Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Årets Bild delades ut på felaktig grund"

Publicerad: 11 mars 2008, 09:10

Rapporteringen om årets bild 2008 innehåller ett viktigt faktafel. Röken som på bilden kommer ur skorstenarna på etanolfabriken innehåller inte kol.


Foto: Karl Melander

Årets bild 2008 togs av Karl Melander. Den publicerades i Svenska Dagbladet i december och visar kraftiga rökutsläpp mot en himmel från en etanolfabrik i Brasilien.
– Förutom att det är en lysande bild, är den också tidstypisk. Hela reportaget om den koleldade etanolfabriken i Sao Paulo, Brasilien, speglar den miljödebatt som utmärkt 2008, sa Jonas Lemberg, ansvarig för Årets Bild i samband med att priset delades ut.

Men rökutsläpp betyder inte nödvändigtvis koldioxidutsläpp. Nu hävdar Gröna Bilister att källkritiken gällande bilden har brustit. Inte en enda av de 350 etanolfabrikerna i Brasilien är koleldade. I själva verket eldar man med sockerrör som också är det som används för att framställa etanol.
– Det är en otroligt stor blunder. Det är första gången i tävlingens historia som ett pris har delats ut på så felaktiga grunder, säger Mattias Goldmann, styrelseledamot i Gröna Bilister.

Fotografen själv är medveten om att det inte är rök från koleldning på bilderna.
– Jag har själv försökt rätta till det där, men när det väl har skrivits en gång så är det svårt att få bort från folks medvetanden, säger Karl Melander.

Eva Brandt, medlem i juryn för Årets Bild 2007, känner inte till de felaktiga förutsättningarna.
– Det är beklagligt vi ser det som ett olycksfall i arbetet. Men det är omöjligt för oss att sitta och faktagranska över 4 300 bilder, säger hon.
– Felet fanns även i reportaget i Svenska Dagbladet.

Tobias Wahlberg
reporter@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.