söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Lista: Här är miljonbolagen i branschen som kraschade 2022

Publicerad: 2 januari 2023, 14:25

Konkurserna i branschen ökar med de sämre ekonomiska tiderna, visar ny statistik. Resumé har tittat närmare på företagen inom marknadsföring och kommunikation som fick kasta in handduken i fjol.

Ämnen i artikeln:

ToppnyheterKonkurs

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det är tydligt att det hårdare ekonomiska läget börjat synas i många branscher. Färsk statistik från kreditupplysningsföretaget UC visar att antalet konkurser ökade med 20 procent under andra halvan av 2022 och noterade den högsta nivån på tio år. Kommunikationsbranschen är inte lika hårt drabbad som exempelvis hotell- och restaurangsektorn.

Enligt UC:s statistik registrerades 275 konkurser under 2022, att jämföras med 268 under föregående år. En ökning med tre procent. Ser man till decembermånaden så har konkurserna i branschen ökat med 14 procent, till 24 stycken (21).

Nedan går uppmärksammar Resumé några av krascherna under fjolåret och listar bolagen med över en miljon i omsättning som slutade i konkurs.

***

När pandemin slog till dog Gigstrs ursprungliga affärsidé om en mobilbaserad app som matchade företag med frilansande personal för event och popup-butiker. De omvandlade bolaget till att bli en gig-plattform för frilansande kreatörer som kunde matchas mot byråer och marknadsavdelningar. Sedan starten 2011 har bolaget samlat på sig omkring 15 miljoner kronor i förluster. I den senaste årsredovisningen landade omsättningen på 18,5 mkr (en fördubbling jämfört med föregående år) och ett rörelseresultat på 202 000 kronor (-3,7 mkr). Den 6 december lämnade bolaget in sin konkursansökan till Stockholms tingsrätt.

– Det blev i slutändan inte värt mödan och kostnaden för vår del. Vi blev väldigt riskexponerade eftersom byråerna i sig är väldigt exponerade för konjunkturen och marknadsavdelningarnas nycker, sade plattformens marknadschef Alexander Åström till Resumé i samband med konkursen.

***

Redan 1985 grundades bolaget Inforesurs i Sundsvall. Företaget har genom åren delat ut hushållsreklam för Svensk direktreklams räkning, men coronapandemin blev ett hårt slag för reklambolaget som ansökte om konkurs under sommaren.

– Vi har haft ett totalt intäktsbortfall på tio miljoner kronor på tre år, sade Göran Andersson, vd och franchisetagare till Sundsvalls tidning i samband med konkursansökan.

Under senaste redovisade räkenskapsåret (2021) uppgick omsättningen till 11 miljoner kronor, förlusten var då 150 000 kronor. Bolaget hade då 14 anställda.

***

Startupen Leeroy i Sundsvall har arbetat med att ta fram olika digitala lösningar för restauranger, med bland annat kassasystem, lojalitetsapp och lösningar för onlinebeställningar. Pandemin slog hårt mot bolaget och omsättningen landade på 7,8 miljoner kronor 2020. Följande år fördubblades intäkterna med förlusten steg till 66 miljoner kronor. I december ansökte bolaget, som haft tunga investerare som Axel Johnson-gruppens Novax, Tommy Jacobsons Zenith och NFT Ventures på ägarlistan, om konkurs.

***

Smart Film AB försattes i konkurs den 20 september i fjol. Produktionsbolaget grundades 2001, var verksamt inom reklambranschen och hade sitt säte i Limhamn. Enligt den senaste årsredovisningen från 2021 hade bolaget 14 anställda. Omsättningen landade på 10 miljoner och bolaget gjorde här en rörelseförlust på 1,4 miljoner kronor. Av årsredovisningen framgår att bolaget drabbats hårt av coronapandemin de senaste åren och upplöst obeskattade reserver för att kompensera förlusterna.

***

Moa Berglöf var talskrivare åt den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) och fick stor uppmärksamhet förra året till följd av boken Landsförrädare, som skildrade arbetet som talskrivare inifrån. Hennes byrå Östra flygeln Kommunikation omsatte närmare 1,5 miljoner kronor år 2016 med en vinst på 88 000 kronor. De senaste åren har bolaget drivits som ett enmansföretag och det senaste redovisade räkenskapsåret (2020) visade en omsättning på 688 000 kronor, förlusten blev -289 000 kronor och i december inleddes konkursen.

***

Efter några års etableringshysteri såg vi många bolag från padelboomen gå i graven under 2022. Ett av dem var City Affärsutveckling i Ljungby som under 2021 förvärvades av Wap Holding i Örebro. Sedan starten har bolaget hyrt ut padellokaler och utrustning, men också bedrivit affärsutveckling, reklam och marknadsföring för sporten. I mitten av oktober ansökte bolaget om konkurs. 

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev