Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Resumés guide till krispaketet: Viktigaste punkterna för branschen

Resumés guide till krispaketet: Viktigaste punkterna för branschen

Här kan man läsa om stödåtgärderna från staten som företag i marknads- och kommunikationsbranschen kan ansöka om. Resumé sammanfattar och uppdaterar listan löpande.

Publicerad: 27 mars 2020, 12:45

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetKommunikationsbyråerKommunikationsbranschen

Innehåll

Från den 16 mars har regeringen vid ett flertal tillfällen presenterat åtgärder för att för att stötta företagare som drabbas av de ekonomiska effekter som coronaviruset innebär.

Sedan coronakrisens konsekvenser för näringslivet blev uppenbara har Komm och dess tillförordnade vd Linda Nilsson haft en kontinuerlig dialog med regeringen och de ansvariga departementen för att ge en röst åt kommunikationsbranschen och byråernas intressen. Under onsdagen kom ett nytt stödpaket från januaripartierna (S, MP, L och C) där bland annat en slopad arbetsgivaravgift i fyra månader presenterades, ett besked som fått bra ett mottagande i näringslivet och åtgärder som var önskade hos flera av de byråledare som Resumé pratade med tidigare i veckan. Det finns dock fortfarande en oro hos många byråentreprenörer, inte minst företagare med enskild firma som inte omfattas av åtgärderna, att det stöd som finns att tillgå inte kommer att räcka till.

LÄS MER: Komms önskelista till regeringen

LÄS MER: ”Byråledare kritiska till regeringens stödpaket”

***

Nedan sammanfattar Resumé de viktigaste punkterna för kommunikationsbranschen bland de stödåtgärder som regeringen hittills har presenterat.

Korttidspermittering (kortidsarbete)

Korttidspermittering administreras av Tillväxtverket. Systemet finns till som ett sätt att undvika uppsägningar och ska underlätta att snabbt komma tillbaka när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens. 

Korttidspermittering innebär att anställda kan gå ner i arbetstid och att staten går in och täcker tre fjärdedelar av kostnaden. Åtgärden innebär att en anställd kan gå ner upp till 40 procent i arbetstid och behålla 90 procent av lönen. Företaget å sin sida minskar lönekostnaden för medarbetaren med cirka 50 procent.

Exempel

En anställd med en månadslön på 32 700 kronor som går ner till 40 procent i arbetstid får behålla 92,5 procent lönen (cirka 30 250 kronor). Arbetsgivarens kostnader för lön och arbetsgivaravgifter minskar i samma steg med 47,5 procent, från 43 000 till 20 425 kronor. 

Villkor

• Företagare måste kunna styrka att de är drabbade av coronakrisen och att det handlar om en tillfällig ekonomisk nedgång. Det kan exempelvis handla om tillfällig arbetsbrist för vissa funktioner.

• Konsulter och visstidsanställda måste sägas upp, så länge inte företagen kan bevisa att de är kritiska för verksamheten.

• För företag utan kollektivavtal måste minst 70 procent av de anställda gå med på permitteringen, utan kollektivavtal går det heller inte att rikta permitteringarna.

• Egenföretagare kan inte nyttja korttidspermitteringen, däremot småföretagare med minst en anställd.

• Lönetaket i förslaget ligger på 44 000 kronor. 

• Omfattar anställda som har varit anställda minst tre månader.

• Ensamföretagare har rätt att söka stödet för korttidsarbete, så länge företaget inte drivs som enskild firma.

Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

Här hittar du mer information om korttidspermittering.

 

 

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter

Mellan den 1 mars – 30 juni 2020  kommer företag med upp till 30 anställda ges möjligheten att bara behöva betala ålderspensionsavgiften. Även numerärt större företag kan ta del av åtgärden, men de sänkta avgifterna kan alltså då bara användas för 30 anställda. Den sänkta avgiften gäller på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Skattelättnaden blir därmed 5 300 kronor per anställd och månad. Motsvarande sänkning görs på egenavgifterna för enmansbolag.

 

Företagsakut

Vid onsdagens presskonferens presenterades en lånegaranti som innebär att staten företagen kommer att kunna låna max 75 miljoner kronor där staten tar 70 procent av riskerna. Under de första månaderna behöver ingen ränta betalas av lånen från bankerna som företag tar efter att ha drabbats av coronavirusets konsekvenser, men som bedöms i övrigt ha en sund ekonomi. Det finns ingen begränsning gällande storleken på företag som kan ta del av garantin, men satsningen syftar i första hand till att hjälpa små och medelstora företag. Lånetaket ligger alltså på 75 miljoner kronor kronor, men undantag kan göras. Företagen söker om lån med kreditgarantin genom bankerna.

Läs mer här.

 

Spara förra årets vinst

Regeringen ska inom kort lägga fram ett förslag där reglerna för så kallade periodiseringsfonder ändras tillfälligt. Det innebär att skatten sänks för egenföretagare som har drabbats hårt av coronavirusets konsekvenser. Förslaget innebär att företagare kan sätta in 100 procent vinsten från förra året i en periodiseringsfond med ett tak på en miljon kronor för att kunna kvitta pengarna mot eventuella förluster. Förslaget gör också att företagen får tillbaka den preliminärskatt som de betalade under 2019. Företagare har fram till halvårsskiftet på sig att göra om deklarationen från 2019 för att kunna kräva tillbaka pengarna.

Möjlighet att vänta med att betala skatt

Företag ges möjlighet till anstånd med att betala skatt på lön och arbetsgivaravgift. Företagen har möjlighet att avvakta inbetalningen i tre månader mellan januari och september 2020 och staten ger anstånd i upp till 12 månader. Det innebär att en företagare som får anstånd för sina avgifter i maj 2020 ska betala till Skatteverket i maj 2021. Förutsättningen att få anstånd är att företaget saknar stora skatteskulder och inte riskerar att gå i konkurs på kort sikt. Skatteverket kommer dessutom inte att ansöka om företrädaransvar vilket innebär att företagare vid konkurs inte riskerar att bli personligt ansvariga för att betala tillbaka skatteskulderna.

”Du måste kunna visa att du kommer att kunna betala skatten efter att anståndstiden har löpt ut och att betalningsproblemen därmed har varit tillfälliga.”, skriver Skatteverket på sin hemsida.

Förslaget gäller från 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. För företagen som tar del av åtgärden tillkommer en årlig ränta på 6,6 procent.

Anståndet går att söka på Skatteverkets hemsida.

Åtgärden omfattar även moms som redovisas årsvis från och med 27 december 2019 till och med 17 januari 2021 kommer omfattas av förslaget. Vilket innebär att många egenföretagare kan få anstånd med moms som normalt sett skulle betalas under våren.

Tillfällig rabatt på hyreskostnader

Företag inom särskilt utsatta branscher får statligt stöd för att skynda på en omförhandling av befintliga hyresavtal. Stödet, där staten står för 50 procent av nedsättningen upp till 50 procent av kostnaden, kan sökas i efterhand och gäller 1 april till 30 juni. Det är inte explicit uttryckt i fall bolag inom kommunikationssektorn har rätt att ta del av stödet som söks av hyresvärden.

 

Övriga punkter

• Regeringen låter företag slippa betala sjuklön mellan april och maj 2020. De första 14 dagarna en anställd är sjukskriven under perioden betalas alltså av staten. Karensdagen är också slopad. Dag ett inkluderas därför i sjukdagarna.

• Utöver regeringens åtgärder har Riksbanken meddelat att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen. Finansinspektionen har meddelat att de sänker den kontracykliska kapitalbufferten till noll för att värna en väl fungerande kreditförsörjning.

• Regeringen har gett statliga Almi Företagspartner ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag. Svensk Exportkredits möjligheter att låna ut pengar ökar från 125 miljarder till 200 miljarder kronor. Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier höjs tillfälligt från 450 miljarder till 500 miljarder kronor.

 
KÄLLOR: regeringen.se, skatteverket.se, företagarna.se, tillväxtverket.se

 

 

Redaktionen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.