onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriärsöndag

Byggde Chimneys varumärke globalt – startar byrå sprungen ur gigekonomin

Publicerad: 9 januari 2019, 13:31

Lisa Kruse Foto: Håkan Målbäck

Chimneys tidigare koncernmarknadchef Lisa Kruse ligger bakom Holy Comms vars frilansnätverk ska skapa skräddarsydda team. För Resumé berättar hon om faran att nischa sig, vad som ger bra frilansrelationer och lärdomarna från Alexander Stutterheim.

Ämnen i artikeln:

KommunikationsbyråerChimney

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Att starta byrå är en dröm Lisa Kruse (tidigare Målbäck) har haft väldigt länge. Att det inte har blivit så förrän nu handlar om att hon velat samla på sig kunskap om kundernas behov och företagsbyggande – en större förståelse för affären som krävs för att starta upp en konsultverksamhet.

Hon har valt att skapa en byrå som, likt produktionsbolagen, kan anpassa kostymen efter uppdragen och kundernas behov. Inga anställda finns med från starten av Holy Comms. Byrån är nätverksbaserad vilket innebär att Lisa Kruse ska handplocka kompetenser i sitt frilansnätverk utifrån de utmaningar som kunden står inför. Uppdragsgivarna ska också ha mandat att påverka vilka som är med i arbetsgruppen.

– Jag har ett nätverk som jag vill ska växa ytterligare. Anledningen att jag valt den här byråmodellen är att kunder är unika och utmaningarna ser olika ut. Ett projekt som är pr-drivet kräver helt andra kompetenser än att exempelvis ett b2b-uppdrag. Därför är det farligt att nischa sig för hårt som leverantör. Jag tror inte på one-size fits all, säger Lisa Kruse till Resumé.

Frilansnätverket kommer både att bestå av människor som Lisa Kruse knutit kontakt med och nya kompetenser som handplockats för de uppdrag byrån kommer att jobba med.

– Jag testar personerna så att jag kan säkerställa leveransen. När jag har jobbat mot kunder så har de ofta väldigt tydliga önskemål. Det kan vara en copy där de inte anser att personen hittar rätt tonträff. Har man anställda som inte uppfyller den typen av önskemål riskerar man som byrå att tappa uppdraget. Här har jag som nätverksbaserad helt andra möjligheter att på ett effektivt sätt skräddarsy teamet utifrån utmaningen.

– I andra hand handlar det om att skapa en hållbarhet som företagare. Kundernas behov ändras i en väldigt snabb takt. Genom att inte inte sätta mig alltför tydligt i ett fack och inte ha anställda kan jag vara agil, flexibel och inte dra på mig alltför stora kostnader som tynger om förutsättningarna skulle ändras.

Byrån Holy Comms strävar efter att arbeta i gränslandet mellan marknadsföring och försäljning med fokus på content marketing, utan att göra skillnad mellan B2B och B2C. Byrån kommer även att erbjuda employer branding. Bolaget startades i december, men har inlett ett antal kundprojekt -exempelvis med Budbee, TNG's systerbolag ToFindOut och den internationella startupen Techloop.

Vad letar du efter när du rekryterar personer till nätverket?
– Personer som kan jobba självständigt och förstår kärnan av kundens affär eftersom det är där Holy Comms ska vara. Oavsett om du arbetar i säljfunktion, kreativt eller med varumärkesstrategi måste du förstå kundens utmaningar på djupet. Vi är aldrig bättre än leveransen och därför måste människorna som jobbar för oss vara de bästa.

"Gig-ekonomin" var ett buzzword för några år sedan men ofta uppmärksammas de dåliga villkoren för frilansare. Vad kan du erbjuda där?
– Det finns en otrygghet och många har dåliga erfarenheter av arbetsvillkor och arvoden som inte kommer som lovat. Därför är jag mån om att Holy Comms inte ska växa för snabbt. Ambitionen är att bygga långsiktiga relationer med personerna i nätverket och behandla dem som anställda.

– Det kan låta som tomma ord, men jag är övertygad om att leveransen blir bättre först när människorna får kontexten och känner sig delaktiga. Om inte jag ger dem rätt verktyg är det svårt att göra ett bra jobb. Projekt med otydlig brief och korta ledtider skapar en otrygghet. Jag vill behandla alla i nätverket som om de vore anställda. Det är inte konstigare än så.

Under nära två år arbetade Lisa Kruse på Chimney där hon som marknadschef byggde upp koncernens varumärke globalt. Uppdraget handlade om att balansera mellan att kommunicera mot kund på olika sätt beroende på kännedomen för produktionsbolaget och vilka produkter Chimney erbjöd och samtidigt hålla samman varumärkesstrategin.

Lisa Kruse är i grunden retoriker och hennes bana inom marknadsföring började under uppstarten av det hajpade varumärket Stutterheim Raincoats för nästan tio år sedan. Alexander Stutterheim hade då lämnat en karriär i reklambranschen på bland annat Lowe Brindfors med en långtgående dröm om att sjösätta en egen affärsidé. Lisa Kruse fungerade som grundarens högra hand där hon agerade alltifrån vd-assistent till copywriter och spökskrivare.

– Det var en otroligt lärorik tid, så klart. I dag är Stutterheim ett internationellt varumärke men när jag var inne handlade det om att skapa en stabil grund på den svenska marknaden för att sedan kunna expandera. Det fanns en väldigt tydlig plan som Alexander hade jobbat med i flera år. Det lärde mig att vikten av att ha tålamod och att det finns en tid för allt när man ska bygga starka varumärken.

Hur mycket handlar Stutterheims framgång om kommunikation och varumärkesbyggande?
– Otroligt mycket skulle jag säga som ändå jobbade väldigt nära honom under ett och ett halvt år. Det fanns en enorm noggrannhet i allting. En bättre skola kunde jag inte ha fått.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev