Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trend

Varför är det kul när folk blir roastade?

Publicerad: 16 januari 2020, 12:28

När Ricky Gervais tog heder och ära av Hollywood-eliten rungade skratten i internets korridorer. I veckans Beteendebanken undersöker Ludwig Jonsson varför.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

När Ricky Gervais för femte och sista gången höll i Golden Globe-galan träffade kängorna mot branschkollegorna hårdare än någonsin hittills. Hysteriskt roligt enligt många, även om Tom Hanks inte såg helt bekväm ut.

Roasting, alltså att göra sig lustig över någon för att roa en bredare publik, är vid det här laget en utbredd humorform, både i komikervärlden och på sociala medier. Och med fler galor på ingång lär det nog dyka upp fler skämt på andras bekostnad. Men vad är det som gör d en här typen av uthängande humor så rolig? Och när övergår den till att inte vara det?

Vad säger forskningen?

I en studie granskade forskarna Dr. Thomas Ford och Mark Ferguson den empiriska och teoretiska litteraturen om förnedringshumor som underhållning. De ville söka svar på varför nedvärderande humor anses rolig och fann att tre teorier gav svar på frågan.

En av teorierna gav stöd för att människor som uppskattar när andra utsätts för nedvärderande skämt generellt gör det för att det ger en känsla av överlägsenhet. En boost i den egna självkänslan helt enkelt. Vidare verkar det som att sådan humor är underhållande hos de individer som får sin sociala identitet förstärkt i den specifika kontexten. Viss forskning har även kunnat visa att förnedringshumor kan fungera som utlopp för negativa tankar, både hos avsändaren och mottagaren av skämtet. Ett relativt harmlöst sätt att uttrycka och tillfredsställa omedvetna, socialt oacceptabla impulser.

I en annan studie från 2019 undersökte man om förnedrande humor uppfattas som mer positivt ifall avsändaren till skämtet är en del av gruppen som ”smutskastats”, jämfört med om hen inte är det.  Studiens deltagare fick bedöma när en heterosexuell respektive en homosexuell person sa ett nedslående skämt som riktade sig mot homosexuella samt ett skämt som inte gjorde det. Det visade sig att i samtliga studier bedömde deltagarna förnedrande humor som mer lämpligt om avsändaren tillhörde gruppen som skämtet riktades mot.

Och vad betyder det?

Ford och Ferguson förklarar att en anledning till att roasting uppskattas är att den kan fungera som ett socialt smörjmedel. Den kan lindra frostiga relationer mellan människor och få folk att känna sig mer avslappnade och bekväma runt varandra. 

Det förnedringshumor gör är att uppmärksamma stunder då människor är fåniga, klantiga, eller på andra sätt smått ”defekta”. Som åskådare kan vi må bra i den stunden och känna att vår egen självkänsla upphöjs, eftersom vi inte är lika illa som roast-offret. Viktigt att komma ihåg är dock att det verkar vara mer tillåtet för människor att göra nedslående skämt om sin egen sociala grupp än om personer som inte tillhör ens egen identitetsgrupp. Så nästa vecka kanske vi helt enkelt testar genom att roasta någon av våra kollegor i kommunikationsbranschen.

Källor:

Ferguson, M. A., & E. Ford, T. (2008). Disparagement humor: A theoretical and empirical review of psychoanalytic, superiority, and social identity theories. Humor - International Journal of Humor Research, 21(3), 283-312.

Thai, A., M. Borgella, A., & S. Sanchez, M. (2019). It's only funny if we say it: Disparagement humor is better received if it originates from a member of the group being disparaged.

Ludwig Jonsson

Beteendebanken är ett samarbete mellan kommunikationsbyrån Rodolfo och Resumé.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.