Karriärsöndag
Sveriges Kommunikatörer: " Om tre år har vi en helt annan arbetsmarknad än i dag"
Publicerad: 11 oktober 2019, 11:35
På några års sikt tror Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer, att den offentliga sektorn kommer att skära ned på sina kommunikationsavdelningar. För att hålla sig kvar på arbetsmarknaden tror hon att kommunikatörerna måste bli bättre på att förstå sina företags affärsmodeller.
Ämnen i artikeln:
Sveriges KommunikatörerEnligt Arbetsförmedlingen kommer det de närmsta åren bli en allt tuffare arbetsmarknad för kommunikatörer. Under 00-talet har den offentliga sektorns antal kommunikatörer ökat markant, detta i takt med att många journalister tagit klivet över till kundsidan. En delförklaring till utvecklingen är att många offentliga organisationer digitaliserats vilket ökat behoven av både intern och extern kommunikation. Tidigare i år uppmärksammade bland annat SVT att Göteborgs stad har 236 heltidsanställda kommunikatörer
Utvecklingen har enligt Hanna Brogren, generalsekreterare på branschorganisationen Sveriges Kommunikatörer, pågått under en längre tid.
– Journalister och kommunikatörer har det alltid funnits för många av i den här typen av statistik, berättar hon för Resumé.
Arbetsförmedlingen förklarar i rapporten "Var finns jobben?" utvecklingen med att det är väldigt populärt att bli kommunikatör samtidigt som yrket inte nödvändigtvis kräver högre utbildning. Hanna Brogren tror även att det behövs en mindre trubbig indelning än kommunikatörer för att få en verklig översikt över hur arbetsmarknaden ser ut. Arbetsförmedlingen räknar även med informatörer och pr-specialister i kategorin.
– Hur många är det som har titeln kommunikatör? Vi har idag en specialiserad arbetsmarknad inom kommunikation med yrkesroller som affärs- och verksamhetsutvecklare, kommunikationsrådgivare, brand managers, UX-designerns och en massa annat. De är i någon mening alla kommunikatörer men känner nog inte sig som det alla gånger, berättar hon.
De kommunikatörer som kommer drabbas hårdast av de förändrade förutsättningarna är de som sysslar med produktion. Hanna Brogren pekar på att de växande inhousebyråerna i nuläget tar hand om många sådana uppgifter, men att de på sikt kommer ersättas av artificiell intelligens.
– Det är ett internationellt fenomen att kommunikation som kompetens klättrar högre upp i värdekedjan i företag och offentliga verksamheter. VD och ledningsgrupper har utmaningar där kommunikation är en del av lösningen. Vi lever i en tid av stora förändringar och frågor som hållbarhet, vilka värderingar men har och interna frågor har större betydelse så blir kommunikation en av de företagsstrategiska bitarna som blir viktigare, kanske den enskilt viktigaste. Om tre år tror jag vi har en helt annan arbetsmarknad än i dag, delvis med hjälp av AI.
De kommunikatörer som är rädda för att bli överflödiga råder hon att på djupet sätta sig in i sitt företags verksamhet, utmaningar och affärsmodell.
– Den typen av kommunikatörer kommer alltid ha jobb, säger Hanna Brogren.
Inom privat sektor upplever hon att man de senaste åren skurit ned på sina kommunikationsavdelningar, en utveckling hon på några års sikt kommer komma till den offentliga sektorn.
– Tittar man på de offentliga budgetar som läggs nu så handlar det mycket om bristande resurser nu och i framtiden. Det kommer påverka all personal inom offentlig verksamhet. Man behöver slimma och trimma arbetssätten.
För att motverka de tuffare tiderna för kommunikatörer jobbar Sveriges kommunikatörer efter två spår: att erbjuda sina medlemmar möjlighet till fortbildning och att lobba för att kommunikationen ska klättra i värdekedjan.
– På ett mer övergripande plan oroar jag mig för att nyheter och att följa med i samhällsdebatten inte längre tycks intressera folk. Det påverkar vår yttrandefrihet och förutsättningarna för ett öppet samhälle och debatt. Både journalister och kommunikatörer behöver ha en trovärdighet och en arena för att förbli relevanta, säger Hanna Brogren, generalsekreterar på Sveriges Kommunikatörer.