Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Mitt i krisen – små byrånätverk ökar medan de stora rasar

Publicerad: 7 augusti 2020, 09:46

Foto: Getty Images.

Medan de stora byrånätverken och -grupperna kämpar ekonomiskt växer deras mindre kolleger – trots pandemin.


Ämnen i artikeln:

S4 CapitalByråerByrånätverk

Den amerikanska reklammarknaden spås sjunka med 25 procent i år, och kommer inte att repa sig förrän 2023, enligt analysfirman Forrester. Trots det pressade ekonomiska läget är det små byrånätverk som går som tåget. Det skriver Digiday.

Ett exempel är S4 Capital, som nyligen lämnade en prognos om en tvåsiffrig intäktsökning och bruttotillväxt under 2020. Ett annat är nätverket You & Mr Jones, som växte organiskt med 20 procent under årets sex första månader. Under samma period har S4 Capital köpt upp Amazon-specialisterna Orca Pacific medan You & Mr Jones har köpt influencer-nätverket Collectively.

LÄS MER: MDC Partners intäkter rasar

Samtidigt har Publicis Groupes organiska tillväxt krympt med åtta procent under det första halvåret 2020. MDC Partners intäkter minskade med 26 procent under det andra kvartalet i år.

Vad är då anledningen till denna utveckling, som sker i två separata riktningar? Digiday spekulerar i att en orsak kan vara att de små nätverken, som S4 Capital och You & Mr Jones, har betydligt bättre relationer till adtechbolagen och till giganter som Tiktok, Apple, Amazon och Niantic än vad de större nätverken har. Enligt Adweek är de två största självständiga adtech-bolagen värda mer än de fyra största byrånätverken. The Trade Desk och Roku är värda 42,8 miljarder dollar medan motsvarande siffra för Omnicom, WPP, IPG och Publicis hamnar på 35,1 miljarder dollar.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.