Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Resumé insikt

Vertikal video

Publicerad: 28 september 2016, 16:42

2018 kommer 69 procent av all internettrafik vara rörligt innehåll. I anslutning till det ser vi en trend som är på stadig uppgång – nämligen vertikal video. Men formatfloran är ett problem för mediehusen.


Enligt Mobile Marketers används mobilen i vertikalt tillstånd 98 procent av tiden – det kommer därför inte som någon överraskning att det vertikala videoformatet växer.

Trenden är formad av Snapchat och konsumenterna själva. Det var inte länge sedan som vertikala videos kallades ”amatörfilmade” och VVS (Vertical Video Syndrome) härjade.

Men nu satsar samtliga större sociala plattformar på vertikal video.

Twitters Periscope startade som vertikal app 2015. Instagram, vars kvadratiska format varit dess DNA, lanserade nyligen Snapchat-kopian Instagram Stories.

Även Facebook lanserar funktioner för det rektangulära formatet. Canvas, Live och Instant Articles är designade för mobilen. Nyligen kom även möjligheten att få upp vertikal video i fullskärm, något som flera varumärken anammat. Facebook har i sina tester sett att människor tittar längre på vertikala videor och dessutom med ljud på när de dyker upp i deras nyhetsflöden.

Testing-testing
Både internationella och svenska publicister testar sig fram med videostrategier.

BBC anammar trenderna vertikalt, kort och explainer i en och samma vinjett. I appen publicerar public service-bolaget ”Ten to Watch” – tio vertikala videos för att summera dagens toppnyheter. Appen är utformad för enkel navigering och för att du ska kunna ta dig vidare med tummen.

Medier som Buzzfeed, Techcrunch och Tastemade kör Snapchat liksom Instagram Stories. CBSN ska till och med täcka Stories i livebevakningen. Norska NRK har gjort dokumentärer och sett positiva resultat.

Varför?
Varför ska man arbeta med vertikal video då? Jo – det är guld värt för de mediehus där kontaktpunkten med läsarna är mobilen och mobilen endast. Som för KIT. Vertikal video öppnar upp för nya sätt att berätta en historia.

Vill du läsa vidare?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Magasinet direkt i brevlådan, 11 nr per år

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 5 995 kr/år (ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.