Affärer
Resumé polisanmäler Bianca Ingrossos smyckesvarumärke
Publicerad: 27 mars 2023, 11:44
Foto: Tim Aro/TT
Resumé vill se vilka ägare som står bakom Bianca Ingrosso och Lovisa Worges smyckesvarumärke Ani Jewels. Men bolaget vägrar att dela med sig av aktieboken – ett brott mot aktiebolagslagen. ”Har svårt att förstå vad det här bolaget har att vinna på den här attityden”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
Efter succén med sminkbolaget Caia Cosmetics lanserade Bianca Ingrosso och influencerkollegan Lovisa Worge smyckesvarumärket Ani Jewels, i maj förra året. Bakom bolaget står industriveteranerna Jesper Matsch och Mikael Snabb, som också var med och grundade Caia Cosmetics, samt Daniel Lindh och Tomaj Sangchi, varav den senare har rollen som vd. Tidigare i mars rapporterade Di att Ani Jewels efter sitt första och relativt korta verksamhetsår nådde en omsättning på nästan 20 miljoner kronor och en vinst på 4,6 miljoner.
Resumé har under den senaste tiden jobbat med en kartläggning av ägandet i företag som grundats av influencers, där Ani Jewels ingår. Redan i december förra året kontaktades Ani Jewels med en förfrågan att få ta del av bolagets aktiebok. Alla bolag är enligt Aktiebolagslagen (ABL) skyldiga att hålla sina aktieböcker tillgängliga för de som önskar ta del av den.
I förra veckan nådde Resumé till slut vd Tomaj Sangchi på mejl, efter upprepade kontaktförsök. Han skriver då att han inte tänker dela Ani Jewels aktiebok med Resumé.
– Jag förstår att du vill undersöka ägarstrukturen hos vårt företag, men på grund av våra interna policyer, sekretesskrav och skyddet av personlig information kan vi tyvärr inte dela vår aktiebok med externa parter, inklusive journalister. Vi tolkar lagen som ett skydd för aktieägare (ABL) och deras närstående, snarare än som en grund för att dela privat ägares ägarförhållanden med allmänheten. Vi värnar om integriteten och privatlivet för våra delägare och följer strikta riktlinjer för att skydda deras information, skriver Tomaj Sangchi i mejlet.
LÄS MER: Bianca Ingrossos hotas av stort bötesbelopp efter smygreklam
När Resumé återigen påpekar bolags lagstadgade skyldighet att hålla sina aktieböcker tillgängliga, svarar Tomaj Sangchi:
– Efter att ha gått igenom lagen noggrant och rådgjort med våra juridiska rådgivare har vi kommit fram till svaret som jag skrev till dig i tidigare mejl. På grund av våra interna policyer, sekretesskrav och skyddet av personlig information kan vi tyvärr inte dela vår aktiebok med externa parter. Inte minst när avsikten är att publicera informationen till allmänheten. Du är självklart välkommen att gå vidare med ärendet, men vårt svar förblir oförändrat och med det anser vi att denna fråga är avslutad.
Resumé kontaktar Bolagsverket, där enhetschef Jan Westerberg bekräftar att alla bolag som inte är avstämningsbolag enligt svensk lag är skyldiga att hålla aktieboken tillgänglig för vem som helst som önskar ta del av den.
– Vägran att låta någon ta del av aktieboken är straffsanktionerad, skriver Jan Westerberg och pekar på hur det i aktiebolagslagen (30 kap. 1 § p. 1 aktiebolagslagen (2005:551)) framgår att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att hålla aktieboken tillgänglig kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
Resumé har nu polisanmält Ani Jewels för brott mot ABL.
Yttrandefrihetsexperten och frilansjournalisten Nils Funcke är kritisk till Anis agerande.
– Jag har svårt att förstå varför man trilskas med det här, enligt svensk lag ska alla bolag vara öppna med sin aktiebok. Det finns ett insynsintresse vad gäller ägarförhållandena, både för de som är intresserade av att investera i ett bolag och för allmänheten.
Vad hade det inneburit för transparensen om alla företag gjort så här?
– Det är ju redan svårt att granska privata bolag som det är, eftersom offentlighetsprincipen inte gäller. Vi är helt hänvisade till årsredovisningar och tillsynsmyndigheter som Finansinspektionen. Varje steg mot att bolag sluter sig tätare innebär att det blir än svårare för journalister att utkräva ansvar, och det är ju alltid ägaren som är ytterst ansvarig.
– Jag har svårt att förstå vad det här bolaget har att vinna på den här attityden. Det gagnar dem verkligen inte, utan sätter snarare i gång konspiratoriska tankegångar hos dem som är lagda åt det hållet, fortsätter Nils Funcke.
LÄS MER: Världsstjärnorna åtalas för kryptobedrägeri: manipulerade värdet