Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Efter tio år – Peje Emilsson och Kreab köper ut nätverket

Publicerad: 19 december 2019, 10:38

Kreab, grundat av Peje Emilsson, var Sveriges första pr-byrå.

Foto: Janne Naess

Kreabs svenska gren Kreab Partner köper ut minoritetsägarna Omnicom från det globala Kreab Worldwide.


Ämnen i artikeln:

KreabOmnicom

För tio år sedan köpte Omnicom-divisionen The DAS Group of Companies en minoritetsdel i den svenska pr- och pa-byrån Kreab. Kreab har sedan länge sin spetskompetens inom finansiell kommunikation, public affairs och corporate communications. Parterna hade då samarbetat på olika sätt i närmare tio år och tanken var att bredda sin representation runtom i världen för att därmed bli mer attraktiva för globala kunder. Kreab hade exempelvis ett större kontor i Bryssel där Omnicom ville in medan förhållandet var det motsatta i London. Parterna gick inte ut med exakt hur stor del Omnicom köpte upp men Kreabs grundare Peje Emilsson var tydlig med att han genom bolaget Magnora hade röstmajoritet.

LÄS MER: Peje Emilsson – ”Nu för tiden kan man kalla mig influencer” 

Nu väljer dock Kreab att köpa tillbaka andelen från Omnicom. Köpet sker via Kreabs svenska verksamhet Kreab Partner där Peje Emilsson är majoritetsägare.

– DAS har varit en utmärkt partner under de drygt 10 år då vi gemensamt utvecklat Kreab till ett världsomspännande bolag med kontor i 25 länder - i dag med 85% av intäkterna utanför Sverige. Samarbetet med bolag, ägda av DAS, fortsätter i kundprojekt där vår gemensamma kompetens efterfrågas, säger Peje Emilsson i ett pressmeddelande.

Peje Emilsson säger till Resumé att affären är naturlig då Omnicom i princip aldrig är minoritetsägare i de verksamheter koncernen är inblandade i. I avtalet som skrevs för tio år sedan fanns en klausul om att han kunde ta över helheten när tiden var mogen.

– Med ett samlat ägarskap och ett enklare beslutsfattande får vi bättre möjlighet att forma vår egen framtid. Med det sagt har vi fortsättningsvis bra arbetsrelationer med Omnicoms övriga bolag.

Kreab har de senaste tjugo åren haft merparten av tillväxten internationellt. Sverige står för tillfället bara för cirka 15 procent av bolagets omsättning. Peje Emilsson tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

– Gränslandet mellan politik och företagande blir viktigare och viktigare och parterna måste veta hur de ska kommunicera i känsliga situationer.

Nästa år fyller Kreab 50 och Peje Emilsson 74. Han ser dock att han fortfarande har ”ett gäng” år kvar i sig innan det är dags för pension.

– Malaysias premiärminister fyllde precis 94. Riktigt så länge tror jag inte det blir men så länge jag är pigg kommer jag att fortsätta.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

KreabOmnicom

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.