Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriärsöndag

Hyper Islands satsning: ”Kraven på livslångt lärande är större än någonsin”

Publicerad: 5 januari 2019, 23:18

Sofia Wingren: "Jag tror att skräddarsydda utbildningar kommer att utgöra en naturlig del av framtiden"

Efter en period med sänkta kostnader kan Hyper Island återigen trycka på gaspedalen. Vd:n Sofia Wingren berättar om strategin för de kommande tre åren där bolaget ska bredda sitt erbjudande mot företag och yrkesverksamma.


Ämnen i artikeln:

Sofia WingrenUtbildningHyper Island

Sofia Wingren tog över som vd för Hyper Island i oktober 2016 i ett läge där bolaget hade tyngts av sju år i följd av ekonomiska förluster. Sedan dess har siffrorna vänt uppåt (8 miljoner kronor i vinst 2017) och efter några år av ekonomiskt stålbad har organisationens ledning satt en strategi för de kommande tre åren som innebär ett större fokus på digital fortbildning.

– Vi lever i en samtid där kraven på livslångt lärande är större än någonsin och där individen har ett långsiktigt ansvar till kompetensförsörjning. Vi ser det så väl i Sverige som globalt och här ser vi en stor potential att tillgodose behovet. Organisationer behöver fler händer, säger Sofia Wingren till Resumé.

– Från några år av strikt kostnadskontroll kommer vi nu att satsa under den kommande treårsperioden.

Vid sidan av 1-2- åriga digitala utbildningsprogrammen för studenterna kommer Hyper Island nu att lägga större kraft i att skapa skräddarsydda utbildningspaket åt företagskunder samt att bredda utbudet av intensivutbildningar för yrkesverksamma i områden som transformation, affärsutveckling, UX och Service design, digital acceleration, programmering och dataanalys.

– Vi ser behovet i hela näringslivet, men kanske i synnerhet inom industri- och finans-sektorn där många arbeten automatiseras och behovet av kompetensväxling blir mer närvarande för varje dag.

Utbildningarna är alltjämt kärnan i Hyper Islands affär men framåt ser Sofia Wingren nya möjligheter att utveckla verksamheten. Efter att ha bedrivit en växande kursverksamhet i 22 år sitter Hyper Island på en gedigen resursbank kring digitalisering med ett brett spektra av användningsområden. I tider av omställning, som nu påverkar så många branscher framöver, ser man större efterfrågan för denna kunskap.

Sofia Wingren tror att en mer sofistikerad databas kan bli en värdefull tillgång framåt för Hyper Island.

En höst med ett segdraget parlamentariskt läge skapade länge en osäkerhet inför eventuella anslag från Myndigheten för yrkeshögskolan, även om det nu ser ut som att budget och anslagens storlek ligger kvar som förväntat. Sofia Wingren vill rusta sig för framtiden och göra Hyper Island mindre beroende av statlig finansiering. I våras ansökte skolan om finansiering för tio nya utbildningar för framtidssäkra yrken i en takt av ökad automatisering, men beskeden har dröjt.

– Att bredda Hyper Islands erbjudande och göra vår nytta tillgänglig för en större del av samhället är ett sätt att göra oss mindre sårbara inför tider som dessa. Vi kommer att möta liknande utmaningar framöver och att skapa framtida affärer garanterar hållbar lönsamhet. Vi jobbar proaktivt för att alltid stå på en stadig grund - Hyper Island ska leva länge.

– Jag tror att skräddarsydda utbildningar kommer att utgöra en naturlig del av framtiden både för företag och för individer. Det kommer snart att vara en självklarhet att sätta ihop en egen plan för din utbildning oavsett nivå. Ett smörgåsbord av kurser som du kan anpassa utifrån din kompetensnivå, men också hur du vill planera din tid och vart du egentligen vill förflytta dig.

Sofia Wingren understryker en ytterligare utmaning för Hyper Island framåt.

– Vi lever i en tid där en allt större del av utbildningsmaterial finns tillgängligt gratis på nätet i form av tutorials på YouTube eller på nischade digitala forum. Vi måste hela tiden kvalitetssäkra våra kurser så att en masters-examen från Hyper Island faktiskt är någonting helt annat. Mycket av lärandet sker i samspelet och det kunskapsutbyte som sker mellan studenterna och lärare i världsklass.

Hyper Island är i dag verksamma på över 20 marknader runtom i världen med kontor i fem länder. Ytterligare etableringar är att vänta. För den svenska marknaden har bolaget 10-15 nya utbildningar i pipeline bland annat en mastersutbildning med start i september.

För att skapa ett strukturkapital hos företagen, där kompetensen sitter i väggarna, erbjuder Hyper Island bootcamp där kunderna kan träna upp egna "interna" instruktörer/lärare för att bibehålla lärandet inom organisationen och att enklare fortsätta arbetet även efter att Hyper Island lämnat.

– Vi ser  fler och fler förfrågningar från utbildningsaktörer nu de senaste par åren - universitet, högskolor och andra hör av sig och vill har support att förflytta sin pedagogik eller sitt sätt att göra saker på. Vi har börjat se detta som en möjlighet att utveckla vårt "Train the Trainer"-koncept och på så sätt bli mer tillgängliga även för utbildningsaktörer.
Det vore ju fantastiskt om vi skulle kunna inspirera andra att jobba på samma sätt som vi gör och därmed få möjlighet att påverka fler i Sverige och internationellt med våra metoder för livslångt lärande.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.