Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Vargen har kommit nu”

Publicerad: 23 maj 2014, 08:22

Eva Hamilton lägger all sin kraft på SVT, fram till vd-bytet.

Foto: Yasmine Winberg.

Efter avgångsbomben har Eva Hamilton fått flera nya jobbförslag – att dra sig tillbaka är det inte tal om. SVT:s vd berättar för Resumé om tv-krisen, om farmorskapet och om hur det var när hon själv tillträdde som vd för åtta år sedan.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Eva Hamilton började som vd på Sveriges Television under en turbulent tid. Året var 2006 och kulturministrarna satt på en post som närmast var en katapultstol. Efter ett regeringsbyte blev Leif Pagrotsky efterträdd av Cecilia Stegö Chilò – som hann sitta i tio dagar. Hon fick sparken efter att ha struntat i att betala tv-licens. Därefter tillträdde nuvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och det nyss igenomklubbade sändningstillståndet revs upp.

TV4 strävade efter att vara en kommersiell public service-kanal och tog över såväl Nobel- som nationaldagen på Skansen. MTG gjorde om Kanal 8 med det uttalade uppdraget att med Lars Adaktusson som galjonsfigur kunna erbjuda ett public service-utbud. Ax:son Johnson-ägda Axess ifrågasatte SVT:s uppdrag – och startade en kanal i marknätet med kvalificerade dokumentärer.

– Det var stökigt och skakigt – en väldigt orolig tid för public service. Den nya borgerliga regeringen såg med stor förhoppning på de privata tv-bolagens initiativ och planerade för en minskning av SVT:s mandat och finansiering. Allt det där skulle jag just gå in i. Så det är klart att jag var orolig. Jag visste att vi behövde spara pengar och skära ned på personal – två riktigt stora förändringar, säger Eva Hamilton.

Hon hade tidigare haft svårt att se sig själv som SVT:s nya vd efter Christina Jutterström – en åsikt som kom att förändras mycket sent i processen.

– Delvis för att jag sett hur otroligt slitigt det var, när jag som chef för nyheterna och fiktion jobbade så nära Christina. Jag såg hur tungt och ibland rent personligt utmattande det här jobbet var. Dessutom kände jag en stor tacksamhet för att det hela tiden fanns någon över mig som tog alla fighter, så jag slapp.

Eva Hamilton bestämde sig för att ge uppdraget tre år. Även om hon tackat ja, tvivlade hon på sig själv.  

– Det gäller alla vd:ar, säger man något annat så ljuger man. Jag undrade om jag verkligen skulle klara det här. Men jag sa till mig själv att om jag klarat det i tre år så får man väl ändå säga att jag fixat det. Det var min första tidshorisont.  

Åtta år blev det på tronen. När hon nu i november ska lämna över stafettpinnen känner hon att förutsättningarna är lugnare – att hon kan lämna uppdraget med ro. SVT:s ställning har stärkts både hos publiken och hos politikerna. Företaget når toppositioner i årliga förtroendemätningar och har precis fått ett nytt sändningstillstånd för sex år framåt.

– Jag är väldigt mån om SVT, dess medarbetare och respekterade ställning i samhället. Men allt det finns på plats nu, så jag känner mig trygg. Jag kommer aldrig att ge råd eller offentligt kritisera vad min efterträdare gör.  

Under Eva Hamiltons åtta år har flera stora förändringar i medielandskapet skett – något hon tycker företaget tacklat bra. Men förändringarna fortsätter i accelererande takt. Hon konstaterar att tack vare den tidiga satsningen på SVT Play har SVT en god position att möta dem. Men det finns orosmoln på himlen, trots allt.

– För åtta år sedan var linjär tv något stabilt. Musikbranschen krisade rejält, men tv pinnade på och svensken såg i genomsnitt 164 minuter tv om dagen, år efter år. I höstas föll plötsligt tittandet på linjär tv med 10–20 minuter om dagen, jämfört med samma period förra året. Det får oss alla att fundera på om den varg vi alla talat om kommit nu. Svaret är ja.  

