Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trend

Det enda du vill bli smittad av på kontoret

Publicerad: 5 mars 2020, 10:48

Enligt en belgisk studie kan du koncentrera dig bättre om du sätter dig bredvid rätt kollega, om det handlar veckans Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Oron för att smittas av coronaviruset växer sig starkare för varje dag, över hela världen. Även här i Sverige. Reserestriktioner och karantänrutiner införs och många arbetsplatser har valt att stänga ner helt. Men om du fortfarande är tvungen att dela det öppna kontorslandskapet med en massa potentiella smittbärare får du försöka se de andra fördelarna med det. För sådana finns väl?

Vad säger forskningen?

En belgisk studie har undersökt huruvida koncentration kan smitta. Ett par studiedeltagare fick utföra en mängd olika uppgifter bredvid varandra. Vid några tillfällen såg man till att den ena deltagarens uppgifter blev svårare, då konstaterades det att den mentala ansträngningen inte bara ökade utan smittade av sig. Den blev helt enkelt densamma för dem båda. 

I ett annat moment i studien testades samma uppgifter med skillnaden att de två deltagarna satt på varsin sida av en skärm och alltså inte kunde se varandra. Återigen blev resultatet detsamma - den mer koncentrerade personen smittade av sig på sin partner. 

Och vad betyder det?

Att studierna visar samma resultat menar forskarna kan bero på att koncentration inte bara uppfattas via yttre signaler och kroppshållning, utan att vi kanske till och med uppfattar koncentration genom de kroppsdofter vi utsöndrar. 

Än så länge konstaterar Folkhälsomyndigheten att risken för smittspridning av corona-viruset ligger på en måttlig nivå, så det finns egentligen ingen anledning att flytta längre bort från dina kollegor. Försök istället välja vem du sätter dig vid baserat på hur koncentrerade de verkar. Kanske kan det rentav vara avgörande för nästa lönesamtal.

Susanna Friberg, Rodolfo

Beteendebanken är ett samarbete mellan Resumé och kommunikationsbyrån Rodolfo.

Källor:

Desender, K., Beurms, S. & Van den Bussche, E. Is mental effort exertion contagious?. Psychon Bull Rev 23, 624–631 (2016). 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.