lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trend

Känn av naturens lugnande effekt – utan att gå ut

Publicerad: 12 mars 2020, 14:35

Det räcker med att föreställa sig naturen för att känna delar av dess positiva effekter, om det handlar veckans Beteendebanken.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Att vistas i naturen kan göra underverk för stress och ångest. Men när allt fler börjar oroa sig för att gå ut och risken för någon sorts karantän inte längre är helt obefintlig, vad gör man då? Lugn, det verkar finnas en lösning som låter dig känna den positiva effekten av naturen – utan att ta ett kliv utanför dörren.

Vad säger forskningen?

48 vuxna med ångestsymtom deltog i 10 minuter långa guidade bildsessioner som leddes av en ljudinspelning. Under sessionerna fick deltagarna i uppgift att mentalt förflytta sig till en valfri plats, antingen i naturen eller i stadsmiljö. För att göra den föreställda upplevelsen mer levande blev deltagarna ombedda att visualisera färger och former runtomkring dem, engagera andra sinnen, såsom lukt och känsel, samt föreställa sig att de rör sig i den omgivningen. Före och efter de guidade bildsessionerna fyllde deltagarna i frågeformulär som mätte deras ångestnivåer. 

Resultatet visade att både de visualiserade stads- och naturbilderna minskade ångest hos deltagarna men effekten blev ännu starkare av naturbilderna. Dock upptäckte forskarna att även de deltagare som målade upp stadsmiljöer tenderade att blanda in naturinslag i sin visualisering, exempelvis ”utanför ett lägenhetshus i en trädgård”. 

Och vad betyder det?

Forskarna kallar detta naturbaserad föreställning (eng. nature based imaginary) och innebär alltså att vi mentalt kan föreställa oss naturens positiva effekt, och påverkas av den, bara genom att tänka på naturmiljöer. Vi vet om att naturen har en ångestreducerande potential och vi kan därför väcka den effekten hos oss själva. 

Såklart ger ju den riktiga naturen bäst effekt. Men skulle du mot all förmodan hamna i karantän, eller bli ombedd av din arbetsgivare att hålla dig hemma, så kan du testa att drömma dig bort till hav eller grönska ett par minuter. Kanske släpper både den vanliga jobbstressen och coronaångesten på samma gång. 

 Susanna Friberg, Rodolfo

Beteendebanken är ett samarbete mellan Resumé och kommunikationsbyrån Rodolfo 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev