Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriärsöndag

I huvudet på unga marknadschefer – performance och personligt ansvar

Publicerad: 22 december 2019, 06:30

Mimmi Grafström, Ludwig Hallstensson, Mika Messa och Marika Baltscheffsky.

Marika Baltscheffsky, Mika Messa, Ludwig Hallstensson och Mimmi Grafström är alla marknadschefer för bolag födda i en digital värld.


Ämnen i artikeln:

AnyfinMEDSFoodora

I 2019 års första nummer av Resumés magasin försökte vi förstå ungdomarna. De som inom några år kommer sitta på ledande positioner och därigenom styra i vilken riktning branschen rör sig. Att rabbla upp en viss generations egenskaper kan vara vanskligt, skillnaderna är sällan så stora som vi vill tro, men de flesta förståsigpåare tycks vara överens om att det är en särskilt ansvarstagande generation som nu tar över stafettpinnen på både traditionella och nystartade företag.

– Teamarbete är visserligen viktigt men ännu viktigare är self leadership, att ta ansvar för sitt liv, skapa sina egna strukturer över tid och plats, berättade Stephanie Lindgren på Hyper Island.

Marknadscheferna Mimmi Grafström (Anyfin), Mika Mesa (Delivery Hero Sverige), Marika Baltscheffsky (Meds) och Ludwig Hallstensson (Pandy) är alla kring 30. De har alla testat på konsultlivet och byråsidan men kände att de ville bort från något de upplevde som kortsiktigt, för långt ifrån affären och med för lite ansvar. De ville göra skillnad.

– Jag har haft ett tydligt fokus på vad jag vill åstadkomma. I den här rollen och på den här typen av bolag får man väldigt mycket ansvar och det finns inte några gamla regler eller tillvägagångssätt att förhålla sig till. Det ingår i jobbet att våga testa och att misslyckas, lära sig och gå vidare, säger Mimmi Grafström som innan Anyfin varit projektledare och strateg på reklambyrån Åkestam Holst och dessförinnan på marknadsavdelningen på fintech-bolaget iZettle. 

 

FAKTA/

Anyfin: Fintech-bolag som med hjälp av ett egenutvecklat AI-verktyg ska hjälpa kunderna att sänka sina lånekostnader.

Pandy: ”Gig-app” där användarna kan beställa hem hjälp för städ, möbelmontering och flytt.

Meds: Nätapotek som på några års sikt vill bli marknadsledare. 

Delivery Hero: Matleverantör som nyligen slog ihop varumärkena Foodora, Onlinepizza och Hungrig.se i det internationella varumärket Foodora.

Tillsammans har de startat ett nätverk där de kan dela erfarenheter och utnyttja varandras kompetenser.

– Konsultlivet är kul men jag längtade efter att jobba mer strategiskt och långsiktigt. Dessutom ville jag hitta ett bolag där marknadsföring inte bara handlar om medieinvesteringar och reklam. Här har jag fått chansen att jobba tight med allt från produktuteckling till vilken roll marknadsavdelningen kan spela i exempelvis logistiken, säger Mika Mesa, som tidigare bland annat jobbat som tv-chef på mediebyrån IUM.

Alla tillhör en generation där det digitala livet inte är någonting man fått lära sig utan något man varit med och format. De är också skolade i ett arbetsliv och en marknadsföringsbransch besatt av att mäta. När samtalet glider in på traditionella varumärken river en kommentar om marknadschefer som lägger 90 procent av budgeten på varumärkesbyggande aktiviteter ned skratt från samtliga.

Mika Messa berättar att fördelningen hos Delivery Hero, med de nyligen sammanslagna varumärkena Foodora, Onlinepizza och Hungrig.se, är den motsatta men säger samtidigt att uppdelningen mellan varumärkesbyggande och konverteringsdriven marknadsföring mest handlar om semantik.

– På samma sätt som bra performance marketing kan vara varumärkesbyggande mäter vi tv på liknande sätt som vi gör med det digitala. Vi väljer att mäta på ett sätt som passar för respektive kampanjer och utgår från de KPI:er som vi sätter upp ,berättar han.

Att ”jobba datadrivet” är både en självklarhet och något som kommit att ifrågasättas. Båda sidor har valida argument. Att bara följa och satsa på det som ger snabba försäljningseffekter riskerar att skymma sikten för den långsiktiga varumärkesutvecklingen. Delivery Hero, Meds, Pandy och Anyfin är alla företag inom den digitala världen och i en ingenjörstät miljö är det inte alltid lätt att att få gehör för marknadsinsatser som ska ge frukt om två år. Alla är företag som befinner sig i tillväxtfasen och då är det dessutom nykundsanskaffning som står högst upp på priolistan.

– Många av de senaste årens techdrivna varumärken riskerar att jobba på att sätt som missar att vi människor är irrationella varelser. Vi tänker inte linjärt och tar inte beslut på ett sätt som alltid går att mäta, säger Mimmi Grafström.

Samtidigt har de med några undantag skytt de traditionella medierna för de digitala. Anledningarna är olika. Tv-reklam är fortfarande dyrt och eftersom varumärkenas målgrupp är unga får man heller inte den önskvärda räckvidden. Dessutom blir produkterna i sig allt viktigare när det kommer till att bygga varumärke. Ludwig Hallstensson jobbade under några år på olika AKQA-kontor runtom i världen och fick där lära sig om vikten av produktdesign och tjänsteutveckling.

– Visst funkar de traditionella kanalerna men vi vill bara göra saker där vi kan se en direkt mätbar effekt, annars tycker vi det är bortkastat. Tidigare har vi jobbat mycket i sociala medier men influencer-marknaden börjar närma sig mättning. Den bästa marknadsföringen är vår produkt och jag ser mig själv som en väldigt produktinriktad marknadschef. Om produkten i sig inte funkar blir marknadschefens roll bara att sminka grisen, berättar han.

Vilket för oss in på vilken roll de ser att marknadsavdelningarna spelar. Om det traditionella tillvägagångssättet var att ha täta skott mellan marknad, produkt, inköp och sälj har väggarna däremellan nu raserats.

– Jag och vår produktchef håller på att bena ut hur vi ska jobba ihop. Det är produkt- och inköpssidan jag jobbar allra tightast med. I slutändan är min roll att driva försäljning och varumärke men om produkten är varumärkesbyggande måste produktteamet anpassa sig till mina mål och vice versa, säger Marika Baltscheffsky.

Marika Baltscheffsky, Ludwig Hallstensson, Mika Mesa och Mimmi Grafström sitter alla i respektive bolags ledningsgrupp.

– Anyfin lanserades för två år sedan och en av de viktigaste delarna för bolaget är tillväxt. Därför blir också marknadsföringen helt central, säger Mimmi Grafström.

Marika Baltscheffsky fyller i:

– Det var en förutsättning för att jag skulle hoppa på den här tjänsten. Nu när vi tagit in ytterligare kapital är det en självklarhet att en stor del av pengarna är vikta åt just marknadsföring.

Mika Mesa, som sitter i Delivery Heros svenska ledningsgrupp, menar att platsen i ledningsgruppen är viktigt för att lyfta diskussionen om kundresan och vikten av rätt marknadsinvesteringar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

AnyfinMEDSFoodora

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.