Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Är du störst kan du bara förlora”

Publicerad: 12 januari 2011, 14:06

Aftonbladet och Expressen slåss med näbbar och klor om förstaplatsen på kvällstidningstronen. På webb och på papper berättar kombattanterna att just de är störst. Men kriget tyder egentligen på något helt annat. – Uppenbarligen har de så dåligt självförtroende att de måste skryta om vem som är bäst, säger idrottspsykologen Johan Plate, som har jobbat med många av de stora svenska idrottarna.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetOrvestoExpressen

Uppslagen i dagens tidningar.

Igår kom Orvestos undersökning för december som visar att Expressen hade flest läsare den månaden. ”Underdogen” var inte sen med att berätta om detta faktum vitt och brett i branschpressen och på sin egen sajt.

Aftonbladet var heller inte sena med att replikera. Till Resume.se sa chefredaktören Jan Helin:

– De mäter tre tidningar och redovisar som en. Vi har större räckvidd i mobilen än Expressen i print.

Idag har båda tidningarna varsitt uppslag med skryt om att den egna tidningen är störst. Ska man tro Peter Hassmén, professor i idrottspsykologi, är det Aftonbladet som under tio år har varit större än sin konkurrent, har mest att förlora.

– Det är alltid svårare att försvara en position. Lag som går upp i en högre serie har allting att vinna. Är du störst kan du bara förlora. Men det har man sett på idrotten är att de riktigt stora idrottarna är de som kan försvarar sina titlar, säger han.

Peter Hassmén menar att ”topplaceringen” lätt kan göra att aktören blir räddare och därmed inte vågar ta ut svängarna på samma sätt som den jagande. Samtidigt påpekar han att Aftonbladet i kraft av att vara störst har mer resurser att satsa än sin mindre konkurrent.

Idrottspsykologen Johan Plate anser att den aktör som är störst inte borde ge sig in i det psykologiska krig som nu pågår. Han drar en parallell till idrotten:

– Om någon går ut och säger ”jag är bättre än Zlatan” kan han bara vara tyst och låta sina aktioner tala.

– Har man ett behov att säga att man är bäst säger det något om den personen. Det betyder att han tvekar, säger Johan Plate.

Hans råd till de båda tidningarna är att hålla igen och låta sina prestationer tala för sig själva. Den bästa medicinen mot någon som attackerar dig och påstår att den är bättre är att tiga.

– Det finns inget mer störande för en motståndare än att visa att man inte bryr sig. En som inte svarar är den värsta man kan möta. Lyckas man däremot locka fram dig ur skyttegravarna är det lättare att träffa.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetOrvestoExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.