torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriärsöndag

Patrik Westander: Så bygger du en hållbar arbetsplats

Publicerad: 26 oktober 2018, 14:57

Patrik Westander grundade pr-byrån Westander tillsammans med sin bror Henrik.

Foto: Andreas Elgstrand

Få är så angelägna om att prata hållbar personalpolitik som Patrik Westander. Resumé mötte honom på tionde våningen vid byggarbetsplatsen Slussen, för att ta reda på hur Westanderkulturen växt fram – och hur andra kan lära sig att göra likadant.

Ämnen i artikeln:

Patrik WestanderWestander

MF

Mårten Färlin


"En bra arbetsplats har god ekonomi"

Patrik Westander bär glasögonen långt upp på sitt kortklippta huvud. Han trilskas lite med en storskärm på den öppna ytan för frukostseminarier, som då och då fylls med kommunikatörer som törstar efter ny pr-inspiration. Men den här morgonen, på den tionde våningen med utsikt över ombyggnationen av Slussen, står rummet tomt sånär som på vd:n själv.

Slutligen lyckas han få fram diagrammet han är så stolt över.

– Se här hur grafen för kundnöjdhet följer vår medarbetarundersökning, det har den gjort sedan vi började mäta 2007 fram till i år. Det här är det bästa argumentet för att man ska investera i en god personalpolitik, säger han och fortsätter.

– Det finns de som tycker att jag pratar för mycket om lönsamhet, men jag tycker att det är superviktigt, eftersom det är det enda sättet att bevisa att det går att bedriva en verksamhet som vi gör – och att det går att kombinera med lönsamhet.

För en journalist i kommunikationsbranschen är det lätt att få en bild av Patrik Westander som närmast besatt av att torgföra allt som har med sin pr-byrå Westander att göra. Pressmeddelanden med byråns resultat till exempel. Eller dess senaste värvningar. Det kan även röra sig om nya delägare, en extra månadslön eller olika undersökningar. Det tillsammans med ständiga debattartiklar och pr-tipslistor gör byrån till en av inkorgens mest frekventa avsändare.

Besatthet är ett ord. Skryt skulle säkert andra säga.

Men det är snarare, som Patrik Westander själv uttrycker ovan, en medveten strategi. Få saker är nämligen en slump när det kommer till honom och hans byrå. Allt han gör är noga uttänkt för att bidra till bästa möjliga ekonomi och arbetsplats.

– Fler borde göra så. Dels är det intressant för branschen att veta hur det går för vår deldisciplin. Dels skapar det fokus på ordning och reda. Många företagsledare i branschen har historiskt varit personer som i första hand sett sig som strateger eller kreatörer, drivna av sitt engagemang eller passion för kommunikation. Som bransch tenderar vi fortfarande att tona ner betydelsen av en god personalpolitik och en ekonomiskt välfungerande verksamhet.

Patrik menar att en stabil ekonomi möjliggör en hållbar och långsiktig arbetsmiljö. Men också vice versa: att välmående medarbetare ger goda ekonomiska resultat.

– För om den ekonomiska delen inte fungerar betyder det stor press på medarbetarna vid till exempel lågkonjunkturer. Också vid högkonjunkturer; det är på de företag där man saknar ordning och reda som medarbetare då går in i väggen.

Genom att alla medarbetare dessutom får likvärdig vinstdelning, innebär ett positivt resultat ett direkt starkt incitament för dem. Ju bättre byrån går, desto mer pengar tjänar alla. Dessutom gör den stabila ekonomin att hela Westanders personalstyrka kan ha ett mål för beläggningsgrad på 75 procent, varken mer eller mindre.

– Den som ligger på 85 procent blir uppmanad av sin lönesättande chef att sänka beläggningsgraden. Vi jobbar aktivt med att motverka övertidskultur. Det är viktigt inte bara för våra anställda, utan även för våra uppdragsgivare.

"Våga göra fel"

Hur gör då Westander när resultaten inte visar de starka siffror man hoppas på? Patrik, nu i ett mötesrum med glasväggar, understryker att byrån skickar sina pressmeddelanden även då.

