Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Vissa läser texterna som fan läser bibeln”

Publicerad: 16 maj 2014, 13:55

Gabriella Bark är en provokatör av rang.

Hon retar gallfeber på feminister – men viftar bort kritikstormarna. Nyheter 24:s Gabriella Bark, 25, kallar sig själv feminist, men vill vara "en slägga i Sveriges politiskt korrekta porslinsbutik", som hon själv uttrycker det. – Vissa läser texterna som fan läser bibeln, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24

När Gabriella Bark i november beskrev sin avsky för ordet "hen", i krönikan "Vi behöver riktiga karlar och män – inga jävla hen", blev det fullständing kalabalik i sociala medier.

"Ordet hen får mig som kvinna att längta tillbaka till tiden då vår enda uppgift var att sära på benen och hålla brasan vid liv. Missförstå mig rätt, jag är tjej och jag är helt för jämställdhet, men det börjar gå för långt. Låt män vara män, och kvinnor vara kvinnor", skrev Bark som hävdade att grottmannen hade bättre självkänsla än dagens förtryckta män.

"Killar, börja ta för er, avlossa ett ordentligt djungelvrål, slå er över bröstet och våga vara maskulina män", skrev Bark.

Hon blev kallad korkad, antifeminist och och en hel del betydligt värre saker. 95 000 delningar på Facebook säger en del om textens laddning.

Nyligen fick hon åter rejält med snytingar på nätet efter en krönika om hur man ska vara och se ut för att få ligga, med rubriken "Rippad, brun och lycklig – så blir du liggvänlig i sommar".

Chefredaktören Henrik Eriksson har flera gånger tvingats rycka ut till Gabriella Barks försvar. Han ser ironin och glimten i ögat i Gabriella Barks texter, till skillnad från många andra.

–      I ironin finns det dock någon form av sanning som Gabriella står för men där hon driver med könsrollerna till sin extrem. Syftet med denna och alla hennes krönikor är att underhålla samtidigt som hon vill lämna läsaren med starka känslor, sa Henrik Eriksson på Nyheter24:s sajt efter senaste stormen mot Gabriella Bark.

Han menar att Gabriella Bark är "en av få skribenter i Sverige som har förmågan att skapa debatt som faktiskt leder till att stora delar av Sverige sitter och diskuterar en ibland obehaglig verklighet".

Gabriella Bark inledde som praktikant på Nyheter24 och är numera nöjesreporter. Hon är född och uppvuxen i Jämtland. Hon beskriver det själv som att hon för fyra år sedan "lämnade skogen" och flyttade till Stockholm.

– Jag har alltid gillat att skriva på ett sätt som engagerar andra. Journalistiken kändes som ett naturligt val, säger hon.

Hon har gjort en i högsta grad oblyg entré i branschen. Hon  säger att hon står för vartenda ord hon skriver, men att det alltid är med glimten i ögat och en viss cynisk realism.

–      Vi lever i en ytlig nästan lite småäcklig värld, varför inte kunna driva med den?

Hon tycks oberörd av alla fördömanden som haglar över henne.

– Den starka kritiken visar ingenting annat än att det finns ett begränsat utrymme för vad man får tycka offentligt i Sverige. Sticker du ut hakan får du vara beredd på kritik. Ojämlikheter mellan kvinnor och män förändras inte genom att börja använda ordet "hen", det är den diskussionen jag vill lyfta., säger hon.

Hur tycker du att debattklimatet är i den här typen av genusfrågor?

– För strikt och fyrkantig för att vi ska komma någon vart. Nog för att min hen-krönika rörde om i grytan, men överallt i hela landet satt folk och diskuterade genus – på gott och ont. FI:s Twittertrådar har inte tillräcklig räckvidd för att komma in i Sveriges småstugor. Jag tror att det är viktigt att fler röster hörs i debatten.

Men är du medvetet provokativ, eller kommer allt från hjärtat?

–      Jag skriver medvetet spetsigt, men det finns alltid ett korn av sanningen, som jag ser den, i mina texter.

Är det värt att framföra de här åsikterna när du vet vilken proteststorm som väntar?

– Självklart. Jag tycker att det är positivt när det blir en diskussion kring olika frågor. Annars skulle samhället stå stilla.

Hur jobbigt är det att bli så hårt kritiserad?

– Inte jobbigt alls. Jag vill fungera som en slägga i Sveriges politiskt korrekta porslinsbutik. Klart att det resulterar i lite glassplitter.

Tycker du själv att du har 1800-talsvärderingar, som vissa anser?

– Vissa läser texterna som fan läser bibeln. Jag sätter fingret på de normer som existerar. Vissa blir upprörda över det. Jag tror att det är viktigt att kunna stöta och blöta olika åsikter för att kunna uppnå en förändring på djupet.

Hur ensam känner du dig med de här åsikterna?

– Det finns flera som håller med mig i det jag skriver, men självklart inte alla. Det är just dit jag vill komma, att det ska finnas en bredd av olika åsikter. Det vore väl konstigt om det inte gjorde det?

Är det inte ett problem att många missförstår dig?

– Nej. Jag har många läsare som tolkar mina texter korrekt.

Vad är feminism för dig? Hur ser du på begreppet och skulle du kunna kalla dig för feminist?

–      Självklart är jag feminist och vill att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. Men bara för att man är feminist betyder det inte att man inte ska kunna driva med manliga och kvinnliga stereotyper. Jag upplever att det finns en trångsynthet i jämställhetsdebatten. Fler röster behöver höras i diskussionen.

Hur vill du själv ha det i en relation, med jämställdhetsögon sett?

– Jag vill ha en relation som präglas av ömsesidig respekt. Där båda individerna ges utrymme att växa.

FI har ju medvind nu, hur ser du på det?

– Schyman har en smart kampanj med sina homepartyn. Jag tror att hon har förmågan att beskriva en vardag som många känner igen sig i.

Var står du politiskt?

– Jag är relativt nyanserad.

Hur tänkte du när du skrev den här ”så får du ligga"-texten? Klick och delningar? Det känns som att du har en väl uttänkt plan när du skriver, är det så?

– Jag tjänar inte mer på fler klick. Den artikeln du hänvisar till publicerades på Nyheter24:s nöjessida och texten är därmed tänkt att läsas som en nöjesartikel. I mitt arbete ingår det att skriva olika typer av artiklar och hittills har jag lyckats med att få många läsare som engagerat sig.

Är du inte rädd att få en negativ stämpel på dig? Med din framtoning kanske du inte "passar in" på alla medieföretag.

– Jag skulle inte vilja arbeta på ett ställe där det inte är högt i tak. Mina artiklar bidrar till debatt i flera olika frågor vilket jag tycker är roligt. Krönikorna som jag har skrivit är några av de mest lästa på Nyheter24 och min förhoppning är att andra medieföretag bedömer mig ur det perspektivet.

Hur är det att jobba på Nyheter24?

– Det är högt i tak. Jag har världens bästa kollegor och chef. Vi är ett glatt gäng med öppen kommunikation och höga ambitioner. Antalet läsare ökar konstant så vi har vind i seglen och väldigt kul på jobbet.

Har du några karriärs- och framtidsdrömmar?

– Jag vill få Sverige att skratta, gråta och framför allt tänka till.

FAKTA/GABRIELLA BARK

Ålder: 25

Uppvuxen: Östersund

Bor: Stockholm

Familj: Mor, far bror och syster.
Utbildning: Kandidatexamen i Journalistik och Multimedia. Södertörns högskola

Är: Nöjesreporter

Tjänar: En högre makt

Drivkraft: Att lösa en Rubiks kub

Läser: Just nu Sigge Eklunds In i Labyrinten. Sen är jag fascinerad av andra världskriget så jag läser jag mycket om det.

Tittar på: Game of Thrones, House of Cards, The Walking Dead, Lost och all film jag kommer över.

Lyssnar på: Hip hop och RnB.

Hobbys/intressen: Löpning, MMA, snowboardåkning, film och att umgås med familj och vänner.

Förebilder: Fredrik Eklund, Dolph Lundgren och Simo Häyhä. Samt mina föräldrar så klart.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Nyheter24

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.