lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer

Swish lanserar verktyg för influencer-marketing betalningar

Publicerad: 14 februari 2022, 09:36

Pär Ekroth Chief Customer och Marketing Officer på Swish och Carl Unger, vd på Wakai.

Foto: Getty/Pressbild

I en tid då gig- och kreatörsekonomin växer kraftigt lanserar Swish en ny tjänst för utbetalningar från företag till privatpersoner. En tjänst som väntas användas i influencer marketing-världen där många saknar eget företag.

Ämnen i artikeln:

SwishInfluencer marketingInfluencersInfluencernätverkCarl UngerWakai

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


Innan, och under, pandemin har en lång rad nya tjänsteföretag dykt upp på marknaden. På framförallt Stockholms gator svischar bud och matleverantörer bland bilar, cyklister och fotgängare. Nu lanseras Swish Utbetalningar för att underlätta betalning till gigare och kreatörer. Betaltjänsten väntas dessutom användas flitigt av bolag som samarbetar med influencers.

– Företag kan nu genomföra enkla, säkra och snabba Swish-betalningar direkt till privatpersoner. På så sätt kan man snabba på och förenkla hantering och administration vid utbetalningar. Utbetalningen skickas från företagets affärssystem och det görs alltid en obligatorisk matchning av person och mobilnummer för ökad säkerhet, säger Pär Ekroth Chief Customer och Marketing Officer på Swish.

Han tror att influencer marketing-bolag kan skapa upp tjänsten då många influensers inte alltid har egna bolag och kan fakturera för uppdraget.

– Tjänsten har relativt nyligen lanserats brett till marknaden och de första företagen att skaffa tjänsten har varit bolag inom spel- och försäkringsbranschen. Nu rullas tjänsten ut i fler branscher med gig-ekonomin och influencer marketing-bolag i spetsen. Framöver tror jag att Swish kommer vara det dominerande betalsättet för att hantera utbetalningar till profiler, eftersom att det är så enkelt och säkert för både företag och privatpersoner, säger Pär Eklund.

”Sparar tid och krångel”

Ett influencer marketing-bolag som redan har börjat använda Swish nya tjänst är Wakai. Bolaget har länge efterfrågat en lösning där de kan betala ut till en stor mängd personer samtidigt, så kallade batch-utbetalningar. Det har inte varit möjligt tidigare.

– Vi har använt Paypal för alla våra influencers som inte har eget företag och kan fakturera. Alternativet till PayPal för de som inte kan fakturera är att fråga om deras kontonummer och göra en banköverföring, men vi har gjort bedömningen att det är ganska känsligt att be om kontonummer och tycker därför inte att det är ett alternativ. Swish lösning gör att allt går snabbare, allt är enklare och det är säkrare, säger Carl Unger, vd på Wakai.

– Det enda våra influencers behöver uppge är deras mobiltelefonnummer som är kopplat till deras Swish-konto. Det sparar tid och krångel, fortsätter han.

Också Carl Unger tror att nya tjänsten kommer ta fart inom influencer-marketing.

– Både gig-ekonomin och influencer ekonomin växer enormt i världen och då ökar behovet av den här typen av utbetalningslösningar. Då behöver giggarna inte lämna ut sina kontonummer eller andra känsliga uppgifter, i det här fallet behöver de bara lämna ut mobilnummer som är kopplat till Swish-kontot och det är helt säkert, säger han.   

I samband med att Wakai använder den nya tjänsten inleder de ett samarbete med modebolaget Joy för att hantera deras marknadsföring med influencers.

– Swish känns säkert och proffsigt, vilket är mycket viktigt med tanke på den relation vi vill ha med influencers i vår målgrupp, säger Sofia Valentin, marknadschef Joy Shop.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev