Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Ytan – en del av jobbet

Publicerad: 12 april 2013, 15:00

Marie Serneholt

Foto: Kambiz Inanloo/TV4

Marie Serneholt föredrar fredagsmys framför fördrinkar, och har inga problem att gå runt osminkad i svettiga gympakläder på stan, berättar hon för Resumé. När hon fick frågan om att leda Bingolotto i höst fattade hon först ingenting och började gapskratta.


Vilken typ av framtidsdrömmar hade du som barn? Vad ville du bli?
– Det var inte en specifik grej. I boken "Mina Vänner" skrev jag att jag ville bli popstjärna, modell, skådis, konstnär. Jag ville underhålla. Ett tag var jag mer inne på musikalartist. Jag lever min dröm, skulle man kunna säga.

Hur blev du en del av i A-Teens?
– Skivbolaget Stockholm Records skulle sätta ihop en ung popgrupp och kontaktade Lasse Kühlers dansskola, där jag Sara, Dhani och Amit var elever. Det hölls en audition med runt 30 elever från skolan. Man skulle ha förberett ett framträdande inför den, och jag valde att sjunga låten La Isla Bonita, som jag gick vidare med. Efter att ha testats i grupp, valdes vi fyra ut och blev popbandet A-Teens. Vi skulle hetat ABBA-kids egentligen, men var för gamla, så det fick bli A-Teens istället.

Hur kom det sig att du blev programledare?
– Det var Meta Bergqvist, producent på SVT, som kontaktade mig. Jag hade varit med i panelen "inför Eurovision" två år i rad, ett program hon producerade. Hon såg någonting i mig och tyckte att jag kunde passa som programledare och frågade om jag var intresserad av att leda nationaldagsfirandet i SVT, tillsammans med André Pops. Och jag tackade ja.

Har du lagt musikkarriären helt på hyllan?
– Nej, men jag kommer av mig hela tiden, känns det som. Jag har fått så många kul erbjudanden inom andra områden som jag inte kunnat tacka nej till. Det har inte funnits tid  helt enkelt.

Du har varit programledare för flera olika sändningar. Vilken prestation är du mest nöjd med?
– Jag var livrädd när jag tackade ja till att leda Melodifestivalen. Jag var väldigt grön som programledare, men jag är stolt över att jag vågade göra det. Sommarkväll är nog det som jag är mest stolt över.

Du har Facebook, Twitter, Instagram, egen hemsida och blogg. Varför väljer du att vara så aktiv på internet?
– Det började med min blogg inför Melodifestivalen 2009, då jag tävlade. Där berättade jag om den resan och kom i och med det närmare mina fans, sen kontaktade tidningen Elle mig och ville att jag skulle flytta bloggen till deras webbsida. Man känner att folk uppskattar det jättemycket, att de kan få en personlig kontakt med mig där. Det är kul för egen del också, att ha saker dokumenterade så man senare kan gå tillbaka och se vad man själv har gjort, lite som en dagbok.

Vad är det du vill förmedla i sociala medier?
– Genom bloggen kan jag visa sidor av mig själv som inte visas i tv och ge en inblick i min vardag. Jag får välja själv vad jag vill dela med mig av. Jag tycker också om att fota, och lägger även upp bilder där som jag tagit.

Ditt förhållande med Måns Zelmerlöw har fått stor medial uppmärksamhet. Hur kändes det att bli jagad av medier för information om ditt privatliv?
– Varken Måns eller jag kunde föreställa oss vilket intresse det skulle bli från media när vi hade gjort slut. Vi förstod att det kanske skulle bli uppmärksammat, men inte på det här sättet. Det blev som nån följetong i en veckas tid, med löpsedlar och sådär. Det var inte vi riktigt beredda på. Även fast det var så, var journalister över lag väldigt respektfulla mot oss. Folk var snälla och förstående, respekterade när man inte var beredd att prata.

Hur ser du på att Alex Schulman gjorde sig rolig på din bekostnad och parodierade ditt poserande på Instagram?
– Jag känner honom privat och är inte förvånad att han gör en sån här grej. Jag garvade åt det. Han var snygg på sin bild och jag är glad att jag kunde inspirera till den.

David Hellenius berättade i tv-programmet Helt Sjukt att man som programledare på Tv4 inte får bli ful. Hur viktig är ytan för dig?
– Jaså, det har jag inte hört någonting om. Jag vet inte vad som står i hans kontrakt. Jag har ett intresse för mode och tycker det är kul att göra mig i ordning och sådär. Men till vardags sitter man ju inte i sin paljettblåsa. Jag har inga som helst problem att gå på stan osminkad i svettiga gympakläder och gå och handla. Jag tycker det är kul att göra i ordning mig, men ser det som en del av mitt jobb, väldigt mycket.

Från hösten 2013 blir du programledare för Bingolotto på Sjuan, samt för frågesportprogrammet Upp till Miljonen i Tv4. Vilken relation har du själv till Bingolotto?
– Jag har varit med och spelat sedan starten. Min syster var elitsimmare och sålde lotter till sin simklubb, som mamma och pappa köpte en del av. Det var en grej vi såg fram emot att titta på och myste med fika till. Vi missar aldrig en uppesittarkväll med Bingolotto. Det är en jultradition för oss.

Loket blev ju väldigt populär som programledare i Bingolotto. Hur ska du toppa det?
– Det går inte att toppa Loket på den punkten, men jag ska försöka att hitta min roll i programmet och vara mig själv. Det är en helt ny programledarroll för mig och ett uppdrag man måste växa in i, tror jag.

Kommer du bli mer personlig i och med det nya programformatet?
– Jag får tillfälle att visa mer persolighet. Jag tror att det kommer finnas mer utrymme att bjuda på sig själv, att vara spontan. Det direktsänds och allt kan hända, man vet aldrig vem som finns på tråden.

Hur reagerade du när du fick förfrågan om att leda programmet?
– Jag fattade ingenting och började gapskratta. När det sjunkit in blev jag så himla smickrad och ringde mamma och pappa direkt.

Linda Myrin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.