Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

80 får lämna sydsvenskan

Publicerad: 27 oktober 2011, 08:45

I dag får de anställda på Sydsvenskan information om den nya organisationen. 80 av av Sydsvenskans 370 tjänster försvinner – hälften av dessa på redaktionen.


Ämnen i artikeln:

Lars Dahmén

Lars Dahmén, ny vd för Sydsvenskan. Foto. Sydsvenskan.

Klockan tio kallar företaget till möte med information om en ny organisation för tidningen. 100 miljoner ska sparas och merparten faller på redaktionen som har 190 anställda.
– Vi har för höga kostnader i relation till våra nuvarande och budgeterade intäkter. För att skapa en långsiktig lönsamhet på sunda nivåer måste vi sänka våra kostnader. Vår analys liknar den som flera andra medieaktörer har gjort under hösten, säger Lars Dahmén, Sydsvenskans vd i ett pressmeddelande.

Sydsvenskan gick med förlust under årets första halvår och nya ordföranden Gunilla Herlitz satte in sin personalchef från DN, Magnus Janson, på att skissa på en mer effektiv redaktion.
När nye vd Lars Dahmén tillträdde för en månad sedan gick sparprogrammet in i en skarp fas.
- Vi vet väldigt lite ännu, säger journalistklubbens ordförande Karl G Jönsson, men en ny organisation ska presenteras. Vi har kallat till medlemsmöte i eftermiddag.

Totalt ska cirka 80 tjänster försvinna på tidningen, av de utgör ungefär hälften redaktionella tjänster. 15 tjänster har redan bantats bort genom att den digitala avdelningen lagts ner och inlemmats i Bink.
– Den här organisationsförändringen bygger på en mer renodlad och effektiv organisation. Vi måste prioritera hårdare för att säkerställa att vi fortfarande är den nyhetsledande redaktionen i vår region och att Sydsvenskan fortsätter att sätta agendan vad gäller nyheter, aktualiteter och debatt. Vi värnar vår kvalitetsjournalistik, säger Daniel Sandström, Sydsvenskans chefredaktör.

Enligt uppgift till Resumé har Bonnier Ab skjutit till strukturpengar så att de anställda kan få anständigt avgångsvederlag.
– Det är tuffa besked som vi lämnar till våra medarbetare idag och det är tråkigt att duktiga medarbetare ska lämna företaget. Men jag vet att det finns en förståelse för att Sydsvenskan behöver göra förändringar nu så att vi skapar ett företag som står starkt framöver, säger Lars Dahmén

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lars Dahmén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.