Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Investmentbolag köper in sig i People People People: ”Skräms lite av lågkonjunktur – då vill man gärna rusta”

Publicerad: 31 oktober 2022, 10:10

Anders Ribba (koncernchef PPP), Frida Liakos (CFO PPP), Niclas Wikström (partner PPP), Melker Forssén (partner PPP), Jan-Olof Svensson (VD Pamica), Frida Svensson (Pamica), Christian Albinsson (partner PPP), Marte Ramborg (partner PPP).

Det har gått drygt två år sedan köpte grundarna köpte tillbaka byrågruppen från Bonnier och skapade People People People (PPP). Nu väljer investmentbolaget Pamica att köpa in sig. Ambitionen framåt är att växa organiskt och genom förvärv.

Ämnen i artikeln:

NyheterPeople People PeopleSpoon

R

Redaktionen

red@resume.se


People People People består idag av nio olika byråer i fyra länder, bland andra Spoon, Oh My, KIT, Post och Trickle. Sammanlagt arbetar drygt 400 medarbetare i byrågruppen med allt från strategi och kampanj, till PR och film. Förra året omsatte koncernen 412 och gjorde en vinst på 12 miljoner kronor. Enligt ett pressmeddelande väntas omsättningen landa på över en halv miljard 2022.  

Nu tar alltså People People People in företagsgruppen Pamica som investerare för att kunna ta nästa steg i byrågruppens utveckling.

Pamica är en företagsgrupp som skapat ett nätverk av över 200 investerare som tillsammans med entreprenörerna i de olika portföljbolagen bygger lönsamma bolag med tillväxt i fokus. Pamica omsätter drygt 3 miljarder kronor i sina 13 portföljbolag som har ca 1 500 medarbetare.

– Vi har följt People People People länge och vi har samma filosofi om hur man ska driva bolag – människorna i fokus. Vi kallar det ”fina bolag” och vi bygger för framtiden tillsammans med entreprenörerna. Vi gillar att grundarna av PPP har en långsiktig ägarhorisont, i Spoons fall är det 24 år sedan de startade, en imponerande resa från fyra personer på en vind till 400 medarbetare i fyra länder och en halv miljard i omsättning, säger Jan-Olof Svensson, grundare av Pamica i en kommentar. 

Efter Pamicas intåg är det fortfarande samma medarbetarpartners i People People People som i dag. Det sker inga förändringar i ledningen, förutom att Pamica kommer ta plats i PPP:s styrelse. 

Christian Albinsson, parter och pressansvarig på PPP, berättar att valet att ta in externa ägare dels grundar sig i den stundande lågkonjunkturen.

– Vi gillar externa ägare och har väl känt att när man går in och kollar på nyheterna på morgonen så skräms man lite av att det ska bli lågkonjunktur och då vill man gärna rusta för det. Vi tänkte att det här var smart ur alla aspekter, framför allt för medarbetarna och vår egen trygghet framåt.

Hur stor andel av PPP handlar det om?
– Det har vi inte gått ut med. Det beror lite på hur det går i framtiden och hur samarbetet fungerar, men det är inte någon transaktion som bara sker en gång. 

Hur mycket pengar får ni?
– Det kan jag inte heller gå in på men det jag kan säga är att värderingen också beror på hur utvecklingen ser ut framåt. Vi ser det här lika långsiktigt som vi har gjort tidigare, vi hade höga banklån och det är dem vi reglerat i förstaläget.

Vad vill ni möjliggöra med den här förändringen?
– Dels är det en trygghet för oss och våra medarbetare framåt nu när det blir lågkonjunktur. Sen ger det oss också möjligheter att göra sådant som vi inte kunnat göra innan för att det inte funnits pengar. Nu kan vi med hjälp av Pamica expandera på våra olika marknader.

Vad blir nästa mål?
– Vi har faktiskt inte haft ett möte om detta än men vi har pratat om att det hade varit häftigt att omsätta en miljard, så det är ett mål.

Varför är den här ägaren rätt sammanhang för er, de har ingen bakgrund av att investera i branschen?
– De hade inte investerat i den här branschen om det inte var för att vi lärt känna dem under en treårsperiod. Vi hade en dialog med dem när vi köpte ut bolaget för tre år sedan, så de har varit med hela vägen. Det är personliga kopplingar som gjort det möjligt och jag är övertygad om att vi kommer få driva bolaget som vi vill och det har varit det viktigaste för oss alla, avslutar Christian Albinsson. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev