Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Resumés Yasmine Winberg och Julia Lundin är Årets journalist(er)

Publicerad: 6 november 2019, 20:47

Yasmine Winberg och Julia Lundin.

Foto: Janne Naess.

Yasmine Winberg och Julia Lundin, redaktörer på Resumé Insikt, vinner kategorin Årets Journalist i Tidskriftspriset.


Ämnen i artikeln:

Yasmine WinbergJulia Lundin

Tidskriftspriset delades ut under onsdagskvällen under en gala på Cirkus i Stockholm. Resumé Insikts redaktörer Yasmine Winberg och Julia Lundin tog hem kategorin Årets Journalist. 

– Det här känns helt sinnesjukt. Bara att bli nominerade i den här kategorin är en ära, att faktiskt vinna den hade vi aldrig trott, säger Julia Lundin. 

– Vi låser ofta in oss i olika skrubbar i DN-skrapan och känner oss jävligt asociala ibland. Men vi tror att vårt nära samarbete och kärlek till varandra har varit en nyckel till att vi lyckats skrapa fram en del bra knäck, säger Yasmine Winberg. 

Duon har gjort flera uppmärksammade granskningar och kartläggningar i premiumplattformen Resumé Insikt under året som gått. En röd tråd genom deras arbete är att de använder sig själva som metod.

Den som kanske fått allra störst genomslag influencergranskningen, där duon anmälde 14 influencers och 16 inlägg till självsaneringsorganet Reklamombudsmannen. Ungefär hälften av dem blev sedermera fällda för smygreklam. I kölvattnet av artiklarna har en debatt både i vår bransch och i andra medier blossat upp kring reklammärkning i sociala medier.

Motiveringen till vinsten lyder: ”Med banbrytande research- och publiceringsmetoder har de granskat branscher där stora pengar rullar, där nya makthavare skapas och där luckor finns i lagen. Resultatet har blivit modig och angelägen journalistisk som nått utanför den traditionella tidskriftspubliken”. 

Juryn utgjordes av Eva Hamilton, journalist och tidigare vd på SVT (ordf.), Johar Bendjelloul, journalist DN, Negra Efendić, reporter Svenska Dagbladet, Martin Schori, chef för Gräv och Story Aftonbladet och Olle Zachrison, chef för Ekot Sveriges Radio.

Övriga nominerade i kategorin var Emanuel Sidea på Fokus, Per Snaprud på Forskning & Framsteg och Ellinor Torp på Dagens Arbete. 

Vill du läsa alla artiklar i Resumé Insikt? Teckna en provprenumeration här:

Prova Resumé Insikt i 30 dagar. 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

Yasmine WinbergJulia Lundin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.