måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

De är branschens tio bäst betalda

Publicerad: 16 november 2020, 12:13

Från vänster ovanifrån: Joséphine Edwall Björklund, kommunikationsdirektör Essity, Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikations- och hållbarhetschef på Investor, Helena Norrman, vd JKL, Jonas Palmqvist, operativ chef på Weber Shandwick, Torun Litzén, kommunikationschef på Kinnevik, Anders Lindberg, grundare JKL och Stefan Stern, kommunikationsansvarig Nordstjernan.

Foto: Montage

Nyfiken på vem som tjänar mest i kommunikationsbranschen? Resumé har kartlagt inkomsterna för flera hundra branschledare, från byrå-och kommunikationschefer till marknadschefer och creative directors. Se vilka som tjänar alla mest i listan nedan.

Ämnen i artikeln:

PrimeWeber ShandwickKinnevikJKLInvestorEssitySEBElectroluxTelia

Julia V. Caesar

julia.v.caesar@resume.se


En karriär i kommunikationsbranschen kan löna sig rejält, särskilt för den som grundar eller är delägare i en byrå.

Även om det nu gått sex år sedan Prime och systerbyrån United Minds såldes till Weber Shandwick märks försäljningen fortfarande av i Resumés årliga kartläggning av inkomsterna. Bäst betald 2019 är Jonas Palmqvist, operativ chef Weber Shandwick, med en inkomst på 11,2 miljoner kronor. Summan motsvarar en 815-procentig ökning jämfört med föregående år, och förklaras av en delbetalning från nämnda försäljning. Det är med andra ord inte en saftig månadslön som gör Jonas Palmqvist till Sveriges bäst betalda i kommunikationsbranschen 2019. 

Näst bäst betald under året är investmentbolaget Kinneviks kommunikationschef Torun Litzén, som liksom Jonas Palmqvist redovisade en inkomst på 11,2 miljoner kronor. Summan har dock dopats av ett incitamentsprogram och en kontantersättning för deltagande i ett LTIP-program, enligt kommunikationschefen. 

Tredje bäst betald i hela kommunikationsbranschen är JKL:s nya vd Helena Norrman, vars inkomst skrivs till 8,9 miljoner kronor. Det är mer än en fördubbling jämfört med föregående år. Inte heller denna inkomst består av enbart lön, då ökningen är kopplad till att vd:n under året lämnade sitt uppdrag som marknads- och kommunikationsdirektör på Ericsson. 

Nedan sammanfattar Resumé kommunikationsbranschens tio bäst betalda personer under 2019. Informationen kommer från fem separata listor där Resumé kartlagt inkomsterna hos Sveriges pr-, marknads-, kommunikations, byrå- och inhousechefer. 

Om du läser i mobilen: Scrolla till vänster i diagrammet för att se alla siffror.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Vill du läsa mer? Nedan kan du läsa listorna i sin helhet. 

Löneligan 2020 – läs alla artiklar här

Så mycket tjänar Sveriges bäst betalda pr-chefer 

Marknadscheferna med fetast lönekuvert 

Kommunikationscheferna som tjänar bäst

De är Sveriges bäst betalda byråchefer 

Så mycket tjänar inhousecheferna 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev