Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladet trycker extraupplagor efter jättemiss

Publicerad: 2 oktober 2008, 13:17

Swedbank går ut idag ut med ett pressmeddelande och påtalar felaktiga uppgifter i Aftonbladet om insättningskonton. – Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad. Aftonbladets jättemiss gör att tidningen trycker extraupplagor i stor-Stockholm och Göteborg med rättade uppgifter.


Aftonbladets artikel med felaktiga uppgifter om bankernas konton och insättningsgarantier.

Finanskrisen härjar och bland de svenska bankerna är trycket hårdast på Swedbank.

I dagens Aftonbladet finns en artikel som försöker reda ut begreppen genom att jämföra konton hos de svenska bankerna.

I morse skickade Swedbank ut ett pressmeddelande med rubriken ” Helt felaktiga uppgifter om Swedbank i Aftonbladet”.

I Aftonbladet står det att merparten av Swedbanks sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Swedbank meddelar att det i själva verket är tvärtom – att huvuddelen av Swedbanks sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här eftersom det har skrivits mycket om oss och även om andra banker. Det är viktigt att det blir rätt om insättningsgarantin, säger Anna Sundblad till Resume.se.

Gör orostiderna att ni reagerar extra starkt?
– I den rådande situationen var det extra viktigt för oss att snabbt skicka ut ett pressmeddelande med rätt information.

Hur hårt drabbas Swedbank av en sådan här tidningsmiss?
– Det är för tidigt att säga, men eftersom  våra kunder kan bli vilseledda är den här händelsen väldigt olycklig.

Aftonbladets informationschef Niklas Bodell beklagar misstaget djupt.

– Vi har blandat ihop två vinjetter. Vi har fel vinjett över fel konton. De konton som vi menar ska vara skyddade ska vara oskyddade, och tvärtom. Det är mycket olyckligt och det ger två helt skilda svar på det vi ska berätta i tidningen. Jag har full förståelse för Swedbanks reaktion, säger Niklas Bodell.

Aftonbladet har bett Swedbank om ursäkt och har rättat på nätet. Dessutom har tidningen tryckt extraupplagor för stor-Stockholm och Göteborg där uppgifterna rättas.

– Vi hoppas att det här ska lindra skadan något, säger Niklas Bodell som tillägger:

– Den här finanskrisen som vi upplever ställer alldeles särskilda krav på oss som medier, det finns inget utrymme för oss att ha fel, vi hamnar i förtroendekris.

– Människor vänder sig till oss för att få information och hjälp och journalistiken får direkt påverkan. Därför är det extra viktigt att vi har rätt.

Swedbank har godtagit Aftonbladets ursäkt.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.