Hon säger att man måste dela in scenförändringarna i två olika delar: kommersiell och public service.  

– För kommersiell tv innebär det här en dramatisk förändring. Den reklamattraktiva målgruppen, som kanalerna får betalt för, är snabbast att förflytta sig från tv till on demand. Detta är ett tilltagande hot mot deras huvudsakliga inkomstkälla – reklamintäkterna från tv. Under våren lär flera av de kommersiella kanalerna varit tvungna att betala tillbaka till reklamköparna efter att de inte kunnat leverera tillräcklig – eller rätt – publik på enskilda slotar.

Eftersom public service inte finansieras av reklamköpare blir hotet ett annat.  

– Per månad använder 93 procent av det svenska folket SVT, men om tv-tittandet minskar, riskerar också räckvidden att minska. Och därmed vår legitimitet för befolkningen. Vår strävan måste ju vara att angå alla, att alla ska ha nytta av public service. Det är en utmaning.

Är ni redo för förändringen?
– Vem vågar räcka upp handen och säga det? Men vi har ju bäddat för oss genom SVT Play. Dessutom har vi under den senaste tiden också lanserat en nyhetsapp, en barnapp och SVT Flow. Det är en ständig förädling av vårt utbud – vi behöver hålla tempot uppe. Vi måste hela tiden se till att våra program finns där vår publik vill ha dem.

I förra veckan gav kulturministern i uppdrag till Myndigheten för radio och tv att stärka kontrollen av förhandsgranskning för nya produkter från public service. Hur ser du på det?
– Det är ingen ny grej, utan stod med som en passus i samband med det nya sändningstillståndet som kom i januari. För vår del kan jag konstatera att inga av de nydaningar vi gjort under de senaste åren kan klassas som nya tjänster, så som begreppet definierats  – vi förpackar bara våra nu existerande produkter lite annorlunda.

Och Flow?
– Vi är öppna för att marknadspröva Flow. Vi överväger om detta kanske betraktas som en ny tjänst. Alternativt en utveckling av existerande SVT Play. Men vi är tillåtna att prova en ny tjänst under ett försöksår. Det är vad som sker nu.

Nu när du slutar kommer du få betalt i ett år – 230 000 i månaden?
– Förutsatt att jag inte skaffar mig andra intäkter, ja. Det är ju en avräkning.  

Hur kommer det sig när du valt att sluta själv?
– Om man är vd kan man inte stanna kvar i företaget och gå och drälla, utan ska ut ur huset. Det innebär att man hoppar rakt ut i det kalla vattnet den dag man slutar. För vanliga medarbetare finns det andra möjligheter när man slutar självvalt. Vi erbjuder ett antal avgångsvederlag till medarbetare i samband med omorganisationer om de själva känner att det inte vill in i den nya organisationen. tjänst.

Men om en medarbetare säger att denne vill sluta och inte har något annat att gå till. Då får de väl inga pengar – de har ju slutat själva?
– Jo, vi betalar ett omställningsbidrag om vi anser att vi inte behöver ersätta tjänsten. Om våra fotografer och sändningsproducenter till exempel behöver bli journalister, men säger att de inte klarar av det, så får de lite mer än en årslön för att kunna sluta. Det kallas omställningspengar. Jag tror inte att det är bra för någon om jag är kvar här bara för att jag känner att jag inte vågar lämna av ekonomiska skäl.

Du har ännu inte velat säga vad du ska göra sen ...
– Men jag vet inte, jag är alldeles ärlig.  

Du vet fortfarande inte?
– Jag kommer inte veta förrän det är aktuellt, först 2015. Men jag kan se flera riktningar, där det ena kanske handlar om ett eget företag eller ett styrelseuppdrag, och det andra handlar om exekutiva jobb. Jag vet att jag kommer att jobba och försörja mig. Men jag går inte och bär på någon hemlighet om att jag ska börja på något visst jobb.

Har du fått många förfrågningar?
– Ja.  

Från?
– Inga jag vill prata om, men det har handlat om allt ifrån insatser i organisationer med goda syften och lite pengar, till insatser i större organisationer med kommersiella syften.

Finns det något du funderat på?
– Nej, nu är jag vd på SVT med all min kraft och tanke.  

Men tror du att du kommer ha en ledande roll framöver?
– Jag trivs som chef. Det är jätteroligt med en ledningsgrupp och att få med sig personalen i en viss riktning. Men det är inte säkert att det är det som kommer att bli huvudfokus. Det var en klok människa som sa att det också finns en mentorsperiod i slutet av yrkeslivet, som mer innebär styrelser och engagemang av olika slag.  

En sak är i alla fall säker – även om Eva Hamilton kommer att jobba så länge hon kan, kommer hon också vara farmor. Familjen står henne väldigt nära om hjärtat och hon minns med kärlek när hennes första barnbarn föddes för drygt ett år sedan.  

– När lille Henry föddes samlades hela familjen samtidigt på BB. Det var så fint när den här lille sorken plötsligt förändrar alla strukturer i familjen, en helt ny människa kommer in och kommer att påverka oss alla. I det ögonblick då kretsen utvidgas med en ny individ blir det tydligt att livet så obönhörligt går vidare. Det var starkt.

Hur kändes det att bli farmor?
– Jag studsar fortfarande lite inför beteckningen, för jag har svårt att koppla ihop mig själv med ett farmorsnamn. Han tycker väldigt mycket om sin farmor, den där lilla ungen. Vi har det härligt och skojigt tillsammans. Det är en kul bebis.

– När jag har en ledig fredag kan jag ringa Henrys föräldrar och säga: Hörni, jag tror att Henry vill titta på Skavlan med mig i kväll.  Sen hämtar jag honom på väg hem från jobbet, badar honom i diskhon – och vaknar på natten. Men hans föräldrar får sova!

Trots sitt toppjobb är det till syvende och sist tydligt vad som verkligen betyder något för Eva Hamilton.  

– Jag har fått väldigt många möjligheter genom att bli född på en välsignad plats av kärleksfulla föräldrar. Jag har varit frisk, träffat en bra karl och fått fina barn. Och ovanpå det har jag fått möjlighet till ett yrkesliv som är spännande, utvecklande, utmanande, svårt, men ständigt roligt. Vi har också drabbats av sorg. Livet handlar om ganska basala saker.  Om kärlek och om att ständigt lära.

FAKTA/Eva Hamilton
Ålder: Nyss fyllda 60
Föddes: Kungsholmen
Har bott i: Addis Abeba, Etiopien
Bor: Hus på Värmdö
Familj: Fyra söner, varav tre i livet, en svärdotter, en nästan-svärdotter och ett barnbarn
Karriär i korthet: Journalist på Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Dagens Industri, reporter på SVT, Brysselkorrespondent, inrikeschef på Aktuellt, enhetschef på Nyheter och samhälle, chef för SVT Fiktion. Började som vd på SVT 2006.
Aktuell: avgående vd för SVT
Utbildning: Statskunskap, ekonomi, journalisthögskolan och ett antal vidareutbildningar
Drivkraft: Relationer med alla roliga människor som finns i verksamheten
Medievanor: Bläddrar i DN samtidigt som hon borstar tänderna, Aftonbladet, Expressen, P1, SVT God morgon Sverige, SVT.se, Resumé, Dagens Media, Twitter och Facebook, ser på SVT Play, men sällan tablå-tv. SR:s app
På nattduksbordet: "Jag heter inte Miriam", "Higher ambitions", en dagbok och en förfärlig massa tidningar
Förebilder: Kloka människor hon hittar i sin omgivning, som är lite coola och snälla
Hobbys: Den stora familjen, med allt vad det innebär  
Oanad talang: Duktig på att röja sly med röjsåg och klinga. Känner sig som ett får i skogen när hon försöker hålla betesmarkerna öppna på landet

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.