– Vi har gått ut med rubriken 'Westanders vinst rasar' åtminstone ett par, tre gånger. En sådan rubrik om den egna verksamheten signalerar att vi gör en ärlig nyhetsvärdering av vårt eget pr-arbete. På lång sikt bygger det förtroende.

Alla människor gör fel, påpekar Patrik, och om du har en öppenhet kring dessa kommer medarbetarna i sin tur våga förändra. En sådan kultur utvecklar byrån, menar han.

– Arbetsmetoder, processer och rutiner mår bra av att utsättas för förändringstryck. Om medarbetarna ska våga utmana slentriantänkande måste vi dagligen uppmuntra folk till att våga testa. Och för att våga testa måste det vara okej att göra fel ibland. För det blir det. Har du aldrig gjort fel så har du garanterat inte vågat göra något över huvud taget. Så se till att misslyckas ofta, snabbt och billigt.

"Hjälp kollegorna"

Stålfjädrar slår mot bordskanten och en stenhård liten vit boll studsar stumt fram och tillbaka över spelplanen. Spakarna snurrar frenetiskt.

Ljuden, som emellanåt tystnar och ersätts med måljubel, kommer från andra sidan mötesrummets glasvägg. Det pågår en foosball-match mellan några kollegor.
Kanske är det därför Patrik kommer att tänka på den korta men ganska framgångsrika fotbollskarriären i Karlstad BK på 70-talet. Trots sin ringa längd spelade han mittback (en position som tenderar skötas av lagets längsta). De kom trea i den numera nedlagda rikstäckande ungdomsligan Buster Cup, efter semifinalförlust mot Brommapojkarna.

– Det är något väldigt speciellt med känslan av att vara lagspelare. När man är elva personer på en fotbollsplan och alla har samma mål. Det känns helt fenomenalt. Tyvärr fick jag en kronisk benhinneinflammation och tvingades sluta redan som femtonåring.

Han medger att han aldrig upplevt riktigt samma sak i arbetslivet, men däremot att han har försökt återskapa sammanhållningen på Westander.

– Man ska aldrig tro att ensam är stark. Framgång bygger på gemensamt arbete. Om man jobbar mot gemensamma mål – vilket dessutom är roligare – uppmuntras man också till att hjälpa andra. Och hjälpsamhet, det smittar. Bidrar du till att skapa en samarbetskultur så bidrar du också till en arbetsmiljö med stark gruppdynamik, kompetensutveckling och trivsel.

På Westander finns även "plånboksincitament" för att uppmuntra personalen att hjälpa varandra.

– Både vinstdelningssystemet och våra lönekriterier gör att den som jobbat här länge uppmanas att anstränga sig för att den nyanställda kollegan ska komma in i jobbet så fort som möjligt. Det uppmuntrar till hjälpsamhet.

"Lita på folk"

Förutom fotboll spenderade Patrik många unga somrar i Karlstads rabatter, för att tjäna pengar till återkommande tågluffar genom Europa. Han gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, följt av språkstudier i Karlstad och ekonomistudier vid Handelshögskolan i Stockholm.

Första "riktiga jobbet" fick han på Finansdepartementet, som departementssekreterare. Andra på Statoilkoncernen, där han avverkade flera olika roller. Det tredje skapade han själv år 2000, tillsammans med brodern Henrik (tidigare fredsaktivisten, som nu trappat ner sitt arbete).

Allt som allt har det blivit nära 30 yrkesverksamma år. Och vartenda ett har präglats av en övertygelse, att folk generellt går att lita på.

– Folk i allmänhet är snälla och vill dig väl. Och det är en inställning som jag anser att alla borde ha. Annars kommer du ha garden uppe och därmed agera på ett sätt som inte är konstruktivt. En sådan inställning kommer i sin tur påverka hur andra agerar gentemot dig. Därför: ge förtroende, så får du förtroende tillbaka.

Somliga skulle kalla det för naivt att gå omkring och lita på folk. Och visst finns det undantag, även i Patriks liv.

– Det finns förstås de som är ute efter att sätta dig på plats, markera revir, använda vassa armbågar och peta ner dig. Jag har kunnat konstatera två tillfällen där jag har gjort en felbedömning...

Vad hände?

– Hmm...

Lita på mig nu!

– Hehe, eller hur... Okej, jag kan säga att det ena fallet rörde sig om en amerikansk chef som gav mig det sämsta omdömet i Statoilkoncernens historia. Vårt samarbete fungerade inte särskilt bra. Och han ville mig inte väl. Men ett par år senare fick han gå, medan jag blev direktör.

Men det gynnar ändå ingen att utgå från att undantaget är regeln, understryker Patrik.

– Jag har alltid haft tillit som utgångspunkt, för att jag vet att det är bättre för mig och alla runt om mig. Jag behöver inte gå omkring och oroa mig. Tänk om jag inte litade på mina medarbetare till exempel? Då vore det ganska svårt att skapa en tillitskultur.

"Ta mycket plats"

Det kan verka märkligt att Patrik Westander tycker att folk i pr-branschen ska ta mycket plats. Han vill ju att människor hjälper och litar på varandra. I grunden ogillar han vassa armbågar. Men perspektiven är inte oförenliga, menar Patrik, snarare tvärtom.

– Det finns ett talesätt som heter 'stolt men inte nöjd'. Där tolkas det in en motsättning. Men jag poängterar hellre att man ska vara stolt och inte nöjd. Stoltheten hjälper oss att känna trygghet och ju mer trygga vi känner oss, desto mer förändringsbenägna och hjälpsamma blir vi. Ta inte till dig jantelagen, för du har mycket att vara stolt över. Du ska tro att du är något, snarare än motsatsen.

Motsatsen, fortsätter han, är att du är försiktig. För försiktig.

– Vilket många kloka och omdömesgilla personer tyvärr tenderar att vara. Men det enda som händer om du håller tillbaka ditt deltagande är att personer med större ego får mer utrymme.

Så hur tar man mer plats?

– Genom att dela med sig av erfarenhet, engagemang och kompetens. Det är angeläget att den här typen av personer får signaler från sin omgivning att ta mer plats. Inte minst från sin chef.

Därför uppmuntrar Westander alltid nyrekryterade till att hålla ett "kompetenspass" i början av anställningen.

– De ges möjligheten att tillföra ett utifrånperspektiv och till exempel berätta om något som fungerade bra på den förra arbetsplatsen. Då har man direkt uppmuntrat personen till att ta mer plats och signalerat att vi är intresserade av att lära av personen. Samtidigt får de andra kollegorna kompetensutveckling.

Och hur håller man de vassa armbågarna borta?

– Genom mekanismer som bjuder in till samarbete. Som kollektiv vinstdelning till exempel. Sådant skrämmer bort ensamvargar med vassa armbågar, som har ett behov av att jobba väldigt hårt – för hårt – för att få bekräftelse. Istället lockar vi personer med god självkänsla som tenderar att lyfta sina kollegor.

För på en bra arbetsplats, summerar Patrik, bygger inte din framgång på att det måste gå dåligt för någon annan.

– Agera alltid på ett sätt som gynnar både dig själv och gruppen. Om det inte går – byt arbetsplats.

FAKTA/Patrik Westander
Ålder: 55.
Bor: Herrängen, Stockholm.
Familj: Pysse, Tim 27, Mette 25 och Milla 21.
Gör: Medgrundare och delägare av Westander samt talesperson för pr i media.
Tjänar: Månadslön på 85 000 kronor, årlig vinstdelning och aktieutdelning.
Karriär & utbildning: Handelshögskolan i Stockholm, finansdepartementet, fyra olika bolag i Statoilkoncernen, medgrundare och vd för pr-byrån Westander.
Medievanor: Morgonekot till jobbet och NYT-podden The Daily på hemvägen.
Förebild: Mina två första chefer var båda fantastiska ledarförebilder: Sven-Olof Johansson och Martin Bekkeheien, ett introvert departementsråd och en extrovert oljebolagsdirektör.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev