Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Aftonbladets toppnyhet en gammal intervju

Publicerad: 9 februari 2010, 14:17

Idag drar Aftonbladet stort på en intervju med talibanledaren Wazir Gul, med anledning av de två svenska officerarna som dödades i Afghanistan i helgen. Men trots att intervjun ser ut att vara gjord igår, så kommer den från TT i somras.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Aftonbladets första nyhetsuppslag idag, tisdag.

– Det är rätt person som intervjuats och citaten är korrekta, men intervjun gjordes inte igår, bekräftar Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet.

Artikeln är skriven av Enayat Najafizada, som är på plats i Mazar-I-Sharif, tillsammans med två reportrar i Stockholm. I artikeln står det att talibanledaren nu träder fram och tar på sig attentatet mot de två svenska officerarna.  Där står också att Aftonbladet igår besökte byn Gor Tepa, där de två svenskarna blev skjutna.
– Han har varit i där. Men intervjun gjordes inte igår. Vi försöker nu att få tag i Enayat Najafizada för att reda ut vad som skett.

Som jag förstår det kommer citaten från en intervju som Enayat gjorde tillsammans med Jesper Hour för TT.
– Det är så det verkar vara, men jag har inte fått det bekräftat än, säger Jan Helin.

Hur ser du på publiceringen?
– Det är djupt beklagligt. Någonting stämmer inte här och vi ska nu reda ut vad det är.

Aftonbladet har tagit bort artikeln från nätet.
– Ja. Det gjorde vi när vi fick uppgifter om att inte allt stod rätt till.

Det är det andra bakslaget för Aftonbladet på kort tid. Tidningen publicerade i fredags uppgifter pm att Daniel Westling var akut sjuk. Detta dementerades av Westling i Expressen i söndags och igår backade Aftonbladet från publiceringen.

Jan Helin återkommer något senare till Resumé och har då talat med Enayat Najafizada. Enligt honom har talibangruppen tagit på sig ansvaret för attentatet mot svenskarna. Intervjun som citerades i Aftonbladet är däremot gjord vid ett tidigare tillfälle.
– Detta beror på en olycklig redigering av intervjun. Vi ska göra den tydligare och lägga ut en ny version av artikeln på nätet så snart som möjligt.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.