söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Peje Emilsson skänker bort Kreab – till egna stiftelsen

Publicerad: 26 juni 2023, 13:18

Foto: Janne Næss

Peje Emilsson skänker bort livsverket Kreab, ett bolag som omsätter cirka 600 miljoner kronor. Mottagare är en stiftelse där familjen Emilsson sitter i styrelsen.

Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonKreab

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Efter 53 år som huvudägare av Kreab har Peje Emilsson beslutat sig för att skänka bort den globala pr-byrån, det rapporterar Dagens industri. Mottagare är stiftelsen Peje Foundation där tre av familjemedlemmarna ska sitta i styrelsen. Stiftelsen kommer även att utse styrelsen i Kreab.

LÄS MER: Peje Emilsson: ”Nu för tiden kan man kalla mig influencer”

Kreab var Sverige första pr-byrå och la i mångt och mycket grunden för opinionsbildning i Sverige. Byrån har alltid stått Moderaterna och Svenskt näringsliv nära. Även om dess inflytande i Sverige inte är lika stort som det en gång var har verksamheten växt ut till en internationell spelare som förra året omsatte cirka 600 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 76 miljoner kronor. Den svenska verksamheten står för cirka 15 procent av omsättningen.

– Detta med att ärva och fördärva är en realitet. Man ska inte utse sina barn och barnbarn för den frestelsen. Jag vill att det här bolaget ska överleva mig. Jag har alltid tänkt mer i generation än i kvartal. Jag väljer en inte jättevanlig väg. Det som är inne är att bygga företag och bli en hjälte när man säljer, säger Emilsson till Dagens industri.

För 14 år sedan såldes en minoritet av Kreab till det börsnoterade byrånätverket Omnicom, tio år senare köpte dock Kreab tillbaka aktierna.

Processen med att skänka bort byrån kommer att ske successivt och inte vara helt färdigt förrän 2030. Hittills har Emilsson skänkt 20 procent av ägandet till Peje Foundation, en tredjedel av aktierna kommer han även att lösa in. Själv bedömer Peje Emilsson att Kreab är värt cirka 400 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev