ohlson drömmer om ett eget poddproduktionsbolag.

Foto: Julia Lundin

Bara 21 år gammal har Lovisa Ohlson skapat sig en spetskompetens och en åtråvärd position som redaktör för en av Sveriges största podcasts: Värvet. Och allt började på Twitter.


Ämnen i artikeln:

TwitterAlex SchulmanFredrik WikingssonKristoffer TriumfAlex & SiggePoddarHelgintervjunBreaking NewsSigge EklundFilip HammarPodcastSveriges RadioVärvet

Lovisa Ohlson framstår som en väldigt entusiastisk och bekymmerslös tjej som många säkert skulle vara lyckliga över att få känna. Hon är humoristisk, har lätt till skratt och är samtidigt väldigt målmedveten och driven. Så vem är egentligen Kristoffer Triumfs högra hand i Värvet?

Lovisa Ohlson växte upp i Sollentuna norr om Stockholm, gick i Sollentuna musikskola i sex år och sjöng i operan Carmen på Kungliga Operan.

– I en termin fick man stå och sjunga en hel låt från Carmen vilket var helt sinnessjukt när man var så ung. Jag var 11 år och vi fick 250 kronor per uppträdande. Det var mitt första jobb.

Intresset för ljud i etern kom först flera år senare. Då var det poddarna som kom in i Lovisa Ohlsons liv. Hon är noga med att särskilja på podd och radio.

– Radio har aldrig riktigt funnits i min närhet. Mormor och morfar har visserligen P1 på hela dagarna. Men det är podd som jag började intressera mig för i gymnasiet. Den allra första podden jag började lyssna på var Filip och Fredriks (läs: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson).

Det var hos Filip och Fredrik som Lovisa Ohlsons karriär startade. Allt började genom ett par passionerade tweets om mediekonsumtion.

– Om jag såg någonting roligt på tv som oftast var om Filip och Fredrik - eftersom jag älskar dem - så skrev jag om det på ett beundrande sätt. Fredrik började följa mig och därefter följde även andra mediepersonligheter. När jag gick ut gymnasiet började jag jobba på vårdcentral som receptionist. Då twittrade jag ”är det någon som har ett roligare jobb än detta?”. Fredrik Wikingsson frågade om jag ville bli praktikant på tv-programmet Breaking News. Han hade aldrig träffat mig så det var ju rätt otroligt att bara fråga sådär, men jätteroligt. Ungefär en vecka senare började jag där.

Det kändes som ett nytt och lite djärvt sätt att få jobb via sociala medier på den tiden?
– Ja, verkligen. När jag började så var ”bara” cirka 250 000 svenskar aktiva på Twitter. Då var det lätt att prata med ”kändisar”. Jag twittrade kanske tio gånger per dag.

Har du något tips till de som vill hitta jobbet via sociala medier idag?
– Jag tror att om man är aktiv, ambitiös och driven och visar det på sociala medier så har man åtminstone en chans till att få jobb via till exempel twitter. Jag tror att man måste visa hur mycket man älskar det man vill jobba med.

Lovisa Ohlson började efter Twitterframgången som researcher på Breaking News. Där introducerades hon för Värvets programledare Kristoffer Triumf som då var redaktör för programmet.

– Breaking News-produktionen höll på under två månader, därefter hade jag ingenting att göra.

Hur är Filip och Fredrik som personer?
– Dem är mycket mindre intensiva än hur dem är i tv-rutan. Otroligt mycket mer drivna och initiativtagande än vad jag någonsin förstått innan jag började jobba med dem. Omtänksamma, sjukt ödmjuka och fantastiskt fina, båda två. Jag älskade Filip och Fredrik långt innan jag började jobba med dem och jag älskar dem ännu mer nu efteråt.

Lovisa Ohlson beskriver tiden efter Filip och Fredrik som att hon går in i något slags post-produktions-blues.

– Jag började testklippa poddar i gratisprogrammet Audacity. Den allra första var Philip & Svanberg – två killar som pluggade till lärare - vilket var svinbra för Philip ringde mig efter varje gång jag klippt och gav mig en timmes feedback på allt. Den klippte jag en gång i veckan gratis i ett halvår. Jag började efterfråga fler om testklippning via Twitter, vilket ledde till jobb för bland annat Sundsvalls Tidning.

Det dröjde dock ett tag innan förfrågan från Kristoffer Triumf skulle komma.

– Det var ju så himla svårt att få ett mediejobb. Jag hade ingen femårsstrategi, jag ville bara klippa poddar. Kristoffer Triumf hade gjort femtio poddavsnitt när hans dåvarande klippare Simon Andrén hoppade av. Då ringde han till mig. Det var helt enormt och jag sa ja direkt. I början var det osäkert hur det skulle bli ekonomiskt, men nu går det ju väldigt bra.

Det får man verkligen säga. Värvet har haft 35 miljoner nedladdningar på 190 avsnitt. Podcasten omsatte 2,2 (1,7) miljoner kronor i fjol. Sponsorer som Läkerol, Stutterheim, Kia och Telenor har finansierat.

Varför är Värvet så populärt?
– Det är det här klyschiga att gästerna får prata till punkt. Att de inte får det utrymmet i media någon annanstans. Kristoffer ville från början göra en tidning med ett porträtt på en person på väldigt många sidor. Den idén funkade inte av någon anledning. Ljudmediet har verkligen exploderat, så det finns uppenbarligen en publik.

Berätta om dina uppgifter på Värvet.
– Dels så klipper jag. Sen bokar jag in gäster och har hand om publiceringsschemat. Stundtals research. Det som är lite roligt är att jag och Kristoffer ses typ en gång i kvartalet, max. Vi hörs varje dag på mejl eller telefon. Men jag sitter hemma och klipper eller på café.

Lovisa Ohlson med Kristoffer Triumf.

Vad ska man tänka på när man klipper en podd?
– Det viktigaste i intervjuprogram är att tajta det. Alla ”eh” eller ”hum” ska bort för att gästen ska låta smart. Jag klipper bort kanske 65 procent av det Kristoffer säger för att han kan ge långa anekdoter som är roliga och bra men som inte ger något för gästen.

Värvet-intervjuerna genomförs ofta långt innan själva avsnittet sänds.

– Det kan i vissa fall vara ända upp till tre månader. Förra veckan gjorde vi intervju med en gäst som ska sändas i november. Jag har kontakt med intervjupersonen under hela tiden om det är så att denne vill ändra något i intervjun. Det är lite märkligt för gästerna kanske har sagt något som är off mikrofonen och då vet jag det. De vet knappt någonting om mig men jag kan allt om dem. Om jag skulle träffa dessa personer så har de ingen aning om att det är jag.

Värvet har lett Lovisa Ohlson till Sveriges Radios poddradioredaktion där hon arbetar idag 80 procent sedan hösten 2014.

– Där jobbar jag med två andra. Vi har ungefär 20 poddar som vi arbetar med. Jag klipper bland annat Det Politiska Spelet och Men Herre Gud!.

Har du någon gång känt dig utbränd?
– Jag tycker att jag lyckas att kombinera jobben på ett rätt bra sätt. Egentligen jobbar jag nog ganska mycket mer än 100 procent totalt sett, men eftersom jag älskar båda jobben så pass mycket som jag gör så är det väldigt smärtfritt.

Funderar du på att starta en egen podd?
– Jag har tänkt på det. Jag skulle kunna prata om poddar, men det fanns en sådan som inte gick så bra. Jag gillar liksom att vara bakom och vill bli mer producent och ta tag i redaktörskap.

Vad har du för tips till de som vill starta podcast?
– Det finns idag oerhört många poddar i Sverige. Det är som den nya bloggen. Man måste ha sin nisch och känna att man brinner för den - spretiga ämnen fungerar inte. Just nu är poddar med kvinnor som programledare trendigare, vilket är otroligt kul.

Ser du en poddöd i sinom tid?
– Ja. Det kan hända att det inte finns något att prata om och då det inte är lika roligt när siffrorna dalar. Det är bara 24 timmar per dygn och då måste man samsas om lyssnarnas tid. Min poddkonsumtion är extrem. Dels när jag klipper och dels när jag lyssnar själv. Jag har till och med bluetooth-högtalare i duschen.

Är Alex & Sigge uttjatade?
– Nej, de är förnyare. Men de hade en grundpublik redan innan de startade podden. Jag slutade faktiskt lyssna på Alex & Sigge i vintras för att jag hörde ett avsnitt där de pratade om exakt samma grej och jag tänkte att nu går det inte längre. Men nu har jag börjat lyssna igen och hör att de blivit så mycket bättre. Jag har nu lyssnat på samtliga avsnitt som lagts upp sedan i vintras.

Sitter du med Kristoffer Triumf under intervjuerna?
– Jag kommer ihåg en gång på Twitter när jag frågade om jag fick sitta med under en intervju med Fredrik Wikingsson. Ingen av dem svarade. Jag har jobbat med Kristoffer i lite mer än två år och hade aldrig varit med under en intervju, förrän i somras. Då fick jag sitta med under inspelningar med kändisar i Los Angeles som vi gjorde till Värvet International.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
– Min dröm vore att starta någonting eget. Jag vill ha ett renodlat poddproduktionsbolag – ett stall med producenter, klippare och poddar. Som Perfect Day fast utan tv. Som det ser ut nu så får jag en till två förfrågningar i veckan från människor som vill att jag ska klippa deras poddar. Men eftersom jag har avtal med SR går inte detta idag.

När jag läser Lovisa Ohlsons blogg får jag en hint om ett stort modeintresse. Bilder från catwalken samsas med streetwear.

Vad betyder mode för dig?
– Det här är en sjukt rolig fråga, för ingen som känner mig sen barnsben skulle någonsin kunna tro att jag ÄR modeintresserad på grund av att jag typ fram tills gymnasietiden har klätt mig som en tolvårig pojke. Men under senaste halvåret har modevärlden varit enormt inspirerande för mig för att det är ett så intressant uttryckssätt. Jag handlar dock fortfarande mina kläder på H&M och inte Chanel, så min egna uttrycksstil har en bit kvar.

Kan även ana en liten besatthet i skor?
– Gud ja. Framför allt manliga sneakers är helt fantastiska. Jag läser alla inlägg av sajten ”highsnobiety” och dom publicerar fantastiska bilder på skor för män som är skitsnygga.

Lovisa Ohlson har en utstrålning av glädje. Men hon har även en rädsla i livet - ensamheten. Hon skriver på sin blogg:

”Jag har på riktigt något slags fobi för ensamheten. Inte rädsla för mörker, inte rädsla för att någon inbrottstjuv ska komma, ingen rädsla för att något ska HÄNDA… Mer att jag vet med säkerhet att det är när jag är ensam som ångesten i kroppen smyger sig på och har mycket lättare att sätta klorna i mig. Tystnaden och bristen på sällskap gör det med mig.”

Vad gör och tänker du när ensamheten kommer krypande?
– Ensamheten kommer oftast när jag har ett monotont vardagsliv och jobbet inte kräver så mycket av mig. När det börjar bli stilla och rastlösheten blir starkare, helt enkelt. När det händer så försöker jag omge mig med kompisar eller familj och då brukar det bli mycket bättre.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA/Lovisa Ohlson
Ålder:
21
Bor:
Uppväxt i och bor i Sollentuna. Bodde i våras i andrahandslägenhet på Kungsholmen med kompisen Hugo och planerar att i höst att köpa egen lägenhet.
Familj:
Mamma, pappa och en lillasyster. Delägare av en tax
Karriär:
Första anställningen är Sveriges Radio sedan september 2014
Tidigare frilansuppdrag:
SBS Discovery Radio, Filt (No Hate poddarna), Dagens Industri (Den Osynliga Handen), Svenska Spel (Poddset), Karriärpodden, Alla Mina Kamrater, Den Blå Hästen, Maktpodden med Viggo Cavling och Dominika Peczynski, Bokmärkt (Aftonbladets bok-podcast), Philip & Svanberg och Veckan med Dino & Tobias.
Tjänar:
Får ej säga enligt avtal.
Favoritfilm:
Happythankyoumoreplease från 2010. ”Den är så himla mysig. Så cheesy.”
Senast lästa bok:
Alex Schulman och Sigge Eklunds bok TID (som jag på förhand fått av Alex). ”Helvete vad bra den är.”
Intressen:
Resa, spela piano eller gitarr, musik, läsa, se på film, kompisar, etc.
Kändismerit:
När Fredrik Wikingsson och Alex Schulman satt på Sturehof och pratade och twittrade om mig innan jag ens träffat någon av dem. Det var helt otroligt då.
Motto:
För att våga och inte ta saker på allt för stort allvar så är mitt motto: Dä årner säj. Å årner dä säj inte så kvetter dä, som värmlänningarna säger.
Medievanor:
Mycket poddar, Café, Icon, Vi Läser, Skriva, Resumé, Facebook, Twitter, Instagram, Periscope, Netflix, etc etc etc.
Förebild:
Sigge Eklund. Han började klippa Filip och Fredrik. Nu klipper han sin egen podd och Mattson Helin. Han klipper poddar på ett väldigt bra sätt. Och min lillasyster. För att hon är så modig.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Lovisa Ohlsons topp 10 Spotify-lista:
* Death Cab For Cutie – Title and Registration
* Seinabo Sey – Younger
* Oasis – Some Might Say
* Zara Larsson – Lush Life
* Kings of Leon – Pickup Truck
* Bebe Rexha – I’m Gonna Show You Crazy
* Joshua Radin – Winter
* Robyn - Indestructible
* The Vaccines – If You Wanna
* Florence + The Machine – Dog Days Are Over

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Lovisa Ohlsons poddar topp 5:
*Värvet (såklart)
* Creepypodden med Jack Werner. ”Den har en helt fantastisk storytelling”
*Politiska Spelet. ”De är väldigt roliga, smarta och trovärdiga”
* Blankens Swanberg. ”Jag vill bli underhållen när jag lyssnar och här snackar vi underhållning”
* Alex & Sigge. ”Har en period av denna just nu. De är nyskapande och jag är förvånad över hur de lyckas förnya sig”

hej

08:30

"Kommer in på kontoret på Sveriges Radio och säger hej till en av mina närmsta kollegor: Helena Sahlén Folke!"

henrik

10:34

"Världens gulligaste Henrik Johnsson och Mark Levengood sprider kärlek till mig som klipper deras underbara podd ”Men Herre Gud!”.

hej

12:35

"Precis avslutat en riktigt god thai-lunch med Cafés chefsredaktör Jens Stenberg. Så enormt, enormt roligt att äntligen få träffa honom!"

hej

13:30

"Spenderar resten av dagen med att klippa eller boka gäster för podden VÄRVET. Då sitter jag på ett random café någonstans med mig själv och datorn som enda sällskap. Myz."

ja

19:37

"Kvällen spenderas med antingen jobb eller att käka middag med vänner. Ikväll fick det bli det senare alternativet, med en sushimiddag på Ebbas familjs båt som ligger i närheten av där jag bor."

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.