Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriärsöndag

Daniel Glasman: ”Min mamma lärde mig att vara optimistisk”

Publicerad: 9 november 2018, 15:33

Daniel Glasman: "Ibland måste man också andas ut och tänka 'det är bara kommunikation"

Foto: Andreas Elgstrand

Spy Bar lärde Daniel Glasman att lätta på allvaret. Föräldrarnas bortgång blev den yttersta lärdomen om optimism. Nu jagar Norrsken Foundaitons nya creative director efter den perfekta balansen mellan nytta och nöje, i Stockholms kommunikationsbransch.


Ämnen i artikeln:

KreativitetStrategi

"Ta (inte) ditt jobb på allvar."
Det är inte vem som helst som får komma in på Sturegruppens klubbar i Stockholm. Mellan dig och en blöt kväll på Spy Bar står nämligen en så kallad "pointer", som ensamt har makten att avgöra om du platsar eller inte.

Under många kvällar och i många herrans år har den rollen tillhört Daniel Glasman.
Det finns två regler för att bli bra på ett sådant jobb, menar han.
– Ett: du måste ta det på allvar, se det som ett viktigt jobb, sköta dig så bra som möjligt och verkligen anstränga dig för att prestera.

– Två: du får på inga villkor ta det på allvar. Att stå i en dörr och bestämma vem som får komma in och inte är ett hittepåjobb.

Ett leende träder fram i det lilla utrymmet mellan skägget och mustaschen. Han nyper tag i kepsskärmen och tittar ut över de gamla spårvagnshallarna som är hans nya hem, några kvarter norr om Stureplan. Lokalens öppna ytor omges av rött tegel och är fyllda med mängder av gröna växter – samt några hundratal techentreprenörer.

Kontorshotellet är en del av Norrsken Foundation, som startades av Klarna-medgrundaren Niklas Adalberth, och drivs av ambitionen att stödja företag som bedöms jobba för en positiv inverkan på samhället. Appen Ignitia till exempel, vars väderprognoser hjälper småskaliga jordbrukare i Östafrika att lyckas med skörden. Eller Karma, vars syfte är att få fler att minska matsvinnet. Daniel Glasman är sedan tre månader ansvarig för stiftelsens kreativa arbete.

En pointer på en av Sveriges största nöjesinsitutioner och en kreativt ansvarig på en stiftelse som vill förändra samhället har kanske inte många beröringspunkter i övrigt – men lärdomen i förstnämnda yrke är viktig att ha med sig även i den senare rollen, menar Daniel.

– Det är lite samma sak i kommunikation. Det handlar om viktiga grejer, så det gäller att prestera och att ta det på allvar. Men ibland måste man också andas ut och tänka 'det är bara kommunikation'. Du måste ha en viss distans till jobbet, dig själv och ditt privilegierade liv.

Vad är annars risken?
– Inte minst att du blir en skitstövel, som mår dåligt av sin brist på distans. Dessutom ligger det närmare till hands att gå in i väggen. Vissa kvällar har jag eller gästerna av någon anledning varit på dåligt humör, vilket har lett till en dålig spiral som är svår att bryta. De kvällarna är jag som allra sämst.

Det här är förvisso inte första gången han har rollen som kreativt ansvarig. Men tillvaron på Norrsken skiljer sig från andra liknande arbetsplatser. För det här är första gången i livet, menar han, som han känner att jobbet verkligen är meningsfullt. Hur kommer han då lyckas med att släppa allvaret?
– Jag tror ändå att jag är ganska bra på att hålla saker och ting på en armlängds avstånd. Det beror nog på att jag har lärt mig att vara optimistisk. Den hårda vägen.

"Använd optimism som vaccin mot motgångar."
'Smile though your heart is aching Smile even though it's breaking'
När Nat King Coles 'Smile' ljöd genom huset hemma i Skövde, visste Daniel Glasman alltid varför. Låten var hans mammas sätt att peppa sig själv när hon var lite nere eller inte mådde bra. Hon var i grunden en stor optimist som levde efter devisen att 'det är bara att bryta ihop och gå vidare' när livets lågvattenmärken infunnit sig.

– Vad som än händer, vilka smällar man än får och hur mycket man än har gjort bort sig, så är det bara att resa sig upp, borsta av sig och gå vidare. Le och var glad, så kör vi. Det var hennes attityd. Nu är den också min.

Förmågan ställdes på sin spets inom tuffa fem år. 2003, när Daniel var 21 år gammal, dog hans pappa. 26 år gammal förlorade han även sin mamma.

– Det är det mörkaste jag varit med om. Mamma var min närmaste person på alla sätt. Hon var min livscoach, mentor och min bästa vän. Hon var den klokaste jag visste, den gladaste jag kände. Hon har format mig som person på så många sätt.

Händelserna beskriver Daniel som sin mammas sista lärdom.
– Det var som att det blev den slutgiltiga läxan, att 'vet du vad, även efter det här kommer allt att ordna sig', att hennes sista farväl var 'glöm aldrig det'.

Han bär alltid med sig skuggan av det som hände, som en påminnelse om vad som är viktigt här i livet. Som får honom att plocka fram optimismen när allt verkar dystert.
– När jag har haft det jobbigt i dörren på krogen, haft motgångar på jobbet eller varit osams med folk kan jag alltid luta mig tillbaka och tänka att jag har varit med om värre. Att jag grejar vad som helst.

"Hitta dina spetsegenskaper."
Det var föräldrarna som en gång formade honom som person. De omgav honom med kläder, dels genom pappans jobb inom klädimport, dels genom mammans uppmuntran av hans modeintresse.

Hans högstadiestil präglades först av fotbollströjor och adidasbyxor, därefter växte han upp tillsammans med klädmärken som Calvin Klein, Filippa K och J Lindeberg.
– Jag föll tidigt för trender och starka varumärken. För mig är varumärken det mest disparata som finns – de signalerar tydligt vem du är. Mina tydligaste favoriter generellt är McDonalds och Coca Cola. Jag tror att det är min kärlek för varumärken som har lett mig hit.

Men det var hans fina betyg i skolan som tog honom till Handelshögskolan i Stockholm. Det tillsammans med modeintresset förvandlades sedermera till en kort karriär inom modebranschens Acne, H&M, Bon Magazine och Ann-Sofie Back. 2010 gick han över till kommunikationsbranschen som medgrundare i varumärkesbyrån Dirty Butterfly. Sedan dess har han avverkat mediebyrån Omnicom, och PHD som creative director samt försökt bygga upp planningavdelningen på MSL och JKL. Någonstans på vägen har han funnit sin spetsegenskap.

– Alltså, jag är inte kreatör. Men jag är rätt kreativ. Jag är duktig på strategi, och bra på att förstå och lösa problem. Men det finns verkligen vassare strateger än mig där ute.
Det han är allra bäst på finns i tvärsnittet mellan de båda rollerna.

– Att få kreativiteten att flyga med hjälp av strategi eller att få strategin att flyga med hjälp av kreativitet – där är jag väldigt vass. Jag är en jäkel på att få de två att hålla varandra i hand. Dessutom kan jag byta mellan de två hattarna beroende på vem jag sitter mittemot. En strateg? Då kanske jag behöver ha kreatörshatten på mig. En kreatör? Då är jag strateg. Att lokalisera – och paketera – det man är bra på är viktigt för karriären, menar Daniel.

– Vill du komma långt, avancera och få spännande jobb så måste du åtminstone ha en bra hisspitch för dig själv. Visst handlar allt i slutändan om att prestera, men du måste också kunna paketera och sälja dig själv.

"Ha kul på vägen."
Spetsegenskapen har ibland kommit helt i skymundan. Till exempel när han drev sin byrå Dirty Butterfly.

– Det var roligt och underbart på så många sätt, gick också bra ett tag. Men överlag blev det där med att driva eget för jobbigt för mig. Jag fastnade i hundratals smågrejer – allt från att fixa med bokföring till att byta ut bläck i skrivaren till att jaga nya kunder. Man hade hela tiden kniven mot strupen. Jag tappade helhetsbilden och blev splittrad.

Han kunde inte njuta av friheten eller ens göra det han verkligen ville – och då hade han heller inte kul.

– Om man fastnar i något man inte tycker är roligt så tappar man huvudet. Och därefter dalar också motivation och prestation. Det är första tecknet på att man är på fel plats.

Han lämnade projektet efter drygt två år.
– Jag ser det som en lärdom. Förvisso en dyrköpt sådan, men ändå en lärdom. Man behöver ju åka på de där smällarna. Men då är det som sagt bara att hitta tillbaka till optimismen, ställa sig upp och gå vidare. Att försöka hitta det du tycker är kul och göra mer av det. Precis som jag gör nu på Norrsken.

"Ha självkännedom om vad du behöver för att prestera."
Daniel Glasman lämnar hastigt mötesrummet med dess dunkla väggar, och återvänder snart med en iskall Sprite i handen. Kolsyran pyser när han sprättar burken.

– Det här är en av mina allra bästa egenskaper. När dåtidsdaniel ger presenter till framtidsdaniel. Jag kom just på att jag lämnade några burkar på kylning förra veckan eftersom jag vet att jag behöver påfyllning ibland såhär på eftermiddagar. Jag gör samma sak med trisslotter! Varje gång jag handlar så köper jag ett par lotter och stoppar i jackfickan eller väskan till senare. På så sätt är jag liksom ständigt eventuellt miljonär, haha.

Han vet vad han behöver för att må bra. Trisslotter och Sprite piggar upp tillvaron. Precis som komplimanger, beröm eller uppmärksamhet triggar honom att prestera.

– Jag brukar säga att det kräver en viss typ av idiot för att bli pointer på en klubb. Tyvärr och tack och lov är jag exakt den typen av idiot. Jag tror inte heller att man blir det utan ett visst bekräftelsebehov.

Länge skämdes han över egenskapen, men på senare år har han istället hittat strategier för att vårda den.
– Jag tyckte att jag var fånig. Men i dag ser jag till att ha en dialog med chefer och kollegor om att jag ibland behöver en klapp på axeln och att någon säger 'va grym du var nu!'. Ibland ser jag själv till att stanna upp och berömma mig själv och att fira mina segrar.

Det har blivit tydligt för honom att när dopaminet i huvudet stiger, blir han också bättre på jobbet.

– Då presterar jag bättre.

Fakta / Om Daniel Glasman
Ålder: "36 och ett halvt."
Bor: "På Riche."
Familj: "Ett fåtal blodsband men dessutom en familj av flickvän, bästisar, vänner, gudbarn och närmast sörjande."
Tjänar: 806 192 kr (2017).
Karriär & utbildning: Handelshögskolan. Olika roller inom modeföretag som Acne, H&M, Bon Magazine och Ann-Sofie Back. Kreatör och strateg på Dirty Butterfly (medgrundare), Omnicom, PHD, MSL och JKL. "Jag har alltid sagt att jag i min karriär pendlat mellan en cool roll på ocoola företag till en ocool roll på coola företag. Först nu på Norrsken känns det som om världarna möts."
Medievanor: " Läser otroligt mycket. Jag önskar att jag läste ännu mer böcker men distraheras ofta av min personligen välavvägda lilla feed på Twitter (@glasman). Annars klarar jag mig inte utan Quartz (QZ.com) för nyheter, Vox för politik och populärkultur, samt Niklas Orrenius på DN, Andreas Cervenka på DI, Moa Berglöf på Twitter/Sydsvenskan, Isobel Hadley-Kamptz på Twitter, Fredrik Strage var som helst och emellanåt Kristofer Andersson på Aftonbladet för deras analyser och åsikter jag önskar jag hade själv".
Förebild: "Alltid mamma. Teamet på Norrsken. Lauren Duca på Teen Vogue. Eric Cantona är viktig såklart men har en mer oförklarlig kärlek för David Beckham."
Aktuell: Ny CD på Norrsken, "min tyngsta merit sedan jag vann Skövdesjuan, som Vi i femman fast för sjundeklassare och bara i Skövde."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

KreativitetStrategi

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.