Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trend

Kryptoquiz – hur bra är du på fenomenet alla snackar om?

Kryptoquiz – hur bra är du på fenomenet alla snackar om?

Som marknadsförare och kommunikatör är det viktigt att ha koll på sin samtid. Nu har du chansen att testa vårt kryptoquiz och få vägledning om fördjupning.

Publicerad: 16 april 2022, 05:30

Ämnen i artikeln:

MetaverseNFTTwitterBitcoin

Innehåll

 

Quizet (tjuvkolla inte på svaren längre ner)

1. Twittermedgrundaren Jack Dorsey sålde en NFT för 2,9 miljoner dollar. Vad innehöll NFT:n?
A. Originalbilden av den första versionen av Twitterfågeln.
B. Den första virala tweeten i Twitters historia.
C. Grundarens första tweet någonsin.

2. Vad innebär en så kallad ”51-procentsattack”?
A. En valuta faller med mer än 50 procent.
B. Mer än 50 procent av alla maskiner ägs av en enda grupp eller en och samma person.
C. Det är en större andel investerare av altcoin än stablecoin på marknaden.

3. En stad ger sig in i metaversumet där de öppnar ett virtuellt stadshus, tillgängliggör digitala samhällstjänster och arrangerar kulturevenemang. Vilken stad är det?
A. New Delhi.
B. Seoul.
C. New York.

4. Värdet på kryptovalutan som används i en virtuell värld i 3D, uppbyggd på Etheriumblockkedjan, ökade med 164 procent i samband med att Facebook gick ut med att man döper om företaget till Meta. Vad heter metaversumet vars valuta mana ökade i värde?
A. Snoopverse.
B. Decentraland.
C. The Sandbox.

5. Bitclout beskrivs som en decentraliserad sociala medie-plattform som du kan tjäna pengar på. Twitterprofiler skapades och tillskrevs ett slags index som kallas ”creator coins”. Vilken profil är mest värd på Bitclout just nu?
A. Elon Musk.
B. Real Madrid.
C. Kim Kardashian.

Scrolla längre ner i artikeln för att hitta facit!

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så avkrypterar du 2022
LÄS OCKSÅ: Snabbguide till kryptoorden – här är alla termer och emojis du måste förstå för framtidens internet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facit – klarade du kryptoquizzet?

1. Rätt svar C: grundarens första tweet någonsin.
Cirka 29 miljoner dollar gick grundarens NFT för och den löd ”Just setting up my twttr”. Illustratören som sålde Twitters första version av sin logga år 2006 genom sajten Istockphoto fick cirka 15 dollar enligt en gammal New York Times-artikel.

2. Rätt svar B: mer än 50 procent av alla maskiner ägs av en enda grupp eller en och samma person.
Hela poängen med kryptovalutor är att tekniken är decentraliserad. I stället för att få bekräftelse om äkthet från en central punkt är det tusentals noder som tillsammans når konsensus. Om fler än 50 procent äger maskinerna som utgör blockkedjorna finns det en risk att de påverkar decentraliseringen. Det hände senast i augusti med valutan bitcoin sv.

3. Rätt svar B: Seoul
Barbados, i sin tur, har sagt att de planerar att öppna en ambassad i metaversumet Decentraland.

4. Rätt svar B: Decentraland
Flera kryptomaximalister vill se att hela samhällen översätts till decentraliserade autonoma organisationer (DAO) och metaversumet Decentraland är kanske ett närmare exempel på hur våra stadsförvaltningskontor skulle kunna decentraliseras med köpta tokens som rösträtt. Om inte annat ser de hellre ett metaversum ägt av användarna än av Facebook. Samtidigt skriver New York Times om investerare som ser det som en möjlighet att ge sig in i mäklarbranschen för att ta en bit av försäljningarna av hus och mark som sker virtuellt. Ett exempel är Metaverse Group.

5. Rätt svar A: Elon Musk
Bitclout beskriver på sin webbsida att de vill skapa en framtid där sociala medieplattformar ägs och modereras av användarna snarare än företag som har grundat plattformen.

Fördjupning: Låt testresultatet guida dig vidare

Fick du 0 till 3 rätt? Här är några kunskapskällor för att värma upp

Bitcoin.se
David Hedqvist
som lanserade bitcoin.se har skrivit en interaktiv och lättförståelig guide på sajten för dem som vill förstå detaljerna med kryptovalutan.

The Generalist
Mario Gabriele
, kryptoentusiast med eget NFT-projekt och grundare av The Generalist, har publicerat en lång text med rubriken ”On the decentralised country” om hur utvecklingen av internet och blockkedjetekniken utmanar nationalstater. ”I framtiden kan vi vara ’promiskuösa nationalister’ som rör oss mellan digitala stater beroende på omständigheterna”, skriver han.

Coinbases definition av Metaverse
Kryptoväxlaren Coinbase ger sig på att definiera metaversum i blogginlägget ”How Coinbase thinks about the Metaverse”. De har en användbar tabell med checkboxar för element de tycker definierar metaversum som de själva fyllt i för bland annat Roblox.

Fick du 4 eller 5 rätt? När du är redo kan du debutera på kryptomaxi-malisternas arenor

Discord
Ett chattverktyg för unga gamers men också är ett stort forum för kryptocommunities och en möjlighet att lära sig mer om krypto. Flera kryptobolag svarar på kundtjänstfrågor från Discord och det används för att marknadsföra nya projekt och DAO:er röstar om sina nästa steg på Discord. Värt att känna till är att många går under pseudonymer och förvränger sina röster när de deltar i livechattar. Så även om du får många tips kan det därför vara svårt att källkontrollera dem. Se efter i personens kryptoplånbok om några köp ser suspekta ut.

NFT NOW
NFT-evangelisten, samt dj:n, Matt Medved har grundat digitala medieplattformen och kunskapshubben NFT Now. Han berättar för nyhetsbrevet Embedded att han gläds åt att personligen ha fått länka NFT-guider från NFT Now till ”The tonight show”-programledaren Jimmy Fallon på Twitter.

Eric Wall på Twitter
När podcasten ”Vi kallar oss krypto” bjöd in Eric Wall för att förstå varför kryptovalutorna kraschade i somras spelade de in i fem timmar. Han är lite av en kunskapsbank och i princip alla som kan något om krypto och vill dela med sig av den kunskapen är aktiva på Twitter. Eric Wall är en av dem.

 

Det här quizzet publicerades först i Resumés magasin

Det finns i utgåva 01/2022 som också innehåller ett stort reportage om framtidens talang. Resumés magasin ingår i din prenumeration.

 

Sevgi Camuz

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.