Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Apple vill ta över 700 miljoner kinesiska kunder

Publicerad: 1 juli 2013, 09:12

Foto: Colourbox

För att rädda sin aktie vill Apple nu satsa på den kinesiska mobilmarknaden och de 700 miljoner potentiella mobilkunder som idag är bundna till världens största mobiloperatör China Mobile, skriver Wall Street Journal.


Ämnen i artikeln:

MobiloperatörApple

Efter att aktiens pris gått ner 44 procent under det senaste året satsar nu Apple på att ta över den kinesiska marknaden.

China Mobile är i dag världens största mobiloperatör med fler än 700 miljoner abonnenter - bland dem beräknas 80 miljoner ha råd med Apples smartphone, enligt HSBC analytikern Tucker Grinnan.

Enligt honom är det troligt att omkring 55 procent av dem kommer att köpa en iphone med tanke på Apples marknadsandel i Kina. Över 20 miljoner av China Mobiles mobilkunder  använder redan "olåsta" Apple mobiler, men via ett föråldrat 2G nätverk.

För Apple som sålde 261 miljoner iPhones under 2012 innebär dessa extra potentiella kunder en stor möjlighet till ökade marknadsandelar.

Apples investerare har länge väntat på ett avtal i Kina speciellt sedan iphone 5 lanserats, som är den första modellen kompatibel med China Mobiles 3G-nätverk. Anledningen till att det inte blivit av är för att den kinesiska regeringen inte vill att China Mobile samarbetar med Apple.

Men Wall Street Journal menar att ett samarbete mellan Apple och China Mobile numera är en fråga om när och inte om.

Samarbetet skulle vara ett välkommet uppsving och analytiker förutspår att Apples bruttovinst skulle öka med 6 miljarder dollar av samarbetet.

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

MobiloperatörApple

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.