Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriärsöndag

Sveriges modigaste regissör har inga drömmar – hon har en plan

Publicerad: 25 oktober 2019, 14:46

Foto: Teodor Axlund

Enligt BRF-regissören Freshteh Piltan, den första vinnaren av Roygalans nyinstiftade pris "Årets modigaste", menar att det aldrig funnits lika bra förutsättningar för de som vågar gå sin egen väg.


Det är inte konstigt att BRF-anknutna regissören Freshteh Piltan är trött och att rösten svajar lite. Det är fredag förmiddag och kvällen innan har hon blivit den förste att motta Roygalans nyinstiftade pris "Årets modigaste". Priset går till den eller de som tagit fram en reklamfilm som bidrar med något nytt och annorlunda eller på annat sätt sticker ut. Freshteh Piltan vann priset för "Ode to Andrew", ett ode från artisten Janice till sin pappa som valde att ta sitt liv när hon var 16 år gammal.

Juryns motivering löd: "På eget initiativ, med en vilja att belysa det tabubelagda ur vinkeln av dem som orkar leva vidare, porträtterar regissör tillsammans med medverkande ett naket och modigt kärleksbrev till den andra sidan. Bakom varje självmord döljer sig mängder av närstående som drabbas ofantligt hårt när en älskad tar sitt liv."

Freshteh Piltan träffade Janice för ett drygt år sedan. De två jobbade på ett projekt för Tillsammans Cup, en ideell organisation som genom olika aktiviteter jobbar för att främja integrationen. I förbifarten nämnde Janice att hennes pappa begått självmord.

– Att växa upp i krig gjorde att en av mina största rädslor var att förlora min mamma och därför blev jag helt tagen av hennes styrka. Ville förstå och berätta hur man tar sig igenom något så ofattbart. 

Samtidigt ville hon inte gå för fort fram utan att ha lärt känna Janice. Det kommande halvåret höll de två kontakten. Freshteh Piltan gjorde intervjuer för att gräva djupare och så småningom vann de varandras förtroende.

– Projektet var på mitt eget initiativ och det fanns ingen uppdragsgivare som pressade mig. När någon väljer att öppna upp och berätta om så personliga saker har man som regissör ett ansvar att inte pusha för mycket. Till en början hade Janice svårare att hemsöka minnena tror jag, men steg för steg öppnade hon upp. Jag är så imponerad av hennes mod. Styrkan att prata om något så svårt i hopp om att det kan hjälpa andra. Modet för det här priset är verkligen hennes.

Redan som nioåring bestämde sig Freshteh Piltan för att bli regissör. Uppvuxen i Iran flydde hon tillsammans med sin mamma från kriget mellan Iran och Irak och kom till Sverige 1988. Under de första åren flyttade de runt mellan olika flyktingförläggningar runtom i landet. Till slut landade de i Degerfors, en knapp timmes bilfärd västerut från Örebro.

– Att vara född mitt under ett krig gör att jag vet att det finns olika sidor av allt, de vill jag berätta om. Jag visste tidigt att jag ville påverka men att jag samtidigt inte ville bli politiker.

Aktivismen fortsätter att driva henne, även när hon jobbar i mer kommersiella projekt.

– Det finns en anledning till att jag vill göra reklam. Det har gjorts på samma sätt i så många år och regissörskollektivet är i behov av en ny typ av röst med andra perspektiv.

Freshteh Piltan menar att det finns ansvarsfulla sätt att göra reklam på, även om annonsören heter Coca-Cola.

– Det går att regissera reklamfilmer med kommersiella budskap och samtidigt ta ansvar för hur man säger det och vilka som får säga det. Just nu jobbar jag med ett projekt för Adidas och istället för att de tjejer som är med säger något förbestämt från ett manuskort tycker jag vi har en skyldighet att fråga dem vad de faktiskt känner.

Samtidigt är hon medveten om att det ibland behövs göras kompromisser. I vissa sammanhang påverkar man bara genom att vara där.

– Efter metoo-vågen upplever jag att det blivit lättare. Det finns en annan efterfrågan på kvinnor i arbetsgrupper och paneldiskussioner, speciellt på oss som har invandrarbakgrund. Det skapas nya möjligheter bara av det.

Freshteh Piltan vill inte kännas vid att hon skulle ha några karriärdrömmar, istället har hon en plan. I den planen ingår att snart regissera drama och långfilm. Den senaste tiden har hon jobbat mycket med pro bono-projekt men inom kort kommer hon försöka få de idéer som finns i huvudet på papper.

– Jag vill göra någonting verkligt och hittar inspiration genom att titta på nyheterna. Det är ämnen som berör människor på riktigt och jag vill berätta om dem ur min egen lins.

Så varifrån kommer modet och drivet att verka för förändring?

– Från mamma. Bara hennes sätt att leva och hennes stöttning har gjort mig till den jag är. Jag har inga regiförebilder men min mamma har alltid behandlat mig som vuxen, då vänjer man sig vid att säga vad man faktiskt tycker, berättar Freshteh Piltan och fortsätter.

– Det är en intressant tid att befinna sig i branschen och möjligheterna att göra något annorlunda har aldrig varit bättre. Förändringens vindar har blåst ett tag och nu börjar körsbärsblommorna falla. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.