Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Dråpslag för frilansare: Får inte ta del av statliga coronastödet

Publicerad: 19 mars 2020, 13:19

När finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens krispaket för att rädda svenska företag i coronakrisen sade hon att stödet skulle omfatta så många företag som möjligt. Nu skriver Breakit att uppemot 1 miljon egenföretagare kommer att ställas utanför stödet.


Ämnen i artikeln:

FrilansCoronaviruset

I måndags presenterade regeringen ett omfattande krispaket på uppemot 300 miljarder kronor för att mildra den ekonomiska smäll som coronautbrottet innebär för många svenska företag. Stödpaketet innebär bland annat att staten tar över sjuklöneansvaret, ger företagen anstånd med att betala in skatt och står för halva lönekostnaden vid korttidspermittering. Syftet med den senare åtgärden är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.

På pressträffen där krispaketet presenterades sade finansminister Magdalena Andersson (S) att hjälpen skulle omfatta så många företag som möjligt. 

Nu rapporterar Breakit att närmare 1 miljon svenska företag, där grundaren är den enda anställde, inte omfattas av en av de bärande delarna av stödpaketet, reglerna för korttidspermittering. Korttidspermitteringen låter anställda på ner i arbetstid men ändå behålla cirka 90 procent av lönen. Det innebär att till exempel konsulter och frilansare inom reklambranschen inte får ta del av den här delen av stödet. 

Tillväxtverket skriver på sin sajt att stödåtgärden med korttidspermettering är en ”viktig åtgärd” nu när många företag är pressade med anledning av det nya coronaviruset. Men de skriver också: 

”Det aktuella stödet för korttidspermittering baseras på lagen om korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte egenföretagare”.

Entreprenörer som Breakit har pratat med är upprörda över att gå miste om stödet. 

”Vi småföretagare som arbetar själva i vårt bolag och dessutom äger bolaget får vi inte ta del av korttidspermittering? Det finns ju massor av småföretagare som blir utan denna möjlighet att överleva”, säger en person

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

FrilansCoronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.