onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Pontus Rasmusson får halv miljon fryst av Kronofogden

Publicerad: 15 maj 2023, 13:05

Bilden är ett montage. Pontus Rasmusson får sina tillgångar frysta av Kronofogden och skatteverket.

Foto: Youtube.

Det stormar vidare kring Youtubern och influencern Pontus Rasmusson. I april fick han 480 000 kronor frysta av Kronofogden.

Ämnen i artikeln:

Pontus RasmussonSkatteverketSociala medierEkonomiAnnons

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Det är Skatteverket som begärt att de 480 000 kronorna ska frysas. Det efter att de har inlett en granskning av Pontus Rasmussons deklarerade intäkter och funnit ett betydande underskott av betalda skatter, ett förfarande som misstänkts ha pågått under flera år. Den småländske Youtube-profilen hävdar själv att Skatteverkets beräkningar är felaktiga. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

LÄS OCKSÅ: Annonsörerna rasar mot Pontus Rasmusson: ”Ljuger om kontakt med varumärken”

Att pengarna blivit frysta innebär att 480 000 kronor på Pontus Rasmussons konto i Skandiabanken förts över till Kronofogden under utredningen.

Skatteverkets pågående utredning mot Rasmusson gäller moms, inkomstskatt och arbetsgivaravgifter under 2019-2021. Förvaltningsrätten konstaterade i beslutet om betalningssäkring att skatteundandragandet i fallet får anses ha varit omfattande och systematiskt, och gällt betydande belopp.

24-åringen har nyligen överklagat Kronofogdens verkställighet när det gäller de frysta medlen, bland annat med argumentet att han inte kan bli påförd några arbetsgivaravgifter eftersom han inte har haft några anställda. ”Jag har inte gett någon ersättning för det mina föräldrar gjort för mig. Detta är förmedlat till Skatteverket...” skriver han till Växjö tingsrätt, där ärendet om betalningssäkring nu ligger.

Kronofogden har i en replik i ärendet dock meddelat att det inte är aktuellt med någon omprövning.

LÄS MER: Så jobbar du för brand safety i affiliatesamarbeten

Tidigare har Pontus Rasmusson blivit kritiserad efter att Svenska Dagbladet kunde visa att han lurat barn på pengar. Han har dessutom pratat sex med sina unga följare och sålt stringtrosor som merch.

Sedan tog det inte lång tid innan Pontus Rasmusson påstod sig ha samarbeten med flera annonsörer på sin Instagram, bland annat Björn Borg och leksaksföretaget Micki. Det medan annonsörerna tog kraftigt avstånd och menar att influencern är blockerad – medan Pontus Rasmusson krävde att få betalt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev