Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trend

Välkomna alla hjärtans dag med öppna armar

Publicerad: 13 februari 2020, 12:24

En öppen kroppshållning viktigt för swajpframgång, om det handlar veckans Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Letar du efter någon att tillbringa fredagen med? Har du kanske tänkt använda en populär dejtingapp? Då kan din framgång faktiskt påverkas med några enkla knep på profilbilden. Och nej, vi pratar inte om fisk, varken nyfångad eller fryst. Istället kan något så enkelt som öppna armar påverka hur många som svajpar höger.

Vad säger forskningen?

En studie från Princeton University har visat att en öppen kroppshållning, till exempel med armarna utåt i stället för i kors, gör oss mer attraktiva hos andra. Studien byggde på data från både ett inspelat speed dejting-event och från dejtingappen Tinder. I båda fallen såg man att de som hade en mer öppen kroppshållning blev valda i större utsträckning.

I Tinder-studien skapade man två olika profiler med samma person, en där personen på profilbilden hade en mer ihopkrupen hållning med armarna i kors och en där den hade en mer öppen, självsäker hållning. Studien visade att vi tenderar att välja en person med öppnare hållning även om det bara är på bild.

Studien visade också att skillnaden mellan hur kroppshållningen påverkade resultatet för män och kvinnor var ganska marginell. I speed dating-testet fanns ingen nämnvärd skillnad i effekt, medan Tinder-testet visade en liten men knappast avgörande fördel för männen. 

Och vad betyder det?

När det handlar om att svajpa sig igenom ett flöde av potentiella dejter fattas de flesta besluten på mycket kort tid. Uppenbarligen spelar kroppshållningen då en klart avgörande roll, vilket inte är så konstigt. Innan vi hunnit prata med varandra får vi helt enkelt förlita oss på andra signaler.

Forskarna bakom studien menar också att resultatet tydligt kullkastar den stereotypa bilden av dominanta män och undergivna kvinnor. Dominans och självsäkerhet verkar helt enkelt ses som attraktivt oavsett kön, vilket känns bra att äntligen få på papper.

Vem du än är eller vem du än hoppas på att snärja är alltså en självsäker profilbild bokstavligt talat ett säkert kort. Så sträck på dig och sätt händerna i sidorna.*Klick*.

Källa: Dominant, open nonverbal displays are attractive at zero-acquaintance

Beteendebanken är ett samarbete mellan kommunikationsbyrån Rodolfo och Resumé.

Ludwig Jonsson

Beteendebanken är ett samarbete mellan kommunikationsbyrån Rodolfo och Resumé.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.