Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Utmaningen numera är att hitta den ”riktiga Alex” och dela med mig av honom.”

Publicerad: 7 december 2012, 12:55

Foto: Blanca Sjöstedt

Han är risad, rosad och prisad. Alex Schulman väcker alla möjliga typer av känslor. Kanske för att han inte gör som alla andra. I bloggen valde han att spela en roll och nu ger han sig ut på scen för att vara sig själv. För Resumé berättar han om den egna föreställningen "Älska mig" som går upp på Maximteatern i vår, hur det står till med kvinnosynen och om sitt politiska intresse.


Ämnen i artikeln:

Alex Schulman

Maximteatern är väldigt tom en måndagsmorgon. Vi sätter oss i det lilla köket eftersom man känner sig underligt iakttagen i en öppen salong. Någon vänlig själ har satt på kaffe.

Berätta om föreställningen "Älska mig".
– Hela den här processen har varit väldigt långdragen. Jag är van vid korta projekt som att blogga och twittra. Bortsett från mina två romaner har jag aldrig gjort ett så här stort projekt. Det handlar ju inte bara om att skriva en text utan om att kunna framföra den på en scen. Först måste man skapa ett skelett, en linje och en dramaturgi i föreställningen. Jag tar hjälp av folk som jag tror kan bidra. Allt från Fredrik Wikingsson till Janne Helin, de i mitt nätverk som har varit intresserade av att hjälpa till.

– Föreställningen handlar om jakten på att hela tiden vilja bli sedd, den kommer att bli både ljus och mörk. Min egen historia kommer fram och den är rätt mörk. Samtidigt så finns det något tragikomiskt i bekräftelsebehovet. Igenkännandet av det tror jag kommer få folk att skratta. Det mesta av materialet är nytt och skrivet speciellt till föreställningen. Jag har provat vissa delar i bloggen och när jag föreläser för att se hur folk reagerar. En del saker ger mycket skratt medan andra delar har visat sig vara helt värdelösa.

I början var den största oron för att det inte skulle komma några människor. De första nio föreställningarna sålde snabbt ut, så vi släppte nio till. Nu är jag bara rädd att det ska vara uselt.

Alex Schulman berättar att avtrycket från hans tidigare blogg "Att vara Alex Schulman" fortfarande finns kvar. Trots att han åtaliga gånger förklarat att inläggen skruvades hårt för att provocera så tampas han med föreställningen om att vara ond. Förhoppningsvis kan uppsättningen "Älska mig" ge en ny bild av vem han egentligen är. De som har följt Alex Schulman den senaste tiden känner nog redan till hans mjuka sida och har sett provokationerna falna i takt med att han har skaffat familj.

– Det är otroligt tröttsamt hur journalister tar avstamp i det onda och försöker få mitt liv till en historia från svart till vitt, säger han strängt.

Jag nickar och låtsas som att den vinkeln inte har slagit mig.

Ångrar du att du hade den där bloggen?
– Jag kan inte ångra något jag skrivit, möjligtvis på grund av kvalitén. Det kanske inte alltid varit så roligt eller så bra som jag önskat. Folk som jag respekterar och inte vill vara ovän med har jag ringt upp och bett om förlåtelse. Däremot skulle jag inte göra om det. Det har blivit ointressant att bygga karaktärer och spela roller. Utmaningen numera är att hitta den "riktiga Alex" och dela med sig av honom.

Alex Schulman förklarar att han har något provocerande i sitt DNA. Även om han har blivit äldre, snällare och mjukare så finns det ändå kvar där, innerst inne. Skillnaden är att han inte längre orkar ta konsekvenserna av utspelen och därför håller sig på mattan.

Han skakar på huvudet när jag påpekar att "Serneholt-härvan" ändå provocerade en del. Då när han i höstas gjorde parodi på Marie Serneholts Instagram-bilder och uppståndelsen blev större än vad han hade kunnat ana. Många blev upprörda och menade att han gjorde narr av henne.

– Det tog mycket energi som jag hellre skulle ha lagt på annat. Jag vill inte bråka om sådant som känns onödigt. Många feminister rasade vilket jag tyckte var märkligt. Jag hade överhuvudtaget ingen tanke på att hyckla henne för att hon är kvinna. Tanken var att påvisa hur folk använder Intagram, inte att göra ett inlägg i könsdebatten. Men man vet aldrig vad det är för tår man trampar på.

För att bli på det klara med det här, hur är det med kvinnosynen?
– Jag jobbar mycket med det där. Man kan välja att leva utan att se något av det, som Leif GW Persson. Det är ångestfritt. För det är jobbigt att se att vi har så mycket kvar. Jag är inte utsökt på den här punkten men jag har börjat förstå hur viktigt det är. Ge mig lite tid, jag kämpar som ett djur för att lära mig förstå och handla utefter det. I min värld så ser man inte problemen lika tydligt.

– Ibland kan jag jämföra Amandas resa med min för fem år sedan. Då ser jag hur folk behandlar henne och Hannah på ett sätt som de inte skulle gjort om dem var två män. Det är tur att de är starka.

Alex Schulman var noga med att den senaste säsongen av "Schulman Show" skulle vara en produktion med många kvinnor. Och så blev det, mer än hälften av de som har deltagit i programmet under hösten har varit kvinnor.

– Det är ett medvetet val och ett hårt arbete att ha en kvinnlig majoritet. Jag kan bli arg på oss för att vi har byggt en så manlig värld med manliga producenter och så vidare, säger han.

Jag har förstått att du är känslig för kritik men desto bättre på att ge den, hur hänger det ihop?
– Det är konstigt, det håller jag med om. Eftersom jag vill skapa liv och har en verksamhet som ger mycket kritik så måste jag också kunna ta det. Jag försöker. 1000 positiva tweets rinner av mig på ett häpnadsväckande sätt medan kritik från en enda person kan sitta kvar för evigt. Men säger Amanda att något är bra så blir jag väldigt glad, då vet jag att det är det.

Har du något politiskt intresse?
– Jag står på en stark ideologisk grund. Jag är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem. Politiska frågor kan göra mig galen, som vinst i vården till exempel.
Problemet är att jag är alldeles för okunnig för att prata om det. Jag känner saker instinktivt men kan inte argumentera eftersom jag inte är sakkunnig. En dag ska jag resa mig ur geggan och börja slunga vilt.

Blanca Sjöstedt

Ämnen i artikeln:

Alex Schulman

